Problem z zamulonym komuterem - wolne kopiowanie plików


(M Salatka) #1

Witam.

Mam problem z wolnym kopiowaniem się plików. Mam jeden dysk podzielony na 3 partycje. kopiowanie z jednej partycji na drugą, a nawet z folderu do folderu na tej samej partycji to bardzo długa sprawa. Przykładowo kopiowanie około 10 plików (80 MB) na tej samej partycji to około 3 minuty czekania. O rozpakowywaniu, czy kopiowaniu większej ilości danych nie ma co mówić nawet.

Przeprowadziłem defragmentację wszystkich trzech partycji.

Program: IObit Smart Defrag 1.30.

Defragmentacja była ustawiona na najlepszą i 120 GB defragmentowało się aż 7 godzin.

Skanowałem też Avastem (na bieżąco aktualizowany) i nic nie znalazło, Był to skan gruntowny. Cały dysk niecałe 3 godziny.

Skanowałem też Spybot - Search & Destroy. Również nic nie znalazło.

Skanowałem też Malwarebytes Anti-Malware. Nic.

Użyłem Bootvis, ale start komputera jak i potem programów (Firefox, gg), nie poprawił się.

Kopiowanie plików z płyt lub pendrive. Masakra.

Wg mnie problem leży w ustawieniach sprzętu. Z PIO zamienić na DMA. Nie mogę sobie z tym poradzić. Niby jest ustawione wszędzie na "DMA jeżeli możliwe", ale tylko tyle.

Jeszcze zajrzałem do BIOSu i jest coś takiego:

Primary IDE Master [Not Detected]

Primary IDE Slave [Not Detected]

Secondary IDE Master [Not Detected]

Secondary IDE Slave {LITE-ON DVDRW LH-1]

Dzięki za każdą pomoc.

Pozdrawiam.

Wesołych Świąt.


(Matek93) #2

Sprawdź zworki na sprzęcie, tj. dysku i napędzie optycznym, i ustaw odpowiednio


(M Salatka) #3

ale zworki są istotne na sprzęcie, który podłączony jest przez taśmy nie?

ja mam tylko jeden napęd, właśnie ten LITE-ON podłączony tą taśmą szeroką.

drugi napęd i HDD mam SATA

i na tym drugim napędzie, który jest SATA nie mam na naklejce instrukcji, jak wczepić zworkę na Master a jak na Slave. Bo chyba zworki są istotne tam gdzie sprzęt jest podłączony taśmą szeroką.

-----edit-------

jak doradzacie podpięcie dysku i napędów, jeżeli:

napęd LITE-ON jest podpinany taśmą

napęd Pioneer dvr-215 jest podłączony SATA (jak coś to ten powinien być Master)

HDD WDC 160 GB jest SATA

więc na taśmie jest tylko jeden napęd, który nie ma być najważniejszy, drugi napęd, który ma być Master jest podłączony przez SATA i również HDD jest SATA.

Nie wiem czy w ogóle jest jakieś inne wyjście jak podłączyć to tak jak się da. Z tym chyba kombinowania nie ma. Ale chyba jest zabawa z tymi zworkami.

Muszę na LITE-ON dać zworkę na SV? Jeżeli chcę, żeby był SLAVE?

W Pioneer jest trochę dziwna sprawa, bo nie ma na naklejce instrukcji w jaki sposób dać zworkę na Master.

Na HDD jest instrukcja, ale nie wiem czy ma być SLAVE czy Master?

W ogóle jeżeli coś jest podłączone SATA, to jest znaczące jak będą zworki powsadzane?