No to koniec. Szkodliwych przekierowań w pliku hosts już nie ma.
Ale trubul.as999 ,usunęliśmy coś co nie powinno być usunięte.Da się to jakoś naprawić?
Czemu miało być nie usunięte?
"deFco247 ,rozumiem że mam usunąć http://www.spywareinfo.com i spywareinfo.com ?Właśnie, że tych nie usuwamy.
W pliku hosts nie mogą się znajdować adresy stron niebezpiecznych, a spywareinfo.com jest stroną bezpieczną.
Trzeba też posprawdzać adresy IP, bo nazwa serwera może być dobra, a adres IP może prowadzić do szkodliwej strony."
Ale deFco247 teraz napisał że jest ok.Ja wierzę na słowo;)
Być może strona spywareinfo.com jest dobra (też tak myślę - nazwa xP), ale może ma jakiś złe IP odnoszące gdzie indziej. Nie wiem. Ważne że nie ma infekcji
Tak powinien wyglądać prawidłowy plik hosts
# Copyright (c) 1993-1999 Microsoft Corp.
#
# To jest przykładowy plik HOSTS używany przez Microsoft TCP/IP
# w systemie Windows.
# Ten plik zawiera mapowania adresów IP na nazwy komputerów
# Każdy wpis powinien być w osobnej linii.
# W pierwszej kolumnie powinny być umieszczone adresy IP, a następnie
# odpowiadające im nazwy komputerów. Adres i nazwa powinny być oddzielone
# co najmniej jedną spacją
#
# Dodatkowo, komentarze (takie jak te) można wstawiać w poszczególnych
# liniach lub po nazwie komputera, oznaczając je symbolem '#'.
#
# Na przykład:
#
# 102.54.94.97 rhino.acme.com # serwer źródłowy
# 38.25.63.10 x.acme.com # komputer kliencki x
127.0.0.1 localhost
Porównaj i uzupełnij ewentualne braki za pomocą HiJackThis lub Notatnika.
PS. Tak jak wyżej (ja mam za to po angielsku to :P)
Ja też rozumuję w ten sposób Robię jeszcze raz pełny skan,tak dla pewności.
Poradźcie mi,mam teraz zainstalowane CleanGP,CCleaner,RegSeeker,Avenger,HijackThis,ComboFix,RSIT,które zostawić,które usunąć?
Ha! Wiedziałem. DeFco247 - przeczytaj ten komentarz:
“This IS NOT the spywareinfo.com that you’ve come to know and trust. The domain has a new owner and the landing page includes rogue anti-spyware products, and others not worthy of recommendation. AVOID! Go to the new home, spywareinfoforum.com where you’ll still find free help, that’s even free of advertising.”
Więc jest zła.
– Dodane 15.06.2009 (Pn) 16:58 –
CCleaner sie zawsze przyda.
RegSeeker - od czasu do czasu.
Reszta CHYBA nie.
deFco247 ,co do pliku hosts,wygląda na to,że jest prawidłowy.
Jeszcze jedno: usuń instalkę ComboFixa i folder C:\Quobox czy jakoś tak.
“This IS NOT the spywareinfo.com that you’ve come to know and trust. The domain has a new owner and the landing page includes rogue anti-spyware products, and others not worthy of recommendation. AVOID! Go to the new home, spywareinfoforum.com where you’ll still find free help, that’s even free of advertising.”
Miałam Rogue Anti-Spyware Virus xD
Chmm to już było chwilę temu,miałam też program z jakimś programem szpiegującym,ten niby antywirus zainstalował mi się sam i nawet nie wiedziałam,że go mam.Ale “antywirusa” usunął DS a resztę ComboFix.
Tak jak pisałam wcześniej,razem z Freeze.com też ściągnęło mi się parę dziwnych programów.
– Dodane 15.06.2009 (Pn) 17:04 –
" program z jakimś programem szpiegującym"
*problem
Jak pisałem wyżej - wszystko z freeze.com, usuń (pewnie już to dawno zrobiłaś :D).
ComboFix to bardzo dobry program. Rozwiązał sam wiele problemów na moim kompie. xD
To oznacza “szkodliwy, fałszywy program anti-spyware”
Takie rzeczy to już zwykle ciężko usuwać. Spis takich programów znajdziecie tutaj.
Tak,już dawno usunęłam Freeze.com
Co do Rogue Anti-Spyware to miałam go parę miesięcy temu.Ostatnio trafił mi się Keylogger (pokazał mi go Kaspersky) ale odinstalowałam zainfekowany program a potem usunęłam Kasperskiego a Norton i DS nie pokazały nic.
DeFco247 - może i jest spis takich programów, ale strona nie jest zbyt bezpieczna (http://www.mywot.com/scorecard/spywares-remove.com)
(niestety strona się nie wczyta ). Ale można wejść na https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3456 i ściągnąć dodatek (jest do Firefoxa i IE).
Jak masz już czysty system, to dobrze.
Mam nadzieję,że mam czysty system ;] Kończę skanować.
Nie zauważyłam tego postu:
"Może masz dialera jeszcze (to by był nieźle zawirusowany komp) "
Jak mam to coś znaleźć,nie jestem niestety specjalistką;) Problem z wyskakującym połączeniem miałamwczoraj,dzisiaj już nie wystąpił.
– Dodane 15.06.2009 (Pn) 17:51 –
Tak czy inaczej,skan zakończony, Spyware.Possible_Website_Hijack nie znaleziono.
Jeszcze raz dziękuję
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … Killer+1.3
Dialer - aplikacja, która łączy się przez modem np. z numerami 0 700 (jak nie masz modemu, to nic nie zrobi, ale to i tak złe oprogramowanie).
Proszę