Mam wielkie problem nie wiem co sie dzieje… jak komputer trochę pochodzi zaraz sie zawiesza… jaka może być tego przyczyna ??
Pamięć ram ? karta graficzna ?? czy jakaś zaupłenie inna.
A histaria z tym miał sie tak: podłaczałem dyski szybko na zmiene kilka razy w ciągu godziny… potem poszedłem ze swoim dyskiem do kolegi i jak wróciłem usłyszałem zamiast uruchianiania natarczywe pipczenie komputera… wysłaczyłem bo myslalem ze dysk spalony odłaczyłem dysk ale dalej sie tak działa wiec to nie dysk, wysciagnłem grafike przetarłem wyczyscilem włożyłem jeszcze raz i juz wszysko bylo ok ale komputer mi sie zawiesza od tego czasu, wiec myśle że to pamięc albo grafika.
Jak na mój gust za duż temp. procka i dysku twardego, przeczyśc radiator procka z kurzy, otwórz boczną obudowe kompa i sprawdz czy temperatura spadnie i czy przestanie wieszać się komp,
podaj temp procka w stresie, (odpal np. antywira)
Masz dobrą cyrkulację powietrza w kompie ?
może trzeba by zalożyc dodatkowy wentyl by ją poprawić,
Poczytaj o montarzu wentyla w optymalnych miejscach:
napięcia jak dla mnie na lini 12V też są zaduże, jak masz możliwośc to spawdz je miernikiem cyfrowym, albo pod biosem.
sprawdziłeś te ramy programem które podałem ?? skoro komp piszczał przy uruchmonieniu to są to w 90% ramy, także sprawdz je przeczyść sloty, ewentualnie włóż je do iinego slotu, jak masz je w kilku kościach to wyjmij wszystkie i testuj pokolei
Podaj wyniki
Ps. sorry że dopiero teraz odp, ale wcześniej nie mialem możliwości
rodzaj napięcia <= idealnie (dopuszczalny odchył od ideału):
+5VDC (4,75 - 5,25),
-5VDC (4,5 - 5,5),
+12VDC (11,4 - 12,6),
-12VDC (10,8 - 13,2),
+3,3VDC (3,135 - 3,465)
+5VSB (4,75 - 5,25)
najlepiej pożycz od kogoś miernik elektroniczny i zmierz nim napięcia, bo albo czujniki na płycie źle podają, albo musisz kupić lepszy zasilacz.
Temperatura procesora też jest dosyć wysoka. Tak, jak napisał kolega ::MARIO:: - posmaruj procesor na nowo pastą termoprzewodzącą, przeczyść wentylator i radiator z kurzu. Najlepiej przeczyść całego kompa.
Dalej sie wiesza… kurde cos znów jest nie tak nie wiem czy przez skoki napięcia może sie wieszac ?? tzn sor teraz sie nie wiesza tylko restartuje… może przez skoki napięcia sie restartowac ??
Ps. napisz jak sprawdzić te ramy bo coś niedokońca wiem jak to zrobić
Jak masz możlowść to porzycz od kogos zasiłke i podepnij i wtedy przetestuj jak działa,
Rodzaj zasilacza jest uwarunkowany configiem kompa,
W jakim określonym momencie następuje restart ??tak bez przyczyny czy moze w grach, przy dużym obciązęniu CPU ?
co do ramu, to ściągasz ten plik z lokalizacji którą podałem w pierwszym poście, rozpakowujesz to za pomocą WinRara lub czyms w tym stylu, wkładasz dyskietke i w tym co rozpakowałes jest plik który sam utworzy dyskietke startową, potem uruchamiasz ponownie kompa, wchodzisz do biosa i dajesz żeby komp startował z dyskietki, potem wkładasz dyskietke i uruchamiasz ponownie kompa, a potem to juz intuicyjne jest
Tzn tak dokładnie zrobiłem ale testuje 10min i dajlej czarny obraz i jakies cyferki, co do zasilacza to restartuje sie jak go testuje w 3dmark wtedy jest obciażony i o to mi chodzi.
czy doczekam siękiedyś na twoją konfigurację sprzętową, szerszą tzn grafika, ramy, i pokolei,
bo ja widze że ja swoje a ty swoje a tak do niczego nie dojdziemy :? :?
Najprawdopodobniej jest to wina zasiłki ponieważ podczas testów 3dMarku karta graficzna jest bardzo obciążona, ppotrzebuje zatem więcej mocy, której twój zasilacz nie może jeje dać,