Problem z WLAN na Acer Expensa 5220


(Kochanowski Piotr) #1

Mój problem polega na tym, że nie widzi sieci WiFi?

Zainstalowałem wszystko i o dziwo wszystko działa, sieć LAN, dźwięk, czytnik kart, irda ale niestety WiFi tak jakby nie było.

Zainstalowałem sterowniki broadcom-wireless-3.140.16

Jak przesunę przesuwkę na obudowie to pokazuje mi się na ekranie Wireless LAN Enabled ale lapek nie widzi tej sieci.

Do podłączenia lapka z netem używam ADSL ROUTER/Modem (modem mam skonfigurowany na Neostrade i jest dobrze skonfigurowany bo jak podłączę lapka bezpośrednio do modemu to net mam) do którego mam podłączony router sieci WLAN D-LINK DWL-G700AP.

Jeżeli ktoś wie co jest nie tak to proszę o bardzo szybką odpowiedź bo to jest sprawa życia lub śmierci :?


(Krzys92) #2

napisz jaki masz system


(Kochanowski Piotr) #3

Mam zainstalowanego Win XP z SP2

Wszystkie sterowniki które było trzeba też poinstalowałem ale jakoś WiFi tak jakby nie dzaiłało, albo co gorsza ... jego nie było...


(Homik1983) #4

Nie ukryłeś przypadkiem SSID'a tej sieci Wi-Fi? Jeśli tak, to nie będzie ona wyświetlana na liście znalezionych sieci. Możesz to sprawdzić w konfiguracji routera.


(Kochanowski Piotr) #5

A gdzie to się robi??

Gdzie można sprawdzić czy jest ukryta czy nie??


(Homik1983) #6

Zanim dopisałem w poprzednim poście gdzie można to sprawdzić, to już zdążyłeś zapytać :).

Oczywiście nazwę identyfikatora sieci Wi-Fi (maksymalnie może składać się z 32 znaków) możesz sprawdzić w konfiguracji routera. Tam też znajdziesz informację o tym czy jest włączone czy wyłączne jego wyświetlanie.

Pozdrawiam.


(Kochanowski Piotr) #7

Ale chodzi też o to że nie mam możliwości połączenia się z routerem Wi-Fi ponieważ komputer w ogóle go nie wykrywa :?


(Homik1983) #8

A czy router posiada jakieś gniazda na wtyczki RJ-45 oprócz portu WAN? Jeśli tak to możesz podłączyć się do niego kablowo i sprawdzić konfigurację. Jeśli jest to tylko router Wi-Fi bez żadnych gniazd RJ-45, to spróbuj zrestartować ten router - z tyłu powinno być specjalne miejsce do restartowania, wkłada się w taką dziurkę np. ołówek. Następnie sprawdź czy laptop wykrywa tą sieć Wi-Fi.


(Kochanowski Piotr) #9

router posiada podłączenie zaraz sprawdze jak jest tam ustawione

Sprawdziłem i przy SSID jest napis "default"

a w ustawieniach SSID Brodacast jest ustawiony na Enabled

Złączono Posta : 09.11.2007 (Pią) 20:17

Dziwi mnie tylko jedna rzecz, jak włączam przełącznikiem na obudowie WiFi to na monitorze pojawia mi sie Wireless LAN enabled lub disabled ale w komputerze nie pojawia mi się żadna sieć bezprzewodowa


(Juniorek) #10

zainstaluj starsze stery do wifi

wiem, że po instalacji niektórych wersji wifi niby działa ale sys nie znajduje żadnych sieci...


(Kochanowski Piotr) #11

W końcu mi się udało skonfigurowac WIFI :mrgreen:

Trzeba było zainstallowac najnowsze stery. Znalazłem je na jakiejś zagranicznej stronce i wszystko działa bez zarzutów!

Dzięki chłopaki za pomoc :mrgreen:


(Junior1986) #12

aphalon możesz podać linka do tych sterowników? Bo mam ten sam problem z WiFi.


(Joemix) #13

Co prawda problem już rozwiązany ale odpisze - jest OK, bo jak pstrykasz pstryczkiem to dla systemu raz widać kartę sieciowa, raz nie i o tym i tylko o tym informuje Cię komputer - czy siec bezprzewodowa jest włączona czy nie, natomiast komunikat o wykrytych sieciach bezprzewodowych to inna bajka.


(Rav To Nie) #14

aphalon - podaj jak mozesz linka do tych sterownikow.

Mój ACER 5220 tez nie widzi zadnej sieci choc w menadzerze wszysko niby ok.

Ja tez walcze z moim wifi. Instaluje broadcoma tylko dziwi mnie to że jak sie zainstaluje to we wlasciwosciach pokazuje 802.11b a na notebooku pisze mi ze ma byc b/g. Po przelaczeniu przelaczniczkiem ma migac diodka od wifi czy swiecic ciaglym swiatlem?

Sterownika INTELA i ATHEROSA mi nie przyjmuje.


(Kochanowski Piotr) #15

Działające sterowniki są na stronie Acer'a.

Wyszukaj tam sterowników Broadcom'a i jak zainstalujesz to powinno działac. (ja instalowałem te same stery co tam są tylko że ściągałem z innego źródła, ale wiem że tamte są OK).

Diodka od wifi miga tylko wtedy gdy jesteś podłączony do sieci a jak nie masz dostępnych żadnych sieci w zasięgu WIFI to po włączeniu go diodka cały czas powinna się palic (bez migania, bynajmniej u mnie tak jest)


(Czakistar) #16

Ja zaraz po zainstalowaniu XP`ka z sp2 zaktuazlizowałem biosa ii zaczołem instalować stery.

Stery do Wifi sciągnełem z stroeny Acer i zainstalowełm 2 różne -dwóch producentów bo sam nie widziałem jaką mam.

Nie zapomnij pozbyć się wykrzyknika przty PCI Device bo to to np było przeszkodąw uzyskaniu u mnie dźwięku ale teraz dziąła wszystko w 100%

z wIfI NIE MAM żadnych problemusów, chyba ma okulary bo dobrze widzi wszystkie sieci:D


(Rav To Nie) #17

Sterowniki do karty Broadcom 4311 zainstalowałem ze strony ACERA.

Data ster: 2006-10-12

Wersja: 4.100.15.5

Po włączeniu przełączniczkiem dioda miga co ok 1s i tak przez cały czas. Nie świeci przy braku wykrytych sieci ciągłym światłem. Żadnej sieci nie wykrywa.

Czy do tego wszystkiego trzeba zainstalować jakiś program obsługujący czy same stery wystarczają?

Złączono Posta : 16.11.2007 (Pią) 21:23

Na obudowie pod spodem mojego 5220 jest naklejka:

BROADCOM BCM94311MCG

Ma ktoś sprawdzone stery do tej karty? Znalazłem na jakiejś stronie ale nie działają.

Złączono Posta : 17.11.2007 (Sob) 14:41

Po zainstalowaniu tych nowych sterowników lampka od wifi działa teraz tak:

Jak jest disabled - świeci ciągle, enabled - gaśnie i tyle - czyli jakoś odwrotnie niż pisał wcześniej aphalon.

Sieci nadal nie widzi....

Złączono Posta : 18.11.2007 (Nie) 12:57

Po problemie.

Zainstalowany sterownik ver: 4.10.40.0 (choć nazwa pliku instalacyjnego to 4.10.47.0) pobrany ze strony: http://www.x-drivers.com/component/opti ... t/id,3209/

Do składników sieci dodane: System NetBIOS NWLink.

Zainstalowane dodatkowo:

.NET Framework 2.0

...nie wiem dokładnie co pomogło najlepiej ale po zainstalowaniu tego wszystkiego sieć WIFI zaobaczyła dostepne sieci bezprzewodowe.

Dziękuję wszystkim za pomoc.