Problem ze skrótami w XP


(Ugk) #1

Witam!

Od jakiegos czasu mam problem z skrótami w Windows XP PRo.

Na codzień skóty działają bez żadnych problemów, problem zaczyna się gdy chcę wrzucić jakis plik do internetu (np przy wstawianiu zdjęć na NK) po naciśnięciu przycisku ,,Wybierz zdjęcie z komputera" pojawia się to okienko przeglądarki gdzie należy wybrać plik, domyślnie jest widoczny w nim pupit (na którym mam skrót od folderu ze zdjęciami) w przeglądarce IE8 w ogóle nie wiadac żadnego skrótu (których na pulpicie mam kilka) a w google chrome po kliknięciu na skrót wyskakuje napis Niepoprawny typ pliku. Akceptowane pliki jpg... .Firefox zachowuje się dokładnie tak samo jak google.

Co mam zrobić żebym mógł normalnie korzystać z utworzonych skrótów ?


(niezDarek) #2

na dole masz opcje w oknie gdy klikniesz przeglądaj aby wybrać plik powinieneś mieć opcje w stylu Typ pliku: i wybierasz wszystkie, domyślnie ustawione są zapewne pliki graficzne


(Ugk) #3

No niestety, mam zaznaczone ,,wszystkie typy plików" i dalej to samo...

najpierw mam takie coś...

a później

PS: NK była przykładem ale dzieje się to na wszystkich stronach


(niezDarek) #4

a co chcesz na jakąś stronę wrzucić skrót ?? masz je na pulpicie więc korzystać z nich możesz chyba bez problemu

drugi komunikat pojawił się ponieważ nie można wrzucić na ta stronę pliku z rozszerzeniem .ink tak jak ty chcesz


(Ugk) #5

nie skrót tylko chce przez ten skrót wejść do folderu gdzie mam zdjęcia (bo własnie je chce wrzucić w formacie JPG), po kliknięciu raz na niego (skrót) pokazuje się to co na pierwszym obrazku a po kliknięciu 2 razy (kiedys otwierał się folder do którego prowadzi skrót) teraz pokazuje się to co na screenie nr. 2

Jak wchodzę w skrót z pulpitu to otwiera się normalnie, przechodząc do folderu gdzie powinien a przeglądarka widzi go własnie jako ,,plik o zakończeniu .Ink" a nie jako ,,skrót"


(niezDarek) #6

tak to się nie da raczej w IE, musisz po prostu wejść w miejsce do którego prowadzi skrót i stamtąd dodać fotki


(Ugk) #7

Na Google chrome również nie działa, na mozilli tez nie (właśnie ona jest na screenach).

Napisałem wszytsko w pierwszym poście (PS: Jeszcze 3 tygodnie temu działało na wszystkich przeglądarkach, zresztą możesz to łatwo sprawdzić u siebie, napewno bedzie OK)

-- Dodane niedziela, 3 stycznia 2010, 00:29 --

problem właśnie został rozwiązany

Wiedziałem ze to da się zrobić.

dla wszystkich co mają podobny problem z jakimi kolwiek plikami polecam stronkę

http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=10

znajdują się na niej fixy do windowsa

ja wybrałem ten ,,LNK" odpaliłem i wszystko działa jak dawniej

dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem