Problem ze zdjęciami - miniaturkami


(Loader99) #1

Witam

Mam problem związany z zdjęciami w systemie xp...., ale po kolei..

Na jednej [nowo utworzonej] partycji mam w folderze 1300 zdjęć. Gdy są one w wersji - szczegółów/ikonki/kafelki - wszystko jest ok.... Natomiast gdy zmieniam na miniaturki lub przeźrocza, wtedy wywala obramówkę systemu (explorera systemu) zamyka wszystko i sprowadza po jakiejś chwili do pulpitu......

Jedynym ratunkiem jest wtedy uruchomienie systemu awaryjnego i zmiana z miniaturek z powrotem na ikonki czy kafelki.....

Kroki jakie już podjąłem:

  1. zmiana na nowy system - przeinstalowanie (nie pomogło - instalowałem z 2 różnych płytek - w obu przypadkach WinXpSp3PL)

  2. Zmiana systemów antywirusowych (od avasta, przez Nortona po avg skończywszy na Pandzie) - żaden nie wykrył wirusa....

  3. Sprzęt na którym wszystko sie dzieje jest nowy - i sam się nie zawiesza chodzi płynnie...

  4. Na nowym systemie dosłownie 4h pochodziło normalnie - znaczy się mogłem swobodnie wejśc i wyjśc do tego folderu i nie resetowało explorera....

Jeśli ktos miał podobny problem, i udało mu sie go rozwiązać to prosiłbym o to żeby sie podzielił z tym na forum.... dokładnie opisując jak to zrobił.....

Jeśli nie to może jakieś rady dobrych znawców....

Pozdrawiam Łukasz


(Jharla) #2

dziwny problem ... spróbuj w katalogu ze zdjęciami wywalić plik Thumbs.db będzie on ukryty może jest uszkodzony i to jego wina


(Loader99) #3

w zasadzie zrobilem z tym, a konkretnie okazało sie ze reset explorera był przez filmiki w wersji miniaturek a nie zdjęcie - usunąłem filkiki - to moge przeglądać zdjęcia... no ale problem nie zniknal - przy próbie otworzenia folderu z filmikami (kreconych przy uzyciu aparatu foto. marki benq ) reset explorera


(Jharla) #4

:arrow: jakiego typu są pliki filmików

może brakuje albo przeinstaluj kodeki


(Loader99) #5

W formacie mpeg ...

Mam aktualne kodeki, zresztą system został postawiony od nowa....