Problem ze starym PCetem

(Sebawiglasz) #1

Witam!

Postanowiłem dzisiaj odpalić starego PCeta i ku mojemu zaskoczeniu wyskoczył błąd zaraz po włączeniu takiej treści:

Chciałem spróbować ustawić ustawienie domyślne w BIOSie, lecz przy próbie wejścia do niego komp zacina się :?

Proszę o pomoc bo nie wiem co zrobić :frowning: :frowning:

(adam749) #2

Zresetuj biosa wyjmując baterie z płyty głównej na ok 30min lub przestaw zworkę reset_cmos na reset(poczytaj w instrukcji mobo).

(speed_21) #3

Na 30 min ??? … mi resetuje biosa jak wyciągnę chociażby na 1 minutę .

(adam749) #4

Jak wyciągniesz na minute to owszem kasuje ale nie doszczętnie.

(Willy) #5

??? :smiley:

“nie doszczętnie”???Co to znaczy???Wyjmując baterię na 1 mniutę wszystkie ustawienia w BIOS’ie powracają do stanu fabrycznego.

(adam749) #6

Kasuje ale nie dokońca. Kiedyś było na forum o tej baterii i na ile trzeba wyjmować min. 20 minut.

(system) #7

te specjalista po h** ( sorrry ) wykładać na 20 min … /cenzura/ prawda … one minute i po sprawie

(Sebawiglasz) #8

Ehh zapomniałem dodać ze pierwsza rzeczą przed włączeniem pceta było wyjęcie baterii na jakies 35 min :x

(Kpc21) #9

Normalne jeśli go resetowaleś baterią.

Wygląda na uszkodzoną płytę główną, ale niekoniecznie.

Co się dzieje gdy chcesz wejść do BIOS-a ? Jeśli nie dzieje się nic, spróbuj na innej klawiaturze.

(Sebawiglasz) #10

Gdy wchodzę do BIOSu poprzez naciśnięcie Delete komp zacina się i jest tylko szary obraz :frowning:

(Willy) #11

Może to wina baterii,która się juz wyczerpała?Kup nową i wtedy zobacz.

(Kpc21) #12

Nie sądzę ale spróbuj.

(Sebawiglasz) #13

Ok więc jutro pójdę do zegarmistrza i kupię nową baterie :slight_smile:

(speed_21) #14

Wina bateri ?? …hmm…nie sądzę , przecież komp bez bateri chodzi normalnie , za każdym razem po wyłączeniu będą się restartować ustawienia biosu ( przynajmniej u mnie tak jest )

(Sebawiglasz) #15

Ehh jak nie bateria to co ?? Czekam na dalsze propozycje…

(speed_21) #16

Ty masz starszego kompa, to nie wiadomo czy tak jest… wyciągnij baterię, włącz kompa i napisz czy się uruchomił :slight_smile:

(Sebawiglasz) #17

No ma 4 lata :stuck_out_tongue: Podłącze go i dam znać :slight_smile:

(system) #18

Zrób formatowanie dysku C:\ :slight_smile:

(Sebawiglasz) #19

Tak więc… komp ruszył bez baterii nawet wszedłem do BIOSu i ustawiłem ustawienia domyślne, lecz komp znów się zaciął i nie chce bootować z płyty :frowning:

W dniu 30.06.2008 , o godzinie 20:25 został dopisany post przez PhantomJack

Update

Kupiłem i wymieniłem baterie, wyglądało że wszystko OK ale komp zwiesił się przy instalacji Windowsa :frowning:

Wygląda więc na to że to płyta główna, proszę o podanie jakichś tanich płyt ponieważ nie warto kupować jakiejś nowej wypasionej do takiego kompa:

płyta: Biostar M7Vit Bravo

procek: AMD Athlon 2400+

pamięć: 2x256

grafa: ATI Raden 9200

W dniu 01.07.2008 , o godzinie 22:02 został dopisany post przez PhantomJack

halooooooooo :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue:

(Cosik Ktosik) #20

Co do płyty: allegro - http://allegro.pl/4275_socket_a_athlon_ … view=gtext

Co do tej co Masz sprawdź kondensatory: http://obrazki.elektroda.net/54_1152205433.jpg

czy ich nie wybrzuszyło.