Na Dell Optiplex 780 zainstalowałem 64-bitowy licencjonowany W7. Jako monitor podłączyłem 32. calowy TV Toshiba. Poprzednio spisywał się on świetnie w tej roli przez 2 lata (jako monitor do mojego starego PC z systemem XP) automatycznie wybierając optymalne ustawienie przy pierwszym podłączeniu - m.in. wykorzystując całą szerokość ekranu. Teraz niestety jest inaczej! Obraz, choć bardzo wyraźny, jest przycięty po lewej i prawej stronie (na szer. ok. 9 cm po każdej ze stron). Próby zmian w ustawieniach nie przyniosły efektu, zaś zmiana rozmiaru obrazu (w telewizorze) na “szeroki” spowodowała, że obraz, co prawda, rozszerzył się, ale w taki sposób, że jest zniekształcony. Przypuszczam, że istnieje prosty sposób na jego prawidłowe ustawienie, tylko, że ja go nie znam…
Spróbuj ustawić na inne częstotliwości odświeżania monitora, zawsze możesz wrócić do poprzednich. Też kiedyś tak miałem, i właśnie zmiana częstotliwości odświeżania pomogła rozwiązać problem.
Kliknij na pulpit PPM i wybierz opcje grafiki/dopasowanie panelu/ - zaznacz pełny ekran bez ramki.
Być może, rozdzielczość natywna obu monitorów jest różna. Trzeba by było wybrać taką rozdzielczość, żeby była wspólna na obu ekranach. Czy współczynnik proporcji ekranu, na obu jest taki sam?
Dziękuję bardzo za wszystkie rady… Niestety problem istnieje nadal, a nawet pojawił się kolejny, o którym nawet tu nie wspomnę, bo jestem już zdecydowany na powtórne zainstalowanie W7 Professional, może tym razem zainstaluję wersję 32-bitową (obie licencjonowane kupiłem wraz z komputerem).