No myślałem że jakimś cudem dostaniemy się do danych z EDID, ale tak jak wcześniej monitor ich nie podaje.
Wygenerowanie prawidłowych danych Modeline w sytuacji gdzie nie ma informacji od monitora dla karty, jak wędzisz jest kluczowe, sam xorg może być prostszy. Czyli mam rozumieć że już działa prawidłowo i kończymy, jak tak to usuń zbędne linie z konfiguracji i niepotrzebne sekcje. Jak się nie pomyliłem to coś takiego powinno wystarczyć do prawidłowego działania (tu też jest za dużo, ale dla bezpieczeństwa nie ma mnie przy tym komputerze).
Section "ServerLayout"
Identifier "Layout0"
Screen 0 "Screen0"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
VendorName "Unknown"
ModelName "Unknown"
Modeline "1360x768_60.00" 84.72 1360 1424 1568 1776 768 769 772 795 -HSync +Vsync
Option "DPMS"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Device0"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Device0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
EndSection
Po prostu, zrób najmniejszy działający reszte dopisuje się w miarę potrzeb i zapisz sobie na zapas/przyszłość, na pewno przyda się przy tm monitorze. Bardzo rzadko teraz przy LCD zdarzają się takie problemy.
A to gorzej, bo to znaczy że jak źle zrozumiałem twoje “że działa”, jako “dobrze działa”, to musimy szukać tego gdzieś do twojego monitora.
Jak używasz Gnome to doinstaluj.
apt-get install gnome-tweak-tool
Można uruchomić w konsoli ( z aktywatora nazywa się Dostrajanie ).
gnome-tweak-tool
Ustawisz lepsze renderowanie czcionek ( hinting - Slight, wygładzanie - Rgba) i parę innych rzeczy np. skalowanie. Gnome powinno się dostosowywać do siebie, bo jak się zainstaluje z metapackages to ciągnie pełno programów, z których nie korzystamy.