Problem z włączeniem i "wariującym" komputerem


(igiełka) #1

Witam.

Mam dwa problemy z komputerem.

Problem pierwszy: kiedy go włączam, bywa tak, że sam wyłącza się monitor, ale komputer "chodzi" (światełka się palą :wink: ), jednak nie działa ani restart, ani w ogóle nic, tylko po prostu widzę, że komputer jest włączony, ale monitor wyłączony i w tej sytuacji niestety trzeba wyłączyć go z prądu. Zanim "załapie" można tak robić kilka razy.

I problem drugi: "wariują" mi okienka. Każdy ruch myszką = "huragan" na monitorze. Format nic nie pomógł, program antywirusowy nic nie wykrywa.

Czy ktoś może mi pomóc?


(Zbych ) #2

Co do pierwszego problemu to możliwe uszkodzenie pamięci , spróbować wyjąć i na nowo włożyć , jak nie pomoże pożyczyć i sprawdzić czy dalej takie objawy są, możliwe że jest to powiązane z drugim problemem.


(squeet) #3

igiełka

Po pierwsze i najważniejsze - powiedz jaką masz kartę graficzną i skąd brałaś do niej sterowniki

od kiedy takie rzeczy się dzieją? zrobiłaś coś szczególnego na kompie i się zapsuło czy po prostu pewnego dnia taka niespodzianka?


(Zielo1986) #4

chopaki, a moze to jeden z wirusów, ktory “pomieszkuje” w BIOSie ??:>


(igiełka) #5

No więc. Mam kartę graficzną NVIDIA GeForce2 MX/MX 400, sterowniki wzięłam z płyty, która była dołączona do czaspoisma Tips&Tricks.

No właśnie nispodzianka. A od kiedy? Jakiś miesiąc.

A czy konieczne jest to o czym pisał Zbych1? Szczerze mówiąc orłem jeśli chodzi o sprzęt nie jestem, ale jak nic nie pomoże, to może będę musiała podjąć i takie działania. :frowning:

Pzdr.


(squeet) #6

I rozumiem, że od samego początku masz te sterowniki?

Czy były kiedyś jakieś inne


(system) #7

A kabelek od monitora dobrze przymocowany ?

moze sprobuj na tych sterach http://www.nvidia.pl/object/pc_winxp-2k_53.04_pl.html

kumpel ma podobna grafe i mowi ze na tych mu najlepiej chodzi


(squeet) #8

Powiedz - masz jak odkręcić obudowę? Jeśli tak - otwórz klapę i na pewno zlokalizujesz kartę grafiki. Odkręć od niej kabel od monitora, wykręć ja i włóż poprawnie, dokładnie dociskając. Przykręć, dokręć kabel od monitora. Oprócz tego to, co mówił kolega wyżej. Sprawdź mocowanie kabla przy monitorze.

Jesli nie pomoże:

Odwiedź ten temat - KLIK

Weź odpowiednie sterowniki (popatrz na swój system operacyjny).

Odinstaluj te sterowniki, przeczyść kompa programem Driver Cleaner i zainstaluj ściagnięte drivery.


(igiełka) #9

Odkąd zrobiłam format, takie same.

Dobrze. :smiley:

OK, sprawdzę.

Złączono Posta : 19.08.2005 (Pią) 14:44

Popróbuję co poradziliście. Dzięki za odzew. :slight_smile:


(Chok) #10

Nie mieszam się do pierwszego problemu bo wydaje mnie się że koledzy dobrze radzą :slight_smile: Jednak jeżeli chodzi o drugi to miałem to samo - jak się okazało myszka była trefna !!

Nie mówie że u Ciebie na pewno jest to samo, ale można spróbować :smiley:

Pozdro


(squeet) #11

Jest dużo przyczyn lagowania myszki :slight_smile:

Zobaczymy, co igiełka powie po wykonaniu wszystkich czynności…


(Chok) #12

Dlatego napisałem: “Nie mówie że u Ciebie na pewno jest to samo, ale można spróbować”


(Zbych ) #13

Jeszcze jedno pytanie czy jak monitor zgaśnie to lampka od pracy dysku świeci lub mróga cały czas??


(igiełka) #14

Złączono Posta : 17.09.2005 (Sob) 15:40

Witam wszystkich serdecznie. :slight_smile:

Problem został rozwiązany. :slight_smile: Okazało się, że “wariujące okienka” to zepsuta myszka, a problem z włączeniem to wina płyty głównej. Konieczna była niestety wymiana. :?

Dziękuję wszystkim za pomoc. :slight_smile: