Problem ze zwalniającym windowsem


(wujek wroo) #1

Witam!

Używam Windows XP Pro z SP2, i od jakiegoś czasu system co chwila mi potwornie zwalnia, tak, że nawet pisanie jest niemożliwe :expressionless:

Zauważyłem przeglądając menadżer zadań, że spoolnienie powiązane jest z tym, że co kilka minut proces 'ashServ.exe' (antywirus Avast) zajmuje prawie 100% CPU co trwa przez dłuższą chwilę, po czym ustaje na następne kilka minut. W tym czasie praca na komputerze jest prawie niemożliwa, a nigdy dotąd sie to nie zdarzało, chociaż używam tego antywirusa już dłuższy czas.

Poza tym zauważyłem, że wśród procesów 'svchost.exe' jest otwarte 6 razy i kazde zajmuje średnio 3-4 MB a jedno nawet 26MB i zdaża się że rośnie do ponad 50MB. Podobnie 'explorer.exe' zajmuje 20MB pamięci. Czy to normalne??

Proszę o w miarę szybką pomoc.

Pozdrawiam


(Damian) #2

Wklej nam loga z HiJackThis

Komputer możesz dodatkowo przeskanować programami:

:arrow: CWShredder 2.13

:arrow: Spybot Search & Destroy 1.3

:arrow: Ad-aware SE Personal 1.05

Oraz Antywirusami sotępnymi na dole Vortalu


(wujek wroo) #3

Logfile of HijackThis v1.99.0

Scan saved at 15:08:28, on 2005-02-23

Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)

MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)

Running processes:

C:\WINDOWS\System32\smss.exe

C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe

C:\WINDOWS\system32\services.exe

C:\WINDOWS\system32\lsass.exe

C:\WINDOWS\System32\Ati2evxx.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\WINDOWS\System32\svchost.exe

C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe

C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe

C:\WINDOWS\Explorer.EXE

C:\WINDOWS\system32\atwtusb.exe

C:\WINDOWS\System32\hphmon05.exe

C:\WINDOWS\PowerS.exe

C:\Program Files\cFosSpeed\cFosSpeed.exe

C:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast4\ashDisp.exe

C:\Program Files\Tlen.pl\Tlen.exe

C:\WINDOWS\system32\TBLMOUSE.EXE

C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\aswUpdSv.exe

C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe

C:\Program Files\cFosSpeed\spd.exe

C:\WINDOWS\system32\cisvc.exe

C:\Program Files\Kerio\Personal Firewall\persfw.exe

C:\WINDOWS\System32\HPZipm12.exe

C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashMaiSv.exe

C:\WINDOWS\System32\svchost.exe

C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe

C:\Program Files\e-mule\emule.exe

C:\WINDOWS\system32\cidaemon.exe

C:\Program Files\totalcmd\TOTALCMD.EXE

D:\ !!


(Damian) #4

Możesz usunąć to bo to zgubiony plik:

O23 - Service: avast! Web Scanner - Unknown - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashWebSv.exe (file missing)

Nic tu więcej nie widze ;/ Dziwne... Może przeinstaluj Avasta :roll:


(Magik) #5

Szczerze mówiąc, nie podoba mi się jeszcze to

Tutaj

http://www.sysinfo.org/startuplist.php?filter=dumprep+0+-k

opisali to jako proces niepotrzebny, ale jesli ktoś jest kumaty w angielskim, to niech sprawdzi ten opis, bo ja mam pewne problemy z tym zdaniem

Nie chciałbym koledze namieszać, więc tylko zwracam na to uwagę, ale nic nie sugeruję.


(JNJN) #6

Konfiguracja kompa.

Może Emule tak zamula.

Cfos może coś miesza.

Co to.

C:\WINDOWS\ PowerS.exe

Może warto tak jak Damian pisze odinstalować Avasta,restart kompa i ponownie zainstalować.

Scan kompa jeszcze raz i log.

http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic ... 533#159533


(wujek wroo) #7

Konfiguracja:

Intel Celeron D 2,5 GHz

512 MB DDR RAM

ATI Radeon 9100 128 MB DDR RAM

To napewno nie E-Mule bo bez niego też tak zamulało.

PowerS.exe - to plik od tunera TV już go usunąłem

Lepiej odinstalować Sfos speeda ??

Przeskanowałem kompa i znalazłem 2 wirusy.

reinstal Avasta niepomógł, ale ściągnąłem i zainstalowałem nową wersję i narazie wszystko wydaje się być OK

A co z dużymi rozmiarami svchost.exe i explorer.exe ?? Czy to normalne? i dlaczego svchost.exe jest uruchomiony aż 6 razy ? Co to w ogóle jest?


(adpawl) #8

O svchost.exe: http://support.microsoft.com/kb/314056/pl

Optymalizacja: http://www.searchengines.pl/phpbb203/in ... topic=7723

i

http://www.searchengines.pl/phpbb203/in ... topic=5989


(wujek wroo) #9

dzięki wielkie za pomoc


(fiesta) #10

Można skasować:

wpis pozostający po zwałce systemu i zrzucie pamięci fizycznej. System "powstał" więc powinno być wszystko OK.