Problemy z internetem


(Arczi95) #1

Witam serdecznie.
Od jakiegoś czasu zaczął występować problem z internetem w laptopie. Najczęściej podczas uruchomienia gry (choć nie tylko, czasem od razu po samym włączeniu laptopa) internet przestaje działać. Najpierw wyświetla się żółty wykrzyknik przy sieci, a przy próbie wyszukania problemu laptop jakby traci możliwość posiadania WiFi tj. żadna z opcji Wifi (ani nawet sama zakłada WiFi) nie pojawia się w ustawieniach sieci. Wtedy pokazuje, że laptop nie jest podpięty kablem. Czasem po restarcie laptopa wszystko zaczyna działać jak należy, by po pewnym czasie znowu WiFi padło.

Dodam też, że w laptopie występuje problem z ładowaniem baterii, które bardzo często jest przerywane bez powodu i powraca dopiero po chwili bycia na ładowarce w odpowiedniej pozycji.

Czy to wszystko wina ładowarki?

Laptop Asus x550c
Ładowarka tracer prime Energy 70


(panicagaming) #2

Myślę, że laptop złapał jakiś syf, jest to temat dla:


(Arczi95) #3

A czy ta ładowarka jest odpowiednia do laptopa? Logi już smażę.

EDIT:
W ogóle mam pewną teorię, że to jednak wina ładowarki, ale fajnie jakby ktoś mądry to zweryfikował. Mam wrażenie, że ładowarka nie nadąża ładować laptopa przez co laptop wyłącza częsciowo z pracy kartę sieciową. Myślę tak dlatego, że jak się dłużej zastanowiłem to nigdy nie rozłączyło mi internetu, kiedy laptop był na samej baterii bez kabla i bez ładowania.


(panicagaming) #4

Opcjonalnie zajrzyj co masz tutaj ustawione.


(Arczi95) #5

Przy planie Power4Gear Battery Saving mam zasilanie bateryjne: maksymalny poziom oszczędności, podłączony: maksymalna wydajność. Przy planie Power4Gear Performance obie opcje są na maksymalnej wydajności.

EDIT: Logi poszły tutaj Prośba o sprawdzenie logów


(panicagaming) #6

To możesz spróbować ustawić tak jak przy zasilaniu bateryjnym skoro masz wrażenie, że na nim było OK. Próba nie strzelba.
Logi wrzucone to zmieniam dział na właściwy.


Prośba o sprawdzenie logów
(Arczi95) #7

Spróbowałem od drugiej strony tj. wrzuciłem na baterię plan wydajnościowy (czyli taki, jak na ładowaniu) i problem jak dotąd nie występuje. Czy możliwy jest scenariusz, który przedstawiłem parę postów wyżej?

EDIT: logi czyste. Szukamy dalej.


(Arczi95) #8

Z racji tego, że po wyrzuceniu z wifi laptop pokazywał brak kabla ethernet (bo utracił posiadanie wifi) postanowiłem zakupić kabel i internetu nie wyrzuca. Czy w takim razie to wina ładowarki?