Witam serdecznie! Bez owijania w bawełnę zacznę opisywać problem.
Mam internet 1MBit, komputer stacjonarny bez Wi-Fi i mam Laptop z Wi-Fi.
Obmyśliłem sobie że kupię routerek i podzielę łącze na oba komputery(teoretycznie tak miało być)
ale…
Pewnego dnia ojciec mi przyniósł “Router” - on sie zupełnie na tym nie zna, okazało się że to AC(Access Point), nie miałem wyboru więc wszystko połączyłem.
Do switcha podłączyłem kabelek od internetu, Access Pointa i komputer stacjonarny bez Wi-Fi.
Mój dostawca internetu filtruje adresy MAC a więc ustawiłem na laptopie Adres MAC mojego komputera stacjonarnego - internet chodzi.
Teraz przejdźmy do sedna sprawy. Gdy laptop jest wyłączony to na komputerze stacjonarnym mogę słuchać przez internet muzykę, pisać na gg i wiele wiele innych, ale gdy stacjonarka i laptop korzystają z internetu to zazwyczaj jest tak że na stacjonarnym zaczyna cholernie lagować, gg sie wyłącza, muzyka nie leci… Chciał bym jakoś podzielić łącze przykładowo na lapka dać 128, na stacjonarny resztę.
Jak mam to zrobić? proszę o konkretną pomoc bo już wszędzie szukałem i nic…
Dodam jeszcze że ani z laptopa ani ze stacjonarnego nie mogę się połączyć na Access Pointa, dopiero gdy w laptopie zmienię adres fizyczny na przykładowo 192.168.1.100, maske podsieci 255.255.255.0 i bramę domyślną 192.168.1.254(IP Access Pointa) to wtedy mogę się połączyć ale za to nie mam internetu na laptopie.
Switch tutaj nie będzie dobrym rozwiązaniem. On na poziomie adresów IP jest praktycznie “przezroczysty”, to wygląda tak jakbyś do routera w sieci operatora (gdzie zbiegają się kable z mieszkań, a może i dalej - z bloków) podłączył u siebie dwa komputery. Ale skoro działa, to nie to jest problemem.
Napisz czy na pewno kiedy włączysz laptopa na komp. stacjonarnym internet nie przestaje w ogóle działać, tylko drastycznie spada wydajność połączenia (tzn. np. strony się wczytują ale bardzo wolno, sprawdzaj na przeglądarce Opera, bo ona jest bardziej “wytrwała” w przypadku słabego łącza, nie sypie błędami “Przekroczono limit czasu połączenia”).
Jeśli na komp. stacjonarnym faktycznie internet działa, tylko bardzo słabo, to trzeba by zainstalować jakiś program do zarządzania pasmem. NetLimiter czy coś podobnego.
Czyli na którym komputerze ci działa, a na którym nie?
Wtedy internet jest na stacjonarnym a na lapie nie ma. A co jest najlepsze przykładowo ze stacjonarnego nie połączę sie na AC. Sprawdzałem jeszcze raz. Gdy oba są podłączone do sieci to jest internet ale SłABO chodzi. Zdaje mi się że to jest jakiś konflikt. Bo oba kompy mają to samo IP i MAC ale jak na lapku nie będę tego miał to nie będę miał neta…
– Dodane 03.04.2010 (So) 12:21 –
W gwoli ścisłości. Wszystko łącze przez switch ze względu na to że inaczej sie nie da. AC ma jedno wejście na Rj45, i tak samo stacjonarny…
Access point to nie AC tylko AP. AC to skrót prądu zmiennego.
Skoro dostawca stosuje filtrowanie adresów, trzeba na obu komputerach ustawić przede wszystkim różne adresy IP, dobrze też różne adresy MAC, a następnie przekazać je dostawcy (aby je wpuścił). Skoro na obu komputerach jest to samo IP, to normalne że jest konflikt i nie będzie działać poprawnie.
A najlepsze rozwiązanie to będzie po prostu kupić router.
No niby tak… ale dostawca pewnie zażyczy sobie jakiegoś pieniążka za to… czego właśnie chciałem uniknąć, ale sprawdzę i dam znać czy wszystko ok. A co do tego AC i AP to literówkę zrobiłem jakoś tak się wklepało…