Problem z uruchomieniem windy


(Izzy 1995) #1

Witam. Dzisiaj dostałem laptopa od znajomego, ponoć wrócił z gwarancji. Gdy wchodzę do systemu, znaczy po menu, gdzie jest bootowanie, itd. następuje ten błąd:

20120104241.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Mam płytę recovery do windy, więc, tak jak było napisane na odwrocie, włożyłem, zresowałem, wcisnąłem F12, wybrałem napęd. Za chwilę wyskoczyło okienko z językiem, a potem z naprawą, więc wcisnąłem kontynuuj. Trwało to kilka min, aż na końcu wyskoczył błąd:

20120104238.jpg

Uploaded with ImageShack.us

To ta płytka:

20120104242.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Ten komputer to Toshiba A200-1IZ

Proszę o pomoc,

z góry dziękuję!


(nnick) #2

płytka to tu wiele nie ma do gadania. Skoro laptop był w "podróży" to może dysk poszedł. Sprawdź go chociażby chkdsk.


(Spam) #3

…albo pamięć RAM. Sprawdź jakąś dystrybucję linuksową na LiveCD.


(Izzy 1995) #4

Co do chkdsk to wynik jest taki:

20120104250.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Coś wynika z niego ? bo na moje oko, dysk jest w porządku.

Co do ramu przetestuje jutro.


(Spam) #5

Znaczy, jeśli z tym RAM-em problemy będą, to przeskanuj go jakimś memtestem, zobaczymy, co wyjdzie.


(Izzy 1995) #6

Wynik Memtest'a, wg mnie nie ma błędów, chyba ?

Chciałem sformatować go i wgrać Winde XP, ale po niebieskim ekranie, gdzie wczytuje sterowniki na dole, itd. wyskoczył bscreen:

-- Dodane 05.01.2012 (Cz) 22:23 --

UNC: 12 ABRT: 12 IDNF: 12, tutaj screen:

to świadczy już, że winą jest dysk twardy ?