Problem z wyłączającym sie monitorem


(system) #1

Witam! właśnie chwile temu miałem drobną sytuacje z moim monitorkiem otóż nagle z niewiadomych przyczym zgasł, po restarcie komputera ukazał sie sie tryb awaryjny.. klikajac tam co kolwiek sytuacja sie powtarzała.. przez jakis czas wogole monitor nie reagował.. takie cos już mi sie zdarzało.. czy to wina karty graficznej?? czy wirus?? akurat w tym czasie skanowałem - może przez program?? (Mcafee).


(niezDarek) #2

przeskanuj jakimś innym skanerem kompa bo chyba to wirusy


(Cosik Ktosik) #3

Z programu Everest Ultimate podaj odczyt z czujników (w programie komputer->czujnik).


(system) #4

przed chwila znów to samo miałem i znów skanowałem McAfeem.. sprobuje innym teraz...

Pole Wartość

Właściwości czujnika

Typ czujnika Winbond W83627THF (ISA 290h)

Nazwa płyty głównej Epox 4BDA / 4BDM / 4BEA / 4G4A / 4GEA / 4GEM / 4PDA / 4PEA / 4PGA Series

Stwierdzono otwieranie obudowy Nie

Temperatury

Procesor 39 °C (102 °F)

Seagate ST3120026A 45 °C (113 °F)

Wentylatory

Procesor 1592 RPM

Wartości napięć

Napięcie rdzenia procesora 1.49 V

+5 V 5.08 V

+12 V 10.82 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 5.03 V

VBAT baterii CMOS 3.20 V

DIMM 3.17 V

AGP 1.31 V


(Cosik Ktosik) #5

Sprawdź napięcie w biosie, bo te jest poniżej jakiejkolwiek normy (minimum to 11.40).


(system) #6

a gdzie to sie sprawdza i jak?? tez za pomocą Everest Ultimate??


(Cosik Ktosik) #7

Wejdź do Biosu przy starcie komputera. Na pierwszym ekranie (na dole) zobaczysz np napis Press DEL to enter setup. Wciśnij DEL, a wejdziesz do biosu. W biosie strzałeczkami najedź na PC Heatlh status (ew. Hardware Monitor) i spisz stamtąd napięcia. Następnie wyjdź z Biosu naciskając klawisz ESC.


(system) #8

Wiec w BIOSIE przy pozycji +12 mam 12,35. Inne wartości też spisałem ale nie podaje jak nie trzeba...


(Cosik Ktosik) #9

Podaj +3.3 oraz +5V.


(Agatonster) #10

raflikk00 ,

Poczytaj - Konkretne tematy... ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post. Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty - proszę użyć przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif


(system) #11

u mnie +5 wynosi 5.05, a +3.3 nie moge sie doszukac moze to o to chodzi VBAT(V) - 3.20 V. I jakies wirusy mialem na kompie jak narazie spokój z problemem...


(Cosik Ktosik) #12

Napięcia są dobre.

Podaj logi z programów HijackThis oraz Combofix :arrow: viewtopic.php?f=16&t=36654

Logi wklejasz na http://wklej.eu lub na http://wklej.org, a w poście dajesz tylko link do nich.


(system) #13

http://www.wklej.eu/index.php?id=b50d7d6af0

http://wklej.eu/index.php?id=79583687d2


(Seba86mu) #14

raflikk00 , kombinowałeś coś ze sterownikami do karty graficznej ?

Jaką posiadasz kartę graficzną ?


(system) #15

Hej Seba86mu raczej nic nie kombinowałem oprocz tego ze nowe stery NVIDI zaistalowałem do mojej karty ale to chyba nie ma zwiazku z tym problemem bo wczesniej tego nie zauwazyłem. A mam GF FX 5200 128 (troche stara). Moze problem jest w czyms innym bo zauwazyłem blyski z tyłu komputera moze jakies spiecie tam mam i przez to mi gasnie ekran a nie przypominam sobie zebym jakąś diode miał tam.. A awaria wygłada w ten sposob ze monitor zaczyna pulsowac raz ciemny obraz raz normalnie i tak kilka krotnie az sie nie zapali juz.. czaem pojawiaja sie te kwadraciki kolorowe jak by siadała karta (moze zakumacie o co mi chodzi).


(Seba86mu) #16

Pobierz i zainstaluj ForceWare 56.72 (aby pobrać kliknij na >>Primary Download Site<< w okienku International ).

Przed instalacją powyższego sterownika, odinstaluj najpierw poprzedni:

(START -> Panel sterowania -> Dodaj/Usuń programy -> NVIDIA DISPLAY DRIVERS /usuń/).

Dodatkowo użyj programu Driver Cleaner, aby usunąć pozostałości po sterownikach.

Po instalacji powyższego sterownika i ponownym uruchomieniu komputera, zainstaluj koniecznie najnowsze biblioteki DirectX 9.0c (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c).


(Cosik Ktosik) #17

Odkręć boczną ściankę obudowy i zobacz koniecznie co to za błyski. Tylko uważaj, najpierw wyłącz komputer z sieci, odkręć ściankę, włącz i zobacz co jest grane.


(system) #18

kwestia swiatełka rozwiązana to tylko wejscie na sieciówke a tam jest dioda..:slight_smile: al przebicie i tak jakies mam na obudowie :smiley: a własnie sytuacja powturzyła mi sie jak właczyłem ComboFixa..


(Cosik Ktosik) #19

Combofixa spróbuj w takim razie uruchomić w trybie awaryjnym.


(system) #20

zapomnialem napisac ze sie przerobiło co miało, bo tylko pomigało pare razy i jakos sie uspokoilo.. jutro sprobuje z tymi sterownikami.. jak pisałes wyżej..