Problem z wyłańczającym się monitorem-przymusowy reset kompa


(Olajk) #1

Witam.

Na początku zacznę, że to nie wina monitora ( parę dni temu kupiłam nowy monitor a problem występował wcześniej na starym). Włączając komputer po pewnym czasie monitor się wyłącza (jest czarny) ale komputer włączony i muszę wykonać reset.

Komputer:

      System operacyjny Microsoft Windows XP Professional

      Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 2

      DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)



    Płyta główna:

      Typ procesora Unknown, 1800 MHz

      Nazwa płyty głównej Nieznane

      Mikroukład płyty głównej ULi/ALi M1697, AMD Hammer

      Pamięć fizyczna 512 MB (DDR2-667 Registered DDR SDRAM)

      Typ BIOS'u AMI (07/03/06)

      Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)

      Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM2)

      Port komunikacyjny Port drukarki (LPT1)


    Ekran:

      Karta wideo Radeon X300/X550/X1050 Series (Omega 3.8.442) (512 MB)

      Karta wideo Radeon X300/X550/X1050 Series Secondary (Omega 3.8.442) (512 MB)

      Akcelerator 3D ATI Radeon X550 (RV370)

      Monitor LG E1940(Analog) [NoDB] (004TPYR4W250)


    Multimedia:

      Karta dźwiękowa ULi/ALi M5461 High Definition Audio Controller


    Magazyn:

      Kontroler IDE Kontroler ALi M5229 PCI Bus Master IDE

      Kontroler SCSI/RAID ULi SATA/RAID Controller (M1575/M1697)

      Napęd dyskietek Stacja dyskietek

      Dysk fizyczny WDC WD16 00AAJS-00PSA SCSI Disk Device (149 GB)

      Napęd dysków optycznych HL-DT-ST DVDRAM GSA-H12N

      Status dysków SMART OK


    Partycje:

      C: (NTFS) 10001 MB (178 MB wolne)

      D: (NTFS) 112619 MB (72160 MB wolne)

      E: (NTFS) 29996 MB (25370 MB wolne)

      Rozmiar całkowity 149.0 GB (95.4 GB wolne)


    Urządzenia wejściowe:

      Klawiatura Urządzenie klawiatury HID

      Mysz Mysz zgodna z HID


    Sieć:

      Karta sieciowa ULi PCI Fast Ethernet Controller (192.168.1.4)

Najnowsze sterowniki do Radeon X300/X550/X1050 to Omega 48442 ?

Problem bardzo często się powtarza.

Oto temperatury [HWMonitor]:

KLIK


(Chojinka) #2

może grafa - zmien kartę na inną, jak problem będzie się powtarzał to albo wina płyty gł albo systemu. kiedy stawiałeś system na tym kompie i robiłeś format dysku oraz pełny skan anty wirusowy?


(xavell) #3

Witam,

na pierwszy rzut oka...

178 MB wolnego miejsca na dysku systemowym jest stanowczo niewystarczające, zwłaszcza przy 512 MB pamięci RAM.

Rada: nie przechowuj żadnych plików na pulpicie, bo przy dysku 10 GB brakuje miejsca na plik wymiany i system się wiesza.

Z doświadczenia wiem, że około 90% użytkowników przechowuje zdjęcia i MP3 właśnie na pulpicie. To zły nawyk.

Podobnie ma się to do folderu 'Moje dokumenty' i jego podfolderów typu "Moje obrazy' itp. Tu jednak można w prosty sposób przenieść 'Moje dokumenty' na inny dysk i problem rozwiązany.

Popracuj nad tym i napisz czy pomogło.

Pozdrawiam


(Olajk) #4

Grafe przydało by się wymienić to wiem ale finanse... Format z parę msc temu skan przed chwilą- nic nie wykryto.

Zauważyłam właśnie- zwiększyłam msc. Właśnie wiem o tym ale część mojej rodzinki nie...

Wezmę jeszcze zainstaluje stery do grafy i zwolnię więcej msc. Mógłby ktoś podać najnowsze stery do grafy?


(xavell) #5

Najnowsze stery do radeonów zawsze znajdziesz na stronie AMD/ATI.

Do X300 pod WinXP masz tutaj: http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/Legacy/Pages/radeonaiw_xp.aspx?type=2.4.1&product=2.4.1.3.13〈=Polish


(Olajk) #6

Ok dzięki pobieram zainstaluje może pomoże.

Ps. Jak na razie od ok. 3 godz. ok jest. Często podczas oglądania filmów występuje problem.

-- Dodane 16.12.2010 (Cz) 8:46 --

Wznawiam temat. Problem ponownie występuje. (oglądanie na youtube)

Nie pamiętam za bardzo ale wydaje mi się, że robiłam format i nadal monitor się wyłączał.

-- Dodane 19.12.2010 (N) 14:54 --

Pomoże ktoś? Zauważyłam, że tak się dzieje podczas oglądania np. na youtube. Zainstalowałam jak na razie starsze stery i nic.

-- Dodane 19.12.2010 (N) 16:04 --

Temp z GPU-Z:

KLIK

-- Dodane 20.12.2010 (Pn) 16:59 --

Zasilacz:

iBOX model:330U 350W

KLIK