Problem ze Spyware - Logi z ComboFix i HijackThis

No to koniec. Szkodliwych przekierowań w pliku hosts już nie ma. :stuck_out_tongue:

Ale trubul.as999 ,usunęliśmy coś co nie powinno być usunięte.Da się to jakoś naprawić?

Czemu miało być nie usunięte?

"deFco247 ,rozumiem że mam usunąć http://www.spywareinfo.com i spywareinfo.com ?Właśnie, że tych nie usuwamy.

W pliku hosts nie mogą się znajdować adresy stron niebezpiecznych, a spywareinfo.com jest stroną bezpieczną.

Trzeba też posprawdzać adresy IP, bo nazwa serwera może być dobra, a adres IP może prowadzić do szkodliwej strony."

Ale deFco247 teraz napisał że jest ok.Ja wierzę na słowo;)

Być może strona spywareinfo.com jest dobra (też tak myślę - nazwa xP), ale może ma jakiś złe IP odnoszące gdzie indziej. Nie wiem. Ważne że nie ma infekcji :slight_smile:

Tak powinien wyglądać prawidłowy plik hosts

# Copyright (c) 1993-1999 Microsoft Corp.

#

# To jest przykładowy plik HOSTS używany przez Microsoft TCP/IP

# w systemie Windows.

# Ten plik zawiera mapowania adresów IP na nazwy komputerów

# Każdy wpis powinien być w osobnej linii.

# W pierwszej kolumnie powinny być umieszczone adresy IP, a następnie 

# odpowiadające im nazwy komputerów. Adres i nazwa powinny być oddzielone

# co najmniej jedną spacją

#

# Dodatkowo, komentarze (takie jak te) można wstawiać w poszczególnych

# liniach lub po nazwie komputera, oznaczając je symbolem '#'.

#

# Na przykład:

#

# 102.54.94.97 rhino.acme.com # serwer źródłowy

# 38.25.63.10 x.acme.com # komputer kliencki x

127.0.0.1 localhost

Porównaj i uzupełnij ewentualne braki za pomocą HiJackThis lub Notatnika.

PS. Tak jak wyżej (ja mam za to po angielsku to :P)

Ja też rozumuję w ten sposób :smiley: Robię jeszcze raz pełny skan,tak dla pewności.

Poradźcie mi,mam teraz zainstalowane CleanGP,CCleaner,RegSeeker,Avenger,HijackThis,ComboFix,RSIT,które zostawić,które usunąć?

Ha! Wiedziałem. DeFco247 - przeczytaj ten komentarz:

“This IS NOT the spywareinfo.com that you’ve come to know and trust. The domain has a new owner and the landing page includes rogue anti-spyware products, and others not worthy of recommendation. AVOID! Go to the new home, spywareinfoforum.com where you’ll still find free help, that’s even free of advertising.”

Więc jest zła.

Dodane 15.06.2009 (Pn) 16:58

CCleaner sie zawsze przyda.

RegSeeker - od czasu do czasu.

Reszta CHYBA nie.

deFco247 ,co do pliku hosts,wygląda na to,że jest prawidłowy.

Jeszcze jedno: usuń instalkę ComboFixa i folder C:\Quobox czy jakoś tak.

“This IS NOT the spywareinfo.com that you’ve come to know and trust. The domain has a new owner and the landing page includes rogue anti-spyware products, and others not worthy of recommendation. AVOID! Go to the new home, spywareinfoforum.com where you’ll still find free help, that’s even free of advertising.”

Miałam Rogue Anti-Spyware Virus xD

Aha. Być może od tego były te trojany (chociaż stawiam na freeze.com) :stuck_out_tongue:

Chmm to już było chwilę temu,miałam też program z jakimś programem szpiegującym,ten niby antywirus zainstalował mi się sam i nawet nie wiedziałam,że go mam.Ale “antywirusa” usunął DS a resztę ComboFix.

Tak jak pisałam wcześniej,razem z Freeze.com też ściągnęło mi się parę dziwnych programów.

Dodane 15.06.2009 (Pn) 17:04

" program z jakimś programem szpiegującym"

*problem

Jak pisałem wyżej - wszystko z freeze.com, usuń (pewnie już to dawno zrobiłaś :D).

ComboFix to bardzo dobry program. Rozwiązał sam wiele problemów na moim kompie. xD

To oznacza “szkodliwy, fałszywy program anti-spyware”

Takie rzeczy to już zwykle ciężko usuwać. Spis takich programów znajdziecie tutaj.

Tak,już dawno usunęłam Freeze.com

Co do Rogue Anti-Spyware to miałam go parę miesięcy temu.Ostatnio trafił mi się Keylogger (pokazał mi go Kaspersky) ale odinstalowałam zainfekowany program a potem usunęłam Kasperskiego a Norton i DS nie pokazały nic.

DeFco247 - może i jest spis takich programów, ale strona nie jest zbyt bezpieczna (http://www.mywot.com/scorecard/spywares-remove.com)

(niestety strona się nie wczyta :frowning: ). Ale można wejść na https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3456 i ściągnąć dodatek (jest do Firefoxa i IE).

Jak masz już czysty system, to dobrze. :slight_smile:

Mam nadzieję,że mam czysty system ;] Kończę skanować.

Nie zauważyłam tego postu:

"Może masz dialera jeszcze (to by był nieźle zawirusowany komp) "

Jak mam to coś znaleźć,nie jestem niestety specjalistką;) Problem z wyskakującym połączeniem miałamwczoraj,dzisiaj już nie wystąpił.

Dodane 15.06.2009 (Pn) 17:51

Tak czy inaczej,skan zakończony, Spyware.Possible_Website_Hijack nie znaleziono.

Jeszcze raz dziękuję :slight_smile:

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … Killer+1.3

Dialer - aplikacja, która łączy się przez modem np. z numerami 0 700 (jak nie masz modemu, to nic nie zrobi, ale to i tak złe oprogramowanie).

Proszę :slight_smile: