Problem z załadowaniem systemu w laptopie Gericom z Win XP

Po włączeniu niemalże natychmiast ukazuje się komunikat "IntelUNDI. PXE-2.0 Copyrright 2000

For Realtek RTL8139(X) PCI Fast Ethernet Controller v.2.13

PXE-E61:Media test failure, check cable

PXE-MOF:Exiting PXE ROM

Reboot and select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot dvice and press a key"

Wcześniej zdażało sie, że po załadowaniu już systemu na ok. 1 min. komputer stal unieruchomiony, bezczynny po czym normalnie już funkcjonował, a ostatni raz zablokowal się na dłużej i rozłączyłam dopiero wyjmując baterię. Teraz zaczyna się coś ładować i dostaje ten oto komunikat.

Proszę o wyrozumniałość nie znam angielskiego. Proszę o pomoc

Iwonka

zobacz czy nie masz dyskietki w stacji albo plyty w cd albo wejdz do biosu i zmien kolejnosc szukania boot’a zeby jako pierwszy byl dysk, potem cd itd.

w sumie jak wcisniesz ESC przy logo na poczatku to mozesz wybrac skad ma Ci sie zaladowac system, przynajmniej ja tak mam w moim Gericom’ie. Do biosu chyba wchodzi sie przez F2.

Zobacz w biosie jak masz ustawione bootowanie,ustaw jak da radę jako pierwsze z dysku twardego lub napęd CD/DVD i dysk twardy.

Możliwe uszkodzenie karty sieciowej,jak nie używasz i jak da radę wyłącz ją w biosie i zapisz bios Save.

Możliwe że jest problem z baterią pamięci cmos biosu.

Weszłam do biosu, w zakładce

Main

Primery IDE Master :[Not Detected]

Secondary IDE Master : [Not Detected]

i problem

Iwonka

Skoro nie wykrywa dysku, to coś mu jest. Najlepiej do serwisu.

Ja tez tak miałem. Możliwe że dysk jest uszkodzony (Hitahi masz?) ale jednak jakos to obeszłem i teraz czekam kiedy mi dysk padnie do końca :slight_smile:

Złączono Posta : 20.07.2007 (Pią) 13:13

Z tymi laptopami prędzej cyz później taki kłopot jest :wink:

spróbuj dac delfaul’towe ustawienia, tam gdzie sa opcje save, save and exit itp jest tez load setup defaults i save i exit. w ostatecznosci mozesz zobaczyc gdzie sie u Ciebie wyjmuje dysk i spróbować go dopchnac albo wyjac i wsadzic z powrotem.

w ostatecznosci serwis: jak beda chcieli Ci dac dysk Fujitsu, Hitachi albo Samsunga to powiedz ze chcesz cokolwiek innego.