Problem z włączeniem komputera - wtyczki PWR LED, RES SW, itd

Witam dziś sobie czyscilem komputer i odłączyłem płytę główną i musiałem też odłączyć małe kabelki od płyty głównej ale gdy już wyczyscilem to gdy podłączam te małe kabelki to komputer nie chcę się włączyć…

Po kliknięciu przycisku włączenia to nic się nie dzieje , nic nie reaguje a zasilacz sprawny bo sprawdzałem jedynie to te kabelki jakieś dziwne i nie wiem czemu źle podłączone jak jestem pewien że dobrze… Prosił bym o pomoc

Tam gdzie jest żółte pole wyżej to bylo podłączone power led , H.D.D led a obok power sw , reset sw
A niżej tam gdzie czarne pole to podlaczylem te drugie kabelki bardziej kwadratowe i piszę na nich Ground +D -D +5V
A drugie te same tylo że obok każdego piszę 2 w nawiasie. Prosił bym o pomoc :frowning:

Model płyty to gigabyte ga m61pme s2

Bez%C2%A0tytu%C5%82u

Uwaga na plusy i minusy. Ważne tylko dla PWR LED i HDD LED. Dla PWR SW i RES SW nie ma znaczenia.
“Plus” na małych wtyczkach jest z odwrotnej od napisów strony oznaczony wytłoczonym, czarnym trójkącikiem.

Wtyczki 4-pinowe wetknij do gniazd USB tak, jak pasują od lewego skraju, czyli od lewej ręki +5V -D +D Ground. Jeden pin u góry po prawej pozostaje wolny. Jeśli są dwie wtyczki, to mogą być włożone od lewego skraja, do jednego, dowolnego gniazda USB1 lub 2.

Rysunek i opisy w moim poście w pozycji gniazd jak na Twojej ostatniej fotce.

Jeśli tak podłączysz, jak opisałem, a komputer nie wystartuje, to być może uszkodziłeś płytę główną :cry:

Podłączyłeś wszystko na opak, tam gdzie powinny być USB (żółte złącze, a wtyczka ta duża prostokątna 4 pinowa z napisami: Ground, +D, -D, +5V) podłączyłeś przyciski obudowy i diody, a tam gdzie miały być one podłączyłeś kable USB.

Pytanie teraz czy nie spowodowałeś jakiegoś zwarcia na płycie. Chociaż miałeś jeszcze na tyle szczęścia, że raczej nie ułamałeś złączy na płycie głównej. Najgorzej mogło być gdy podłączyłeś przycisk pod USB i go kliknąłeś, w tedy spowodowałeś zwarcie dwóch obwodów i mogło to uszkodzić płytę lub samo gniazdo wewnętrzne USB (te żółte).

Ten post co mój zacytowałeś to napisałem w nim jak było podłączone przed odlączeniem

Zdjęcia są sprzed odłączenia?

Niestety po

Podłącz jak napisałem, dokładnie czytając!

No to są źle kable podłączone na zdjęciach i są one podłączone tak jak to opisałeś. Więc coś Ci się pomieszało. Opisałeś wszystko tak jak teraz jest podłączone, nie możliwe by tak było podłączone przed odłączeniem bo komputer by w ogóle nie wystartował.

Tylko zobacz, że on podłączył kable pod złe złącza, widać to na ostatnim zdjęciu z pierwszego postu. Po kolorach pwr led to ładnie widać bo na USB nie ma na jednym kablu obok siebie zielonego i białego kabla, dodatkowo widać, tam zarys wtyczek.

Dlatego nie bawię się w komentarz jak podłączył, tylko opisuję jak ma być. “Mleko się wylało!”

Edytowałeś post kilka razy i początkowo nie było informacji o tym, że pomieszał w ogóle gniazda, bardziej to sugerowało, że podłączył tylko w niewłaściwe piny kable. Dlatego ja starałem się zwrócić uwagę, że problemem nie są tylko źle wpięte kable, lecz są one dodatkowo w niewłaściwych gniazdach.
Teraz wszystko jasne :wink: .

Jesteś wielki !! Pomogło mi twoja metoda którą mi opisałeś . Jeszcze raz , DZIĘKI !