Problem ze skryptem galerii


(Bobeeq) #1

Witam. Jak w temacie, znalazłem prosty skrypt php z galerią, ale nie mam pojęcia jak to zastosować na stronie...

Tutaj jest kod php:

<?php


/ ************************************************************** /

/*

/* Galeria

/*

/* Autor: Piotr "Drak`kan" Kowalik

/* E-mail: pkowalik@gmail.com

/*

/* Poniższy skrypt mozna dowolnie kopiowac, zmieniac

/* oraz rozprowadzac bez mojej zgody :)

/*

/ ************************************************************** /


// Konfiguracja

$_config["url"] = "index.html?"; // [b]Pełny adres do strony z galeria ze znakiem "?" lub "&" na koncu w zaleznosci czy istnieja juz jakies parametry czy nie[/b]

$_config["dir"] = "tapety"; // Katalog ze zdjeciami

$_config["cache"] = "tapety_mini"; // Katalog dla miniatur (musi posiadac prawa 777)

$_config["th_max_width"] = 128; // Maksymalna szerokosc miniatur

$_config["th_max_height"] = 96; // Maksymalna wysokosc miniatur

$_config["columns"] = 3; // Ilosc kolumn w galerii

$_config["rows"] = 6; // Ilosc wierszy w galerii

$_config["ext"] = "jpg|gif|png"; // Dopuszczalne rozszerzenia oddzielone pionowa kreska "|" (np. "jpg|gif|png")


// Funkcje

function CreateThumb($file, $w, $h, $dest="", $p=1) {

   if(!file_exists($file)) return 0;

   $file_ex = explode("/", $file);

   $filename = $file_ex[count($file_ex)-1];

   list($width, $height, $type) = getimagesize($file);

   switch($type) {

      case 1: $imagecreate = "imagecreatefromgif"; $imagesave = "imagegif"; break;

      case 2: $imagecreate = "imagecreatefromjpeg"; $imagesave = "imagejpeg"; break;

      case 3: $imagecreate = "imagecreatefrompng"; $imagesave = "imagepng"; break;

      default: return 0; break;

   }

   $im = $imagecreate($file);

   if($p) {

      $prop = $height / $width;

      $nw = $w;

      $nh = $w * $prop;

   } else {

      $nw = $w;

      $nh = $h;

   }

   $dest_im = imagecreatetruecolor($nw, $nh);

   imagecopyresized($dest_im, $im, 0, 0, 0, 0, $nw, $nh, $width, $height);

   $imagesave($dest_im, $dest."/".$filename);

   return 1;

}


// Generator strony galerii

$dir = dir($_config["dir"]);

$pliki = array();

while($file = $dir->read()) {

   if(eregi("(".$_config["ext"].")$", $file)) {

      $pliki[] = $file;

   }

}


if(!isset($_GET["gp"])) $gp = 0;

else $gp = $_GET["gp"];

$_start = $gp*$_config["rows"]*$_config["columns"];

$_stop = $_start + $_config["rows"]*$_config["columns"];


echo "

| \n" ."\"Gallery\"\n" ." |
\n"; if(count($pliki) $_stop $_start == 0) { $npage = $gp + 1; echo "
Następna strona »
\n"; } if(count($pliki) = $_stop $_start 0) { $ppage = $gp - 1; echo "
« Poprzednia strona
\n"; } if(count($pliki) $_stop $_start 0) { $ppage = $gp - 1; $npage = $gp + 1; echo "
« Poprzednia strona | Następna strona »
\n"; } ?[/code] No i miałem jeszcze to zainclude`ować:
[code]?php include("gallery.php"); ?

Więc;

jak i gdzie mam to zainclude`ować? (co to w ogóle znaczy?)

Jak to zastosować na stronce?

Jaki to ma być ten pełny adres?

W ogóle powiedzcie mi jak to wszystko zrobić, bo nie ma tam żadnego readme ;o. Jak zedytować kod html (stronki) i php (skryptu) ?


(Skr3czu) #2

Ten kod musisz dać gdzie ma być galeria :

musi strona być w php ,ale ta galeria zdaje mi się jakaś dziwna :slight_smile:


(system) #3

bobasek_89 , kod php zapisujesz jako gallery.php, potem w pliku php w miejscu wyświetlania galerii wstawiasz

<?php include("gallery.php"); ?>

Jeśli masz już otworzone znaczniki php to wystarczy

include("gallery.php");

(Bobeeq) #4

Czyli, jeżeli strone napisałem w html, to nie ma szans, że wstawie ten skrypt? A da się w jakiś prosty sposób przerobić stronę w htmlu na php, żeby wszystko śmigało? Bo mi to się wydawało, że php to jedynie język programowania i go się wstawia w stronę z htmlem... I co ja mam robić? :roll:

Katalog dla miniatur (musi posiadac prawa 777)

Znaczy, że co? :wink: Aha, i co z tym;

$_config["url"] = "index.html?"; // Pełny adres do strony z galeria ze znakiem "?" lub "&" na koncu w zaleznosci czy istnieja juz jakies parametry czy nie

Oczywiście 'index.html' sam tutaj wstawiłem :P. Ale tutaj chyba coś innego powinno być? I co z tym '&' i '?' :roll: ? Dziwne to jakieś :wink:.

@EDIT:

No, trochę się pobawiłem i cośtam wyszło, ale...

Skrypt działa jako tako, ale nie mogę przejść na drugą stronę... tzn jak klikam 'nastepna strona >>' wyskakuje mi; 'Nie masz prawa dostępu do żądanego katalogu.'

Tutaj można to zobaczyć. Co jest nie tak? :roll:


(Airborn) #5

są to CHMODY, o tym co to CHMOD znajdziesz pełno informacji w Wikipedii, jak zmienić je na serwerze było tłumaczone na forum nie jeden raz =)


(Szuman) #6

pewnie, że się da. Zmień rozszerzenie .html na .php i upewnij się, że twój serwer obsługuje php


(Skr3czu) #7

Jeżeli masz duzo pod stron to bedzie problem poniewaz bedziesz musiał zmieniac adres do tej strony z galerią :slight_smile:


(Bobeeq) #8

Napisałem już, że jako-tako śmiga, ale nie wiem czemu nie działa mi 'następna strona' i pisze, że nie mam do niej dostępu :roll:. Co jest znowu nie tak? (klik)

@Edit: Doszedłem do wnisku, że to wina właśnie tych praw 777, że następna strona nie działa. Wiem, że mam to przydzielić tak (chyba) :

<?phpchmod("/tapety_mini", 0777); // prawa 777 dla tapety_mini ?>

Ale gdzie mam to wpisać?


(JarekMk) #9

pelen adres to nei samo index.php tylko http://www.jak.pl/galeria/index.php?


(Bobeeq) #10

Zmieniłem;

$_config["url"] = "www.bobasek.ovh.org/index.php?";

Ale to nic nie dało... Pytanie jest narazie tylko jedno; co zrobić (i jak), żeby działała opcja "następna strona"? :roll: