Problem z zaporą windows i antyvirusem


(Michał1975) #1

Mam włączoną zaporę windows mimo to informacja zawarta pod łączoną zaporą informuje mnie że co najmniej jedna zapora zainstalowana na komputerze jest włączona i taki sam problem mam z antyvirusem informuje mnie że avg jest aktualny i wykrywanie wirusów jest łączone ale ja mam zainstalowany innego antywira noda32, a wczesniej miałem avg.

Czyściłem system programem regcure,registry frist aid platinum i nic nie przynosi poprawy prosze o pomoc.


(Kolmar) #2

Może wytłumacz to w bardziej przystępny sposób.


(Michał1975) #3

Postaram się opisać jak najdokładniej potrafię.

Zainstalowałem AVG Free i Agnitum Oustpol Firewall 2008,po krutkim czasie korzystania z tego antyvira i firewalla postanowiłem odinstalować, na to miejsce zainstalowałem sobie eset nod32 3.

Gdy wchodze w start>>ustawienia>>panel sterowania>>centrum zabespieczeń widze w zaporze taki oto komunikat:

"Co najmniej jedna zapora zainstalowana na tym komputerze jest obecnie włączona", ale i ten komunikat dotyczy także gdy zapora windows jest także wyłączona,i nie ma zainstalowanych zadnych firewallów.

Jeżeli chodzi o avg free którego nie mam zainstalowanego w komputerze problem jest podobny mimo że mam esset noda32 komunikat wygląda następująco :Program avg raportuje że jest aktualny i wykrywanie wirusów jest włączone ten problem sprawdzałem także pod kątem odinstalowania programu antyvirusowego i firewala i wyłączeniu zapory windows,czyściłem rejestr juz chyba wszystkimi programami ale nic to nie daje prosze o pomoc.


(Kolmar) #4

http://www.microsoft.com/windowsxp/usin ... lerts.mspx

http://www.winhelponline.com/blog/secur ... y/#more-61


start -> uruchom -> cmd

winmgmt /verifyrepository

winmgmt /salvagerepository



(Michał1975) #5

nic nie rozumiem z tych stron podanych przez rokko ponieważ nie znam jezyka angielskiego czy mógłbyś w paru słowach to opisać będę bardzo wdzięczny za pomoc.


(Kolmar) #6

Opisałem powyżej co trzeba wykonać


(Michał1975) #7

postepuje według twoich poleceń wchodze w start -> uruchom -> cmd wpisuje winmgmt /verifyrepository póżniej

winmgmt /salvagerepository naciskam enter i nic się nie dzieje.


(Kolmar) #8

Zrobiłeś restart kompa ?

...podaj czy centrum zabezpieczeń dalej wskazuje błędnie status antywira/firewalla.


(Michał1975) #9

zrestartowałem komputer a błędy statusa pozostały bez zmian antyvirusa/firewalla


(Kolmar) #10

Wyłącz monitorowanie, panel sterowania -> zmień sposób w jaki... (z lewej), odznacz firewall i antywir

start -> uruchom -> services.msc -> zatrzymaj usługę centrum zabezpieczeń

start -> uruchom -> cmd

net stop winmgmt

Wyczyść folder C:\WINDOWS\system32\wbem\Repository

Następnie ponownie w cmd wydaj komendę:

net start winmgmt

Ponownie włącz usługę centrum zabezpieczeń i restart kompa.

Po restarcie przywróć opcje monitorowania antywira i firewall-a.


(Michał1975) #11

gdzie moge wyłączyć monitorowanie


(Kolmar) #12

Sorki, zapomniałem o czymś :wink:

Start -> Panel sterowania -> centrum zabezpieczeń -> zmień sposób w jaki... (z lewej), odznacz firewall i antywir


(Michał1975) #13

w folderze repository znajduje się folder fs czy go też trzeba usunąć


(Kolmar) #14

Jak już się tak martwisz to zrób sobie wcześniej kopię foldera, a następnie usuń wszystko co znajduje się w C:\WINDOWS\system32\wbem\Repository\