Problem ze sprzętem


(Wwerewolf2) #1

Mam wielkie problem nie wiem co sie dzieje... jak komputer trochę pochodzi zaraz sie zawiesza.... jaka może być tego przyczyna ??

Pamięć ram ? karta graficzna ?? czy jakaś zaupłenie inna.

A histaria z tym miał sie tak: podłaczałem dyski szybko na zmiene kilka razy w ciągu godziny... potem poszedłem ze swoim dyskiem do kolegi i jak wróciłem usłyszałem zamiast uruchianiania natarczywe pipczenie komputera... wysłaczyłem bo myslalem ze dysk spalony odłaczyłem dysk ale dalej sie tak działa wiec to nie dysk, wysciagnłem grafike przetarłem wyczyscilem włożyłem jeszcze raz i juz wszysko bylo ok ale komputer mi sie zawiesza od tego czasu, wiec myśle że to pamięc albo grafika.

Dzięki za pomoc


(Pzontek) #2

sprawdz temperatury na procku i płycie głownej, podaj model procka i je nam napisz, zrób to pod biosem, ewentualnie programem np. everest:

download:

http://www.dobreprogramy.com/index.php? ... 93&id=1183

dodatkowo podaj wartości napięć jakie podaje zasiłka, napisz model zasiłki

sprawdz ram za pomoca programu MemTEst, zabotuj kompa z dyskietki:

http://nowa.amnezja.org/modules.php?nam ... it&lid=286

ma być 0 błędów

a wyskakują blue screeny ??

w jaki sposób się wiesza bez żadnego komunikatu ?


(Wwerewolf2) #3

beztytuu2ai.th.jpg

Oto screen tempetarurek


(Pzontek) #4

napisz jaki procek i zasilacz tak jak prosiłem powyżej :?


(Wwerewolf2) #5

Zaiwesza sie tak że chodzi chodzi i po chwili nic nie moge zrobić procesor to Athol xp 2000+ a zasilacz formy megabajt 300W


(Pzontek) #6

prawie 100% że to wina temperatur,

Jak na mój gust za duż temp. procka i dysku twardego, przeczyśc radiator procka z kurzy, otwórz boczną obudowe kompa i sprawdz czy temperatura spadnie i czy przestanie wieszać się komp,

podaj temp procka w stresie, (odpal np. antywira)

Masz dobrą cyrkulację powietrza w kompie ?

może trzeba by zalożyc dodatkowy wentyl by ją poprawić,

Poczytaj o montarzu wentyla w optymalnych miejscach:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... wentylator

napięcia jak dla mnie na lini 12V też są zaduże, jak masz możliwośc to spawdz je miernikiem cyfrowym, albo pod biosem.

sprawdziłeś te ramy programem które podałem ?? skoro komp piszczał przy uruchmonieniu to są to w 90% ramy, także sprawdz je przeczyść sloty, ewentualnie włóż je do iinego slotu, jak masz je w kilku kościach to wyjmij wszystkie i testuj pokolei :wink:

Podaj wyniki :wink:

Ps. sorry że dopiero teraz odp, ale wcześniej nie mialem możliwości :wink:


(:: MARIO ::) #7

co do napiec, to tylko miernik da 100% skutecznośc i wiarygodnośc :wink:

wyczysc chlodzonko, zapodaj jak masz swieza paste termoprzewodzaca :wink:

anywir to malo stresujacy program ;] odpal super PI (free download) i odpal sobie kalkulacje 16M :wink: i program monitorujący temp. :wink:

btw: moj amd64 tylko raz niuchnął 57*C ;]


(Bartlomiej Kwiatkowski) #8

rodzaj napięcia <= idealnie (dopuszczalny odchył od ideału):

+5VDC (4,75 - 5,25),

-5VDC (4,5 - 5,5),

+12VDC (11,4 - 12,6),

-12VDC (10,8 - 13,2),

+3,3VDC (3,135 - 3,465)

+5VSB (4,75 - 5,25)

najlepiej pożycz od kogoś miernik elektroniczny i zmierz nim napięcia, bo albo czujniki na płycie źle podają, albo musisz kupić lepszy zasilacz.

Temperatura procesora też jest dosyć wysoka. Tak, jak napisał kolega ::MARIO:: - posmaruj procesor na nowo pastą termoprzewodzącą, przeczyść wentylator i radiator z kurzu. Najlepiej przeczyść całego kompa.


(Wwerewolf2) #9

No więc teraz zieniłem radiator jeszcze zasilacz i będzie dobrze, ale po radiatorze już widać zmiany sami zobaczcie.

asd3iq.th.jpg

Ps. Napiszcie mi jeszcze jaki kupic zasilacz.


(Pzontek) #10

No teraz to jest, to i powinno przestać sięwieszać,

a ile masz kasy na zasiłkę ?

podaj pełną konfiguracje kompa


(Wwerewolf2) #11

Dalej sie wiesza... kurde cos znów jest nie tak nie wiem czy przez skoki napięcia może sie wieszac ?? tzn sor teraz sie nie wiesza tylko restartuje... może przez skoki napięcia sie restartowac ??

Ps. napisz jak sprawdzić te ramy bo coś niedokońca wiem jak to zrobić


(Pzontek) #12

Napisz konfig kompa !

tak

Jak masz możlowść to porzycz od kogos zasiłke i podepnij i wtedy przetestuj jak działa,

Rodzaj zasilacza jest uwarunkowany configiem kompa,

W jakim określonym momencie następuje restart ?? tak bez przyczyny czy moze w grach, przy dużym obciązęniu CPU ?

co do ramu, to ściągasz ten plik z lokalizacji którą podałem w pierwszym poście, rozpakowujesz to za pomocą WinRara lub czyms w tym stylu, wkładasz dyskietke i w tym co rozpakowałes jest plik który sam utworzy dyskietke startową, potem uruchamiasz ponownie kompa, wchodzisz do biosa i dajesz żeby komp startował z dyskietki, potem wkładasz dyskietke i uruchamiasz ponownie kompa, a potem to juz intuicyjne jest :wink:


(Wwerewolf2) #13

Tzn tak dokładnie zrobiłem ale testuje 10min i dajlej czarny obraz i jakies cyferki, co do zasilacza to restartuje sie jak go testuje w 3dmark wtedy jest obciażony i o to mi chodzi.


(Pzontek) #14

i bardzo dobrze :wink:

tak ma byc poczekaj to trwa ok 1h

czy doczekam siękiedyś na twoją konfigurację sprzętową, szerszą tzn grafika, ramy, i pokolei,

bo ja widze że ja swoje a ty swoje a tak do niczego nie dojdziemy :? :?

Najprawdopodobniej jest to wina zasiłki ponieważ podczas testów 3dMarku karta graficzna jest bardzo obciążona, ppotrzebuje zatem więcej mocy, której twój zasilacz nie może jeje dać,

kup jakiś markowy zasilacz min400W np. ten:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18979

lub mocniejszy450W:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18095

są to zasilacze bardzo dobrej firmy i na bank będą dobrze chodzić


(Wwerewolf2) #15

http://allegro.pl/show_item.php?item=70529873

Pewnie kupie ten a moja konfiguracja:

ATHLON 2000+

256ddr pc333

geforce 4mx 440 64mb tv-out

nagrywarka teac

cd rom


(Pzontek) #16

Możesz ale mało przyszłościowy, ten zasilacz....

wpierw wes od jakiegoś znajomego zasiłke podepnij i sprawdz cy dobrze chodzi, bo możę nie jest konieczna wymiana, moze to cos innego :wink:


(Wwerewolf2) #17

Ram sprawdzony, wszysko działa jak należy żadnych błędów mi nie wykrywa,

a z jakimś innym zasilaczem może być kłopot :?

EDIT:

Juz wszysko gra komp wrócił do Siebie wielkie dzięki za rady.


(Pzontek) #18

NIe ma za co :wink:

Napisz co było nie tak :wink: zminiłeś zasilacz ? czy tak poprostu wszystko zaczęło działać ?


(Wwerewolf2) #19

Wymieniłem radiator temperatura sie obniżyła i już wszysko dziala jak trzeba.