Problem z wykrywaniem wifi


(jackob92) #1

Mój problem pojawia się już od kilku dobrych dni.
Otóż od jakiegoś czasu mój laptop w czasie użytkowania nagle przerywa połączenie z internetem. Myślałem, że jest coś nie tak z routerem (chociaż na komórce miałem wifi) to zresetowałem router. To nie pomogło. Po chwili zauważyłem, że mój laptop nie wygrywa żadnych sieci (nawet tych od sąsiadów). Zaskoczony właczyłem w swojej komórce punkt dostępu na zasadzie wifif, którego też nie widział.

Po “zdiagnozowaniu” przez windowsa pojawił się komunikat:
"Podłącz kabel Ethernat do tego komputera"
Nie za bardzo wiedziałem z czym to się je, więc spróbowałem najstarszy sposób na świecie, czyli wyłączyłem i włączyłem laptopa.
Zadziałało.
Więc jak gdyby nigdy nic korzystałem normalnie. Następnego dnia sytuacja się powtórzyła. Ale tym razem mój sposób nie pomógł.
Poszperałem trochę w internecie i przeczytałem, żeby zaktualizować sterowniki sieciowe. I chociaż system pokazywał, że są najnowsze to u producenta znalazłem aktualniejsze.
I nagle zobaczyłem, że laptop znowu połaćzył się z internetem sam od siebie. I wtedy zainstalowałem nowe sterowniki.
Następnego dnia miałem interent przez połowę dnia, a przez drugą połowę znowu ta sama sytuacja. Włączyłem i wyłaczyłem sterownik, zresetowałem komputer. Nic.
Podłączyłem ten kabel Ethernet -> internet jest; podłączyłem komórkę na kablu z której srobiłem hotspot -> internet jest.
Włączyłem menedżer urządzeń. Nie pokazuje, aby karta była zepsuta.
Nie mam już za bardzo pomysłu co zrobić dalej, zwłaszcza, że jestem laikiem…

Moja Karta sieciowa:Realtek RTL8723BE Wireless LAN 802. 11n PCI-E NIC
system: Windows 10
laptop: Lenovo ideapad 100-15IBD
Model Name: 80QQ

I teraz np. piszę do Was z laptopa, który nagle po całym dniu znalazł sieć i widzi wifi.
Dzięki za wszelką pomoc


(jackob92) #2

Teraz znowu nie widzi wifi, ale pojawil się inny komunikat:
"Występują problemy związane ze sterownikiem lub sprzętem karty siecowej"
Wchodzę w menedżer urządzeń, a tam w karcie sieciowej przy tej karcie co podalem wyżej widze wykrzyknik w żółtym trójkącie. Gdy wchodzę we właściwości w stanie urządzenia jest napisane:
“Nie można uruchomić tego urządzenia (Kod 10)”


(~MacG) #3

Zmień opcje zasilania. Prawdopodobnie karta wchodzi w stan oszczędzania energii.


(jackob92) #4

Wchodząc w opcje zasilania w ustawienia zaawansowane w ustawieniach karty sieci bezprzedowej w module oszczędzania energii mam: “zasilanie bateryjne: maksymalna wydajność” a "podłączony: maksymalna wydajnosc"
O to chodzilo?

Internetu znowu nie ma :frowning:

Dodam jeszcze, ze odonstalowalem sterownik i zainstalowal sie na nowo co pomoglo tylko na 30 minut…


(~MacG) #5

Jeszcze we właściwościach urządzenia (menadżer urządzeń) jest opcja dotycząca zasilania. Równie dobrze może to być wina windowsa. 10 jest znana ze swoich humorów. Ja z tym systemem nie miałem nigdy większej styczności wiec chyba nie wiele więcej mogę pomóc. Niestety.


(JNJN) #6

A mnie to wygląda na sprzętowe uszkodzenie karty WIFI? masz gwarancję daj do naprawy.


(jackob92) #7

Chyba tylko to mi zostało. Tylko zastanawiam się dlaczego raz działa a raz nie


(JNJN) #8

Jakiś brak styku, zimny lut,inne?

System masz zaktualizowany z WU do najnowszego ? i masz wszystkie poprawki?

CPU masz Intela?


(jackob92) #9

Intel core i5

Miałem zaktualizowanego, ale wróciłem do punktu zapisu z 5 czerwca, bo myślałem, że akrualizacja mogła coś namieszać


(JNJN) #10

To zrób ponownie na 100 % aktualizacje systemu.

I wgrasz te sterowniki i restart - jak to nie pomoże - serwis.

Po tej operacji wkleisz screen z całego menadżera z rozwiniętą gałęzią karty sieciowe.


(jackob92) #12

Zrobilem tak jak radziles i nawet wczoraj zadziałał. Rano włączyłem i znowu to samo. A jak teraz wchodzę w menedżer to tej karty sieciowej nawet mi nie pokazuje…
Czyli co? Serwis?


(JNJN) #13

Zrób jeszcze to:

  • pobierz na dysk najnowszy sterownik do tej karty wifi
  • zaktualizuj ręcznie system na 100 % z WU

Teraz wchodzisz do programy i funkcje, odinstaluj oprogramowanie karty wifi, czyszczenie systemu Ccleanerem., restart. Wgraj najnowszy ster do karty wifi,restart. TEST

Dalej problem:
Sprawdź na innej sieci wifi.

Dalej problem:
Serwis.


(jackob92) #14

Tylo problem pojawia sie w tym, że teraz w menedżerze urządzeń bie pokazuje mi tej karty sirciowej, wiec nie wiem jak mam ja odinstalować


(JNJN) #15

Nie ma znaczenia - masz odinstalować jej sterownik i oprogramowanie z poziomu Programy i Funkcje.


(krystian3w) #16

Masz zmienione ustawienie kanału z auto na jakiś 1-11 (2.4 GHz)?


(jackob92) #17

Nie wiem gdzie to mogejest sprawdzic


(JNJN) #18

Wszystko Ci napisałem.


(krystian3w) #19

Pewnie mu chodziło gdzie zmienić kanał ale to raczej nie to (niemożliwe by reszta sieci nagle nadawała na 12 i 13 kanale + karta co nie obsługiwała by tych kanałów (standard amerykański?)).[quote]
Nie ma znaczenia - masz odinstalować jej sterownik i oprogramowanie z poziomu Programy i Funkcje.
[/quote]

www.thewindowsclub.com/how-to-remove-old-unused-device-drivers-in-windows-7-8-10 (minus po angielsku)


(jackob92) #20

Zastosowałem się do Waszych rad i odpukać na razie działa. Zobaczymy co dalej :wink:


(jackob92) #21

No i niestety po całym dniu pracy znowu to samo. Pozostaje chyba tylko serwis.