Problem z zasilaniem starszej płyty głównej


(jaru_r) #1

Witam!

Pytałem już na różnych forach, ale nie znalazłem odpowiedzi.

Mam mały problem po wymianie zasilacza w komputerze mojej dziewczyny.

Komputer jest wprawdzie nienajnowszy, ale w zupełności wystarcza do podstawowych czynności.

Problem wygląda następująco: płyta główna to Procomp B687 - ma ona dwa gniazda zasilania - jedno AT i jedno ATX, więc można ją zasilać na dwa sposoby. Do tej pory w komputerze był zasilacz AT i aby wyłączyć komputer, trzeba było poczekać na komunikat "Można teraz bezpiecznie wyłączyć komputer" i przełączyć wyłącznik.

Wymieniłem zasilacz na ATX-owy, w Windowsie (XP) załączyłem obsługę Zaawansowanego Zarządzania Energią (APM), ale komputer po poleceniu zamknięcia nie wyłącza się, lecz resetuje (komunikat o tym, że można wyłączyć komputer już się nie pokazuje).

Chciałbym prosić o podpowiedź, co jeszcze mam ustawić w Windowsie, żeby komputer się wyłączał, a nie resetował? Może zmiana jakiejś wartości w rejestrze? Format w najbliższych dniach nie wchodzi w grę.

Zastanawiałem się, czy płyta obsługuje w pełni standard ATX, ale skoro można włączyć zaawansowane zarządzanie energią i hibernację, to chyba tak. Hibernacja działa, po zrzuceniu danych na dysk jest komunikat, że można wyłączyć komuter - przytrzymuję 5 sekund przycisk zasilania i wyłącza się. Po ponownym załączeniu system jest bez problemu przywracany.

Opcji przycisku zasilania i przycisku uśpienia wprawdzie nie widać, ale w moim poprzednim komputerze też tego nie było widać i wyłączał się bez problemu.

Uruchomiłem program AIDA i zauważyłem, że sterownik ACPI jest w stanie zatrzymania:

acpieu1.jpg

Może to ma wpływ na zachowanie komputera? Nie mam tylko pomysłu, jak go uruchomić.

Z góry wielkie dzięki za podpowiedzi!


(JNJN) #2

Dokładnie nie pamiętam,ale w biosie powinna być opcja dotycząca zasilania (zasilacza),coś takiego musisz zmienić z opcji AT na ATX i zapisz bios Save.

Pomoc książka do płyty.


(jaru_r) #3

Tą opcję też zmieniałem i nie pomogło. Dokładnie nazywa się "Power Supply Type: AT/ATX"

Niestety, płyta jest na tyle leciwa, że wszelkie "dokumenty" od niej zaginęły, a w sieci też nic nie znalazłem. Nawet BIOS jest wgrany w najnowszej wersji.


(zciwo) #4

Oczywiście masz ustawione jak na obrazku?

7cb6ffef3d35f1a3.jpg


(JNJN) #5

Odłącz kompa od 230 V i wyjmij baterię na 30 minut,włóż i ustaw bios tylko co trzeba i zapisz Save.

Ale może to i problem systemu lub niezgodności XP z płytą główną.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... 3%B1czy%E6


(jaru_r) #6

Zakładki wyglądają tak:

01md3.th.jpg02oj2.th.jpg03nl8.th.jpg04ed8.th.jpg

Jak już pisałem, opcji przycisku zasilania i przycisku uśpienia nie widać, ale w moim poprzednim komputerze (Shuttle AB61 + Celeron) też tego nie było widać i wyłączał się bez problemu.

Bios już resetowałem - bez efektu, ale spróbuję jeszcze raz na spokojnie.

Złączono Posta : 20.12.2006 (Sro) 9:16

Problem rozwiązany. Po rozłożeniu komputera, przeczyszczeniu i ponownym złożeniu oraz kolejnym resecie BIOSu, wszystko działa, jak trzeba.

Dzięki za porady!