Problem ze sterownikami do karty dzwiekowej Windows xp


(I3eMe0) #21

http://www.fotosik.pl/zdjecie/ee47277b50fa826c , sory


(mrFreeze) #22

Odinstalowywałeś coś bo nic nie widać w Dodaj usuń programy? Jak to to zainstaluj dla pewności jeszcxze raz chipset

http://download.gigabyte.asia/FileList/Driver/mb_driver_chipset_intel.exe

 

Po restarcie

http://download.gigabyte.eu/FileList/Driver/mb_driver_audio_realtek_azalia.exe


(XMan) #23

Zainstaluj te sterowniki audio:

http://12244.wpc.azureedge.net/8012244/drivers/rtdrivers/pc/audio/0001-WDM_R274.exe

Zrestartuj/uruchom ponownie komputer.

 

Zainstaluj kodeki:

http://files2.codecguide.com/K-Lite_Codec_Pack_1275_Mega.exe

 

Jeżeli nie będzie widać tego brązowego głośniczka w tray`u (przy zegarze) to zobacz czy jest Menedżer sterowników Realtek w Panelu sterowania.

 

Koniecznie przeczytaj te dwa poradniki:

Prawidłowa konfiguracja sterowników Realtek HD Audio
Brak dżwięku na panelu przednim komputera.

 

Będą jeszcze problemy to zainstaluj powyższy chipset…


(I3eMe0) #24

Własnie te sterowniki mam na płycie i zobacz co w trakcie instalacji sie pokazuje : http://www.fotosik.pl/zdjecie/309e05a88f5deb98


(mrFreeze) #25

Zrobiłeś o co prosiłem? Wyłączyłeś ten UAA i zainstalowałeś te stery co Ci wyżej podałem linki?


(I3eMe0) #26

Jak niby wyłączyć to UAA ? Zainstalowałem chipstet, zresetowałem i to ,azalia audio’’ juz mialem pobrane wiec tylko zainstalowaelm

 

 

 


(XMan) #27

Sprawdź starsze sterowniki:

http://www.hotfix.pl/infusions/pro_download_panel/realtek-high-definition-audio-driver-win-xp-2000-2003-p375.htm

 

Jeżeli już zainstalowałeś Azalie to zainstaluj jeszcze UAA bo powinno być widoczne w Dodaj lub usuń programy a nie jest.

Instalacja UAA nie jest widoczna, instalujesz, czekasz chwilkę i uruchamiasz ponownie komputer.

 

Może jeszcze ten poradnik będzie pomocny:

Instalacja sterownika do karty dźwiękowej HD (High Definition Audio Controller).

 


(mrFreeze) #28

Wyłączyć w Menadżerze Urządzeń. Rozumiem, że nadal nie ma dźwięku? Czy w czasie instalacji Windowsa bo domniemywam, że był stawiany na nowo nie było jakiś problemów w czasie instalacji ale pewnie nie wiesz bo ktoś Ci go instalował?


(XMan) #29

Jeszcze

Start --> w Wyszukaj programy i pliki wpisz Services.msc klik na Services

Zobacz również czy masz włączoną usługę Plug and Play:
http://img24.otofotki.pl/obrazki/hz23_Plug-and-Play.jpg


(I3eMe0) #30

Może byc z płyty to UAA? Z tego co pamietam tez przy nim pisalo na plycie driver installed i jak probowalem zainstalowac to wyskoczył Raport i było do wyboru ,nie wysylaj, kliknalem i wszystko zniknelo i koniec…

ps.Starsze sterowniki, ich instalacja zakonczyla sie rowniez tym samym błędem

 

 


(XMan) #31

Zainstaluj to UAA:

http://download.gigabyte.eu/FileList/Driver/motherboard_driver_audio_microsoft_bus.exe

 

Instalacja jest podana w powyższym poradniku.


(I3eMe0) #32

Wszystko jest tak jak powinno

 

zainstalowalem i co? to nie były poprawki?

A wchodze w panel sterowania ,dodaj sprzęt’’ wyskakują mi , zaznaczam te audio bus coś tam i pisze ze urządzenie działa poprawnie… Nie mam pojecia co sie stało, cos jest spieprzone

 


(XMan) #33

Jeżeli UAA nie jest widoczne w Dodaj lub usuń programy to znaczy że źle zainstalowałeś/nie umiesz.

Zainstaluj wobec tego te dwie poprawki i uruchom ponownie komputer:

http://hostuje.net/file.php?id=6f90ec9b0335f5dd0cf44c7978cc19bf

http://hostuje.net/file.php?id=fb14f52e9d10ec89296101a9ea83e3ef

 

To jest prawie to samo co UAA, po ich instalacji karta dźwiękowa Realtek HD powinna być wykryta na Windows XP.

 

 


(I3eMe0) #34

udało sie zainstalowac tylko pierwsze bo w drugim wyskoczył jakiś bład, dobra restartuje kompa

 

i co miało po zainstalowaniu poprawki byc? 


(XMan) #35

Ma być wykryta karta dźwiękowa oraz ma być dźwięk.

Jest ta poprawka w Dodaj lub usuń programy  ?


(I3eMe0) #36

No w dodaj lub usun programy jest High Definition Audio Driver Package - KB835221, co z tego jak dzieku brak… Nie ma tego equalizera nawet…


(XMan) #37

A są w Dodaj lub usuń programy  sterowniki do karty dźwiękowej Realtek HD ?

Jeżeli nie ma to zainstaluj te starsze exe. które wcześniej podałem i uruchom ponownie komputer:

http://www.hotfix.pl/infusions/pro_download_panel/realtek-high-definition-audio-driver-win-xp-2000-2003-p375.htm

Jeżeli są to odinstaluj i zainstaluj podane.


(I3eMe0) #38

ekhem… Znowu błąd przy instalacji… podchodzi ładowanie do konca i error nagle… Error code [jakies cyferki] i że nie mozna zainstalowac…

 

są ale nic z tego

 


(XMan) #39

Klik na kartę dźwiękową Realtek HD PPM (prawym przyciskiem myszki) w Menadżerze urządzeń

–> Wyłącz, uruchom ponownie komputer, jeżeli się nie włączy samoczynnie to w tym miejscu --> Włącz.

Sprawdź czy jest dźwięk, jeżeli nie będzie to zainstaluj ponownie te same sterowniki co są widoczne w Dodaj lub usuń programy.

 

ba134_wylacz.jpg

 

Screen pochodzi z mojego komputera z Windows 7 ale jest podobnie.

 

Sprawdź tą metodą czy karta nie została uszkodzona przez “fachowca”

Sprawdzenie dźwięku w Ubuntu Live CD

 

Nie będzie dźwięku to uszkodzona, będzie dźwięk to postaraj się podać dokładny opis błędu a najlepiej wrzuć fotkę lub screena.


(I3eMe0) #40

Zrobiłem tak jak napisałeś. Wyłączyłem karte, zresetowałem komputer, włączyłem karte (i znowu reset, komp wymaga), zainstalowałem te co mam w dodaj usuń programy (te KB835221 )i co ? i nic … komputer wogóle nie wykrywa sprzętu do odtwarzania… http://www.fotosik.pl/zdjecie/fe90104fdd05bad7

A gdy próbuje zainstalować odpowiednie stery do karty z płyty to  - ,Nie powiodła sie instalacja sterowników realtek Error Code -[cyfry]’’

ps. Musiałbym mieć takie coś jak w tym linku ( kiedyś tak miałem)  200806262.jpg po  zainstalowaniu tych sterów z płyty zawsze miałem takie coś a teraz nawet ich zainstalowac nie moge bo błąd wyskakuje

 

Dodam jeszcze ze wchodze w program Speccy (pokazuje jaki mam procesor itd) i nie wykrywa mi karty dzwiekowej. Nie wykrywa karty dzwiekowej, przy kontrolerach dzwieku itd nie ma żadnego wykrzyknika ani znaku zapytania, nie wykrywa mi komp sprzetu do odtwarzania nie ma na ,trey’u’’ znaczka głosnosci, nie moge zainstalowac sterownikow bo błedy mi wyskakują… Może ten co mi instalował sterowniki nie wgrał poprawek ?