A co bym mógł w grafice przetestować. Ustawienia czy coś w tym stylu
Mam pomysł zrobię tak że wyjmę dodatkową karte graficzną i przełącze się na zintegrowaną zagram na szyb ko w gre i powiem czy jest ten sam błąd.
Widzisz, jak chcesz to potrafisz.
Przetestowałem i nadal działo się to samo.
Czyli po chwili grania wyłączyło mi komputer
Trzeba wykreślić kartę graficzną jutro spróbóje z kośćmi ramu mam 2 po 4gb pozamieniam na przemian i zagram.
Raczej spróbuj na jednej, potem kolejnej.
Sprawdź też termopastę na procesorze, najlepiej wymień na nową, sprawdź jak leży procesor, czy żaden pin socketu nie jest wygięty, jeżeli to SFF musisz dać sporo więcej termopasty niż normalnie.
Ewentualnie możesz spróbować zamówić płytę, są tanie, jeżeli “nowa” płyta będzie robić to samo zwrócisz.
Pastę właśnie dzisiaj zamówiłem więc za niedługo powinna być odezwę się jeszcze jutro jak zobaczę jak działa ram. Narazie dzięki za pomoc
Podziałałem z kośćmi ramu na różne sposoby ale komputer jak wywalał tak wywala jedyne co zostało to czekać na pastę. Aha i pytanie czy jest jakaś różnica pomiędzy czarnymi slotami a białymi. Mam 2 czarne i 2 białe. Obie kości są w białych.
Jak masz dwie kości to ładujesz w drugi i czwarty slot od procesora ale to nie ma wpływu na to czy komp się wyłącza.
Jak będziesz wymieniał pastę wyjmij i włóż procesor, sprawdź piny czy któryś nie jest wygięty.
Jak to nie pomoże to szukaj nowej płyty.
Ok odezwę się za kilka dni.
Daras możliwe jest żeby mysz komputerowa miała wpływ na wyłączanie się komputera?
Dobra sprawa zamknięta problemem była mysz komputerowa a mianowicie wczoraj przyszła mi nowa mysz komputerowa i problem zniknął. Przez 7 lat użytkowałem tą zepsutą myszkę i przez 7 lat komputer mi się wyłączał przez myszkę. Dzięki wszystkim za rady i pomoc. Nigdy wcześniej się z takim problemem nie spotkałem i też się dziwiłem bo diagnostyka w BIOS wykazała że wszystkie podzespoły są ok.
Czasami źle wciśnięty wtyk USB powoduje zwarcie komputer ma wtedy rozmaite problemy, problem z włączeniem, wyłączeniem, tego żeby się samoczynnie wyłączał nie spotkałem, warto zapamiętać.
Szczerze to nie przyszło mi do głowy aby zapytać czy sprawdziłeś peryferia, podejrzewać można kabel robiący zwarcie.
Właśnie to samo myślałem ale całe szczęście problem zażegnany