Problemem z mikrofonem - płyta główna Gigabyte GA-MA78GM-S2


(Bafanius99) #1

Witam mam problem z sterownikami, po formacie komputera przestal mi dzialac mikrofon. Mianowiscie gdy jest właczona muzyka suwak od mikrofonu sie rusza i nagrywa gdzy wylacze muzyke nic sie nie rusza a glosu nie nagrywa. Dodam że ( jak kupiłem komputer mialem Viste teraz mam XP kiedys już taki problem też mialem )

Dodaj Screan z fotkami Ustwien : http://imageshack.us/photo/my-images/59 ... enias.jpg/

http://imageshack.us/g/818/46034118.jpg/ Czekam na pomoc

-- Dodane 15.07.2011 (Pt) 13:25 --

http://imageshack.us/photo/my-images/59 ... enias.jpg/


(XMan) #2

Masz nieprawidłowe ustawienia :frowning:

cichy-mikrofon-t401860.html

Prawidłowa konfiguracja sterowników Realtek HD Audio

Brak dżwięku na panelu przednim komputera.

Instalacja sterownika do karty dźwiękowej HD (High Definition Audio Controller).


(Bafanius99) #3

wiec jak to ustawic co zrobic

-- Dodane 15.07.2011 (Pt) 14:26 --

zrobiłem tak ustawienia jakie masz podpiete i nic nie pomoglo ;/


(XMan) #4

Nie czytałeś tematu :

cichy-mikrofon-t401860.html

oraz podanych poradników :frowning:

Masz w Nagrywaj na maksimum.

kliknij aby powiększyć :

nagrywaj.th.jpg

a powinno być prawie na minimum :

ustawieniarealtek.th.jpgregulacjanagrywania.th.jpg

Masz jedynie problem z mikrofonem czy z dźwiękiem ?


(Bafanius99) #5

dzwiek mam muzyke moge sluchac. Problem polega na tym : Nagrywam dzwiek i nic nie sluchac a gdy wlacze muzyke albo wejde na ventrilo gdzie ktos sie odzywa i wlacze nagrywanie to ich nagra a mnie nie :frowning:


(XMan) #6

  • to już jest inny problem.

Musisz mieć prawidłowe ustawienia a oprócz tego sprawdź czy masz odchaczone Miks stereo.

Przy innych komunikatorach np. Skype, GG itp. powinno być zaznaczone.

miksstereo.th.jpg


(Bafanius99) #7

zmieniłem ustawienia na te tak tu sa jedynie w opcji nagrywania nie mam miks stereo albo z ustawiem mam to odznaczone

15692354.jpg

-- Dodane 15.07.2011 (Pt) 14:55 --


(XMan) #8

Nie masz w Regulacji nagrywania :

miks.th.jpg

lub w panelu sterowników to wyszukaj Miks stereo - zaznacz i powinno być widoczne :wink:


(Bafanius99) #9

juz tak ustawilem i nadal nic ;/ http://imageshack.us/photo/my-images/851/uyy.jpg/

-- Dodane 15.07.2011 (Pt) 15:26 --

wiec co teraz zrobic ??


(XMan) #10

Pisałem wyraźnie że na Ventrilo musisz sprawdzić odznaczenie Miks stereo :

odznacz.th.jpg

a Ty masz zaznaczone :frowning:


(Bafanius99) #11

tak wiem ale nawed gdzy w Rejestrator Dzwieku nagrywam to nic tez mnie nie slychac

-- Dodane 15.07.2011 (Pt) 16:28 --

Dzisiaj byłem w sklepie komputerowym i powiedzial abym sciagnoł sobie Poprawke do Realtek na xp RB 1011 << tylko on nie pamietal dokladnych liczb


(XMan) #12

he... he... obecnie w sklepach nie masz fachowców tylko przeważnie to są handlowcy którzy wciskają "kit" aby się pozbyć klienta :wink:

Wrzuć screeny z :

  1. Dodaj lub usuń programy (wszystko)

  2. Start -> Panel sterowania -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładki Audio oraz Głos

  3. Menedżer urządzeń z rozwiniętym Kontrolery dźwięku, wideo i gier.

  4. Wszystkie zakładki ze sterowników Realtek.

Jeżeli chodzi o Ventrilo to sprawdź ustawienia :

http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&q ... 71&bih=549


(Bafanius99) #13

Tutaj sa te wszystkie fotki o ktorych chyba pisałeś. Mozesz sie tez odezwac na gg było by to szybciej 1405057 : // http://imageshack.us/g/694/dodajusunprogram.jpg/


(XMan) #14

Zainstaluj AIDA32 - Enterprise System Information 3.94.2

Z sekcji Komputer --> Podsumowanie spisz/podaj :

--> Nazwa płyty głównej

--> Mikroukład płyty głównej

--> Multimedia (Karta dźwiękowa)

kliknij aby powiększyć :

audioh.th.jpg

Nie wykaże odpowiednich danych to zainstaluj AIDA64 Extreme Edition 1.70.1400

Na GG nie pomagam :wink:


(Bafanius99) #15

zaraz podam tylko sciagne program

-- Dodane 15.07.2011 (Pt) 18:06 --

Fotka > http://imageshack.us/f/16/testspx.jpg/

Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-MA78GM-S2H v1 (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN, IEEE-1394)

Mikroukład płyty głównej AMD 780G, AMD K10

Karta dźwiękowa ATI Radeon HDMI @ ATI RV770/790 - High Definition Audio Controller

Karta dźwiękowa Realtek ALC885/889A/890 @ ATI SB700 - High Definition Audio Controller


(XMan) #16

  1. To nie jest prawidłowa karta dźwiękowa tylko wbudowany układ dźwiękowy z karty graficznej.

  2. Sterowniki do karty dźwiękowej :

http://www.dobreprogramy.pl/Realtek-Hig ... 21164.html

Pobierz program :

dla Windows XP.

Jaki "baran" w między czasie Tobie doradził instalację Realtek AC`97 jak masz kartę HD ALC889A?

Odinstaluj w "Dodaj lub usuń programy" Realtek AC`97.

Przeczyść komputer programem CCleaner

U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner

później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.

kliknij aby powiększyć :

ccleaner1.th.jpgccleaner2.th.jpg


(Bafanius99) #17

czekam na dalsza pomoc :-o

-- Dodane 15.07.2011 (Pt) 18:51 --

zainstalowalem ten sterownik dodaje fotki bo nadal nic mnie nie sluchac w Rejestrator dzwieku http://imageshack.us/photo/my-images/847/222wa.jpg/


(XMan) #18

Jeżeli wszystko przeczytałeś i zrobiłeś tak jak p/w podałem to oddaj komputer do serwisu lub przywieź mi komputer do domu.

/PW/.

Kilka minut i naprawiony, stawiasz oranżadę aby później się nic nie zepsuło.

Zawsze tak biorę na początek naprawy a później 20 zł. 50 zł. - zależy od straconego czasu.

Straciłem już dużo więcej :wink:

Jeżeli masz płytkę ze sterownikami od komputera to włóż ją do napędu CD, zminimalizuj.

Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.

Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /

  • Aktualizuj sterownik...

W razie dalszych problemów :

Odłącz głośniki, mikrofon, słuchawki i podłącz ponownie.

Jeżeli sterowniki zostały zainstalowane to wejdź do ich panelu i przeprowadź w ich opcjach

wszystkie testy głosu/dźwięku.


(Agatonster) #19

Bafanius ,

Zapoznaj się z - tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie.

Proszę poprawić pisownię w opisie problemu. W celu dokonania korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy swoich postach.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.


(Bafanius99) #20

przesyłam ostatnie dwie fotki może one cos zmienia ;/. Gdy wyskoczyl blad instalowalem mimo to . Wyslałem pW . http://imageshack.us/g/684/bladgv.jpg/