Problem z Wlaczeniem Komputera POMOCY!


(Scot17a) #1

Witam Serdecznie.

Jak w temacie, mam problem z wlaczeniem komputera. Po wlaczeniu komputera wszystko zaczyna chodzic, wiatraki sie kreca, dysk pracuje, wszystko zyje, ale nie slysze zadnego beepu, zero sygnalow dzwiekowych a przy tym brak obrazu, monitor sie wogole nie zalancza. :cry: :???:

Jest to komputer swiezo poskladany, dodam iz problem pojawil sie zaraz po zlozeniu ale jakims cudem udalo mi sie go urchomic pare razy. Jednak teraz nie mam juz takiego szczescia.

Konfiguracja sprzetu:

Intel Pentium D 3.4Ghz, 4GB DDR2 Ram, plyta glowna Asus P5K Premium z wbudowany WI-FI, Nvidia Geforce 8600GT 1GB DDR2, HDD Samsung 500GB SATA, Zasilacz 450W Win Power?.

Czy jest mozliwe zeby zasilacz byl za slaby?

Prosze o Pomoc i z gory Dziekuje.


(Cosik Ktosik) #2

Zasilacz? Zapewne. http://www.oc-forum.org/Zasilacze-najle ... 13020.html

Czy podpi膮艂e艣 wszystkie kable, w tym dodatkowy zasilaj膮cy do p艂yty g艂贸wnej i do karty graficznej?

Spr贸buj zresetowa膰 BIOS (CMOS) zwork膮.


(Scot17a) #3

Tak, wszytkie kable sa podpiete prawidlowo, aczkolwiek plyta ma dodtkowe zasilanie 8-pinowe, ale wedlog instrukcji 4 wystarczy. Wiec podpiete jest tylko 4-pinowe.

W dniu 09.05.2008 , o godzinie 21:42 zosta艂 dopisany post przez Admin17

Co do biosa, zresetowalem go pare raz po przez wyciagniecie zworki i po przez wyciagniecie bateri, dalej to samo.


(Cosik Ktosik) #4

Mam wra偶enie, 偶e to wina zasilacza. Spr贸buj od艂膮czy膰 wszystko od p艂yty, opr贸cz zasilania i procesora. Wyci膮gnij pami臋膰 i kart臋 graficzn膮. Zobacz, czy zacznie piszcze膰 BIOS.

Powiniene艣 mie膰 sygna艂 ci膮g艂y z dwoma kr贸tkimi

lub 1 ci膮g艂y i 3 kr贸tkie


(dudpis) #5

A ja mam inny pomys艂. Te偶 sam sobie z艂o偶y艂em komputer i pare razy sie uruchomi艂, p贸藕niej ju偶 nie szed艂. Wkurzy艂em si臋 i docisn膮艂em wiatrak z radiatorem do proca i komp dzia艂a ;]. Kolega m贸wi艂 mi 偶e tak samo zrobi艂 bo nowy komp mu nie rusza艂. Wiatraki sie za艂膮cza艂y itp...


(Poniaatowski) #6

sprawd藕 kable od monitora, kt贸re 艂膮cz膮 si臋 z nim i do komputera...


(Adax) #7

Ja mia艂em dwa takie przypadki, w pierwszym nic nie piszcza艂o poniewa偶 bios by艂 rozwalony,

po drugie, na moim komputerze (taki jak w podpisie) podczas w艂膮czania wu gule nic nie piszczy, a g艂o艣niczek jest na pewno dobrze podpi臋ty bo w grach dos go s艂ycha膰 :slight_smile:


(Tomek tls) #8

Mialem to samo. W moim wypadku wystarczy艂o wypi臋cie na chwile ramu -spr贸buj te偶 go uruchomi膰 np z jedna ko艣ci膮 a nie z dwoma. Jak nie pomoze wszystko pood艂anczaj i posk艂adaj od nowa -mi cos takiego jakim艣 cudem pomog艂o.


(Scot17a) #9

niestety komputer nie wydaje zadnych dzwiekow po pozostawieniu tylko procesora i ramu ;/

Dociskalem chlodzenie, nic nie pomaga.

co dalej?;/


(Adax) #10

To definitywnie wskazuje na uszkodzenie bios, bo jak by by艂 proc uszkodzony to by wydawa艂 odpowiednie d藕wi臋ki, ale je偶eli kto艣 ma u ciebie podobny sprz臋t mo偶esz pozamienia膰 cz臋艣ci i ka偶d膮 sprawdzi膰. Spraw臋 bardzo u艂atwia tester pc na pci/lpt.


(Cosik Ktosik) #11

Z艂贸偶 to z powrotem i pozostaje pr贸ba z innym zasilaczem. Niekt贸re zasilacze maj膮 problem z w艂膮czeniem Asusa. P艂yta pobiera za ma艂o napi臋cia, poni偶ej minimum, przez co zasilacze nie mog膮 ustabilizowa膰 tego napi臋cia. Powoduje to niemo偶no艣膰 w艂膮czenia p艂yty.

Chyba, 偶e Bios pad艂.


(Scot17a) #12

po uruchomieniu z jedna koscia efekt jest nadal ten sam, probowalem na kazdy slot, w dalszym ciagu brak dzwiekow. Speaker jest podlaczony dobrze, dzwieky byly slyszalne jeszcze dzisiaj rano. Bo dzis rano zalaczylem go jakos odpinajac cd/dvd drive, wypinajac kosc ramu..i takim cudem ruszyl. O 3 wylaczylem..i niestety juz nie zalczylem :frowning:

W dniu 09.05.2008 , o godzinie 22:36 zosta艂 dopisany post przez Admin17

zasilacz juz zamowiony, 750W w drodze. Gdy go dostane...to przetestuje.


(Adax) #13

Je艣li kto艣 ma u ciebie tak膮 sam膮 p艂yt臋 g艂贸wn膮, po偶ycz od niego bios i spr贸buj odpali膰,

Je艣li odpali to nie wy艂膮czaj膮c komputera wyjmij ko艣膰 bios kolegi, w艂贸偶 swoj膮, i przeprowad藕 aktualizacj臋.

W dniu 09.05.2008 , o godzinie 22:40 zosta艂 dopisany post przez Adax

A tak nawiasem, to jakiej firmy ten zasilacz ? a najlepiej je艣li zakupi艂e艣 przez neta, daj link


(Scot17a) #14

Niestety nikt nie jest w posiadaniu takiej plyty, ale Wszystkie czesci wlacznie z Plyta sa nowe, kupione w sklepie, na gwarancji, wiec jak to mozliwe aby w nowej plycie byl bios padniety?

W dniu 09.05.2008 , o godzinie 22:43 zosta艂 dopisany post przez Admin17

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... TQ:GB:1123

To link do Zasilacza ktory kupilem.


(Cosik Ktosik) #15

Adax , a metody ratowania BIOSu

Jest to BIOS AMI. Podpinasz stacj臋 dyskietek. 艢ci膮gasz BIOS, przygotowujesz pust膮, sformatowan膮 dyskietk臋, umieszczasz na niej BIOS pod nazw膮 AMIBOOT.ROM Resetujesz kompa i przytrzymujesz Ctrl+Home, a偶 us艂yszysz sygna艂.Po 15 sekundach us艂yszysz 4 sygna艂y oznaczaj膮ce wgranie biosu.

Admin17 , zr贸b to je偶eli zasilacz nie pomo偶e. P艂yt臋 mog艂e艣 uszkodzi膰 przez przeniesienie z cia艂a lub ubrania 艂adunku elektrostatycznego. Co do Biosu, jego uszkodzenie nie jest problemem. Czasami wystarczy 5-6 reset贸w pod rz膮d (co 1s).


(Scot17a) #16

Cosik_ktosik, tak to moze i calkiem nizly pomysl, ale dlaczego ja mam to robic na nowej plycie glownej? Przeciez ona powinna byc sprawna, a jesli cos z nia nie tak to od tego jest gwarancja.

A swoja droga, obawiam sie ze nie dostane nigdzie dyskietki 1.44 a tymbardziej floppy drive-a ;(

W Szkocji to juz historia...;/

W dniu 09.05.2008 , o godzinie 22:51 zosta艂 dopisany post przez Admin17

Cosik_ktosik, co do resetow to tez z tym cos nie tak, gdy komp jest wlaczony, po przycisnieciu "reset"komputer nie dosc ze reaguje po 10 sekundach na niego to na dodatek resetuje sie po przez calkowite wylaczenie i ponowne zalczenie sie. Jak dla mnie to, to jest dziwne.


(Cosik Ktosik) #17

No to gwarancja zostaje.

Wiem, 偶e FDD to prze偶ytek, ale jest to nadal stosowana metoda odzyskiwania BIOS bez programatora.

Zapewne, gdyby艣 podpi膮艂 zwyk艂膮, star膮 kart臋 PCI (nie express) zobaczy艂by艣 instrukcj臋, co do rozwi膮zania problemu :o

Co do tych reset贸w to dziwne. P艂yta jest chyba na chipsecie P35, w kt贸rym wyst臋puje problem podw贸jnego (czasem potr贸jnego) restartu, ale nie po przyci艣ni臋ciu przycisku RESET. Wydaje mi si臋, 偶e jednak p艂yta (lub BIOS) mog艂a ulec uszkodzeniu. Zobacz na razie co da inny zasilacz.


(Scot17a) #18

Pewnie tak...;/

W dniu 09.05.2008 , o godzinie 23:00 zosta艂 dopisany post przez Admin17

Jest to moj drugi komputer jaki poskladalem. Poprzedni byl nieco slabszy i nie byl tak skaplikowany, nie mialem z nim zadnego problemu, poskladalem, zalczylem i wszystko bylo na "cacy". Teraz postanowielm wlozyc troche w kompa i nieco przygotowac sie na wyjscie GTA 4 na PC ale jak widac...szczescie mi tym razem nie dopisuje;/


(Cosik Ktosik) #19

Dlatego uwielbiam Gigabytea i jego DualBios. Montuj膮c obecny komputer, uwali艂em BIOS. Komputer zacz膮艂 reagowa膰 jak Tw贸j. Komputer odpalam i nic, drugi raz, to samo, ale zrobi艂 si臋 reset i co: drugi BIOS zaskoczy艂. Odtworzy艂 tamten uszkodzony i komputer dzia艂a. =D> To ju偶 druga p艂yta tej firmy i dwa razy zosta艂em uratowany przez t膮 funkcj臋 (za pierwszym razem przegi膮艂em z programem Modbin do modyfikacji BIOSu).


(Scot17a) #20

To sie chwali. 2 tygodnie temu bylem w posiadaniu plyty Gigabyte nie pamietam jaki to byl model, w kazdym badz razie jedna z nowszych plyt z podejsciem na DDR3, Intel P35 i duze mozliwosci podkrecania. Plyte zakupielm na Ebayu jako nowa, ale zaraz po rozpakowaniu mozna bylo zauwazyc ze plyta nie jest nowa...Po podlaczeniu okazalo sie ze jest uszkodzona. Komputer resetowal sie co 15 sekund. I tak non-stop. Pozbylem sie jej i przesiadlem sie na ASUSA.