Problem ze sterownikami do Radeona x1650


(Mateuszkrasny) #1

Witam!

Do wczoraj miałem GF 5200 Ultimate, wszystko chodziło elegancko.

Dzisiaj przyszedł mi Radeon x1650 Pro ddr3 Sapphire i tutaj zaczeły się problemy mam nadzieję że ze sterownikami. Otóż instalowałem wiele wersji Catalystów, Omeg, NGO itp lecz nadal jest to samo, pulpit wygląda tak -> http://img120.imageshack.us/img120/3599/81119898zd0.jpg części ikon wogóle nie ma, wszystko się muli jak na sterownikach Windowsowych. Następnie zrobiłem formata i dalej to samo. Dodam że po deinstalacji sterowników ATI ikony są już normalne, z tym że karta nie pracuje na 100% możliwości jak to przy sterach Windowsowych

Teraz już nie wiem czy to wina karty, czy sterowników, co poradzicie?


(Seba86mu) #2

Zainstalowałeś najpierw sterowniki do chipsetu płyty głównej ?

Po instalacji sterowników z płytki, która dołączona była do karty też jest problem ?


(Mateuszkrasny) #3

^^ do Chipsetu zainstalowałem odrazu,

płyty ze sterami do grafiki nie mam bo wersja oemowa


(Seba86mu) #4

meus , zainstaluj ATI Catalyst 7.10.

Przed instalacją powyższego sterownika, odinstaluj najpierw poprzedni:

(START -> Panel sterowania -> Dodaj/Usuń programy -> ATI DISPLAY DRIVERS /usuń/).

Po instalacji powyższego sterownika i ponownym uruchomieniu komputera, zainstaluj koniecznie najnowsze biblioteki DirectX 9.0c (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c).


(Mateuszkrasny) #5

^^ już tak robiłem. Nic nie pomaga

Zauważyłem że przy zmianie kolorów na 16 bitów już jest lepiej, ale dalej nie tak jak być powinno


(Mateuszkrasny) #6

Pozmieniałem jeszcze ustawienia w biosie Fast Write na Enabled i jest już coraz lepiej, problemy są już tylko w grach. Nawet starsze tytuły takie jak Stronghold Crusader się przycinają (gdzie na 5200U chodziły elegancko) natomiast przykładowo Medal Of Honor wogóle się nie odpala, sypią się błędy z OpenGL'a.

Jeszcze jedna sprawa, w Catalyst Control Centre pisze że taktowanie pamięci na graficznej to niecałe 600 MHz, z tym że to jest DDR3 a taktowanie powinno wynosić niecałe 1300MHz. Więc stąd pytanie czy takie coś jak ograniczanie możliwości graficznej przez płytę istnieje? Dodam że mam Abita KV8-MAX3


(system) #7

W grach lepiej ci pójdzie ze sterownikami HotFix ja mam podobnego RADKA i mi śmigają


(Mateuszkrasny) #8

^^ na HotFixach nawet nie włącza się komputer. Zaraz po pojawieniu się logo Windows i paska loadingu, monitor przechodzi w "Power Save Mode".

W GPU-Z w taktowaniu pamięci zamiast 1320 jest 700 MHz, chyba wyślę kartę na gwarancję bo już powoli tracę cierpliwość.

Jest możliwe że to wina płyty albo ustawień w BIOSie?


(system) #9

Oddaj może dostałeś wadliwy model bo mój na HotFixach śmiga jak szalony