no dobra koszyk mozesz zamowic na allegro badz w jakimkolwiek sklepie komp. wtyczki nie urwiesz po prosty jak bedziesz wyciagal to lekko odegnij ja do gory czyli odwrotnie do plastiku na pinach i jeszcze jedno masz napuchniete kondensatory na plycie obok socketu ta plyta dlugo juz nie pociagnie
Z tego co widze to wiatrak małe piwo ale te kondensatory napuchnięte obok to problem jak najszybciej go rożwiąż bo dopiero będą szkody.Wiatrak za pare złotych kupisz nie baw sie w takie rzeczy
ja mialem problem z kondensatorami najpierw co jakis cz\as wszystko stawaso w miejscu myszka itp nic sie nie dalo zrobic jak by ktos zdjecie zrobil pulpitowi tylko restart.potem tak sie to na sililo ze po 5min po wlaczenu kompa restart i nie dalo sie pracowac w linku powyrzej jest instrukcja jak wymienic . ja kupilem nowa plyte i po problemie.
a co sie moze stac jak niewymiene ?? poprostu płyta siądzie czy mogą mi sie spalić inne częsci z kompa , a musze wymieniac na kondensatory z tego samego modelu płyty głównej czy są one uniwersalne???
Jaki masz zasilacz mi kondensatory wykończył Feel, pewnie masz coś podobnego, jak kondensatory wybuchną, to padnie pewnie proc i ram.
Kondensatory można wymienić najlepiej na takie same pewnie 6.3V, 2200 uF. Zmień płytę lub oddaj ją do naprawy, jak umiesz lutować to napraw płytę samemu.
Jesli będziesz się do tego zabierał to wymień wszystkie. Płytki raczej nie rozwalisz, najwyżej nie ruszy. Uważaj tylko na + i - oraz na oznaczenia na kondensatorach i na pewno wszystko będzie dobrze.
Kiedyś się zdziwisz jak kom zacznie ci sie bez powodu resetować aż w końcu nie uruchomi się wcale i reinstalki nic tu nie zmienią.
Czsami uszkodzone kondensatory, mogą zniszczyć procesor i ram.
Lepiej kupić coś nowego z normalną 36 miesięczną gwarą, te używane płyty mają gwarancje tydzień lub miesiąc, lepiej kupić coś nowego pod AM2 z zintegrowaną grafiką niż inwestować w nieopłacalne starocie.
Oczywiście jakieś ryzyko zawsze jest. Ale jeśli zachowasz się rozsądnie, przeczytasz dokładnie komentarze, sprawdzisz jak długo gość działa na allegro to ryzyko minimalizujesz radykalnie.
Naprawa jest trochę kłopotliwa ale nie aż tak bardzo jak się wydaję. A da ci wielką satysfakcję jeśli ci się uda. (zwłaszcza, że nie ponosisz wielkich kosztów.
Jeśli coś nie pójdzie - zawsze możesz przeprosić się z allegro.
a macie jakiies propozycje odnośne wiatraka (moze byc caly cooler )na s478, mam teraz PI4 1.6 i mialem standardowy do P$ , (dostane gdzies to??) cos z allegor mi doradzcie w rozsądnej cenie , bo wiadomo ze nie zalman za 180 zł bo to wiecej wyjdzie niz procesor jest wart
Dostaniesz nową ramkę i wiatrak. Na fotce jest jeszcze radiator ale z opisu nie wynika, że jest w komplecie. Przeczyść swój radiator i zmontuj wszystko. Tylko delikatnie