Problem ze startem kompa


(Zoomman) #1

Mam podlaczone dwa twardziele i przez jakis czas bylo wszystko ok. Pewnego dnia komp sam sie zresetowal i nie mogl sie uruchomic, tzn. zatrzymuje sie na tym ekranie gdzie pojawia sie info o procku, jakie ma sie dyski itd. itd. i stoi. Gdy odlacze jednego twardziela to wszystko jest ok. Myslalem ze to cos z sasilaczem lub wtyczka od zasilania wiec zamienilem wtyczki i nic. Krotko, jak mam podlaczone dwa dyski komp stoi, jak jeden jest ok. Czemu tak sie dzieje? Prosze o pomoc.


(Zuber54321) #2

Może sprawdź zworki, ja miałem podobnie i wymiana zwoki pomogła. Sprawdzałeś dysk na innym kompie?


(JNJN) #3

Uszkodzona taśma sygnałowa.

Uszkodzony dysk.

W biosie dyski i napędy ustaw na auto.

Zworki na dyskach które są na jednej taśmie,jeden to Master, drugi Slave - sprawdź dokładnie z opisem na dyskach ustawienie zworek.


(Jerzyborkowski) #4

Najczęstszy powód bad sektor (na tym dysku , który blokuje bootowanie).

Kłanie się np. hdd regenerator .


(Zoomman) #5

Kilka razy pozamienialem tasmy i nic :frowning: dalem sobie spokuj. Po kilku dniach podlaczalem jeszcze raz i cud wszystko dziala. :shock: Dzieki za pomoc.


(Drojek15) #6

Sprzęt nie kręcony? Często za mocne OC powoduje to że komp nie startuje, tak jest w wypadku mojego Gigabyte


(Zoomman) #7

Mam dwie kostki RAMU. 512 -333Mhz i 128 -266Mhz. Podkrecilem 128 na 333. Tylko tyle.


(Drojek15) #8

Jakiej firmy pamięci? Jeśli jakieś NoName to kto wie czy ona nie powoduje jakiś problemów, jednak takie małe podkręcenie to jest nic...