Problemy z komputerem po aktualizacji biosu i wymianie proca


(Mihal277) #1

Hej!

Sprawa prezentuje się następująco:

ostatnio upgradeowałem mój komputer - zacząłem od grafiki (wymieniłem GeForce 7600 GT na 9800 GT). Ramu miałem 3 GB, więc nie wymieniałem. Przyszła pora na procka. Miałem Athlon x2 3600+, zacząłem przygotowywać się do wymiany na AMD Athlon II x3 425. Moja płyta główna to Asus M2N-E (czyli podstawka AM2). Jako że nowy procesor jest na AM3 (jest wstecz kompatybilny z AM2), musiałem zaktualizować bios na najnowszą wersję ze strony producenta, czyli 5001 BETA. Notabene miałem problemy podczas aktualizacji, więc komp poszedł do naprawy (zaprogramowanie od nowa biosu). Ale w końcu wersja 5001 BETA znalazła się na mojej płycie głównej.

Po wymianie biosu pracowałem i grałem jeszcze trochę na starym procku i zauważyłem, że w niektórych momentach gry freezowały i pomagał tylko twardy reset. No ale nic - wymieniłem procek. Po wymianie procka doszedł kolejny problem oprócz freezów (które notabene czasem dało się załagodzić wyłaczając proces przez Menadżer Zadań) - 2 razy na przestrzeni ok. 1,5 tygodnia wyskoczyły mi bluescreeny (nie podczas gier, w przeglądarce). Dodatkowo raz freezowała mi Mozilla podczas oglądania filmu flash (twardy restart). Pomyślałem, że skoro zmieniłem proca i bios, to może coś się gryzie, więc przeinstalowałem Windowsa (nie wspomniałem, że chodzi o XP). I niby wszystko ładnie (do tej pory Battlefield Bad Company 2 ani razu mi nie freezował), oprócz tego, że raz miałem problemy z Mozillą (niby udało mi się wejść do menadżera zadań, ale i tak konieczny był reset. Jako że to drugi freeze na mozilli, gdy odpalony był flash, wpadł mi do głowy pomysł, że to kwestia flash playera). Ale przed chwilą zdarzyła się rzecz, która bardzo mnie zasmuciła, bo już myślałem, że z kompem jest ok - wyskoczył mi blue screen (sytuacja wyglądała tak, że komp był w stanie wstrzymania, po przywróceniu do pracy miałem problemy z połączeniem z Wifi, ale się to udało - jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie).

Oto co udało mi się odczytać za pomocą Debugging Tools for Windows:

Microsoft ® Windows Debugger Version 6.6.0003.5

Copyright © Microsoft Corporation. All rights reserved.

Loading Dump File [C]

Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available

Symbol search path is: SRV*c:\symbols*http://msdl.microsoft.com/download/symbols

Executable search path is:

Windows XP Kernel Version 2600 (Service Pack 3) MP (3 procs) Free x86 compatible

Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS Personal

Built by: 2600.xpsp_sp3_gdr.101209-1647

Kernel base = 0x804d7000 PsLoadedModuleList = 0x8055d720

Debug session time: Wed May 11 21:09:25.750 2011 (GMT+2)

System Uptime: 0 days 3:57:30.610

Loading Kernel Symbols

....................................................................................................................................

Loading User Symbols

Loading unloaded module list

....................

*******************************************************************************

* *

* Bugcheck Analysis *

* *

*******************************************************************************

Use !analyze -v to get detailed debugging information.

BugCheck 10000050, {e1f0d01c, 0, bf82ee0b, 1}

Could not read faulting driver name

Probably caused by : win32k.sys ( win32k!RFONTOBJ::vXlatGlyphArray+5a )

Followup: MachineOwner


Nie wiem, co zrobić z tym raportem, jak go odczytać (oprócz tego, że wiem, że błąd spowodował prawdopodobnie win32k.sys).

Dlatego bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam


(Irydium) #2

Winna tu raczej będzie grafika. Proponuję przeinstalować sterowniki lub zainstalować starsze niekoniecznie te dodane na płycie z grafiką.

A zasilacz jaki Kolega posiada???


(Mihal277) #3

Zasilacz to Chieftec GPS-450AA-101A (450W).

Hm... jak stwierdziłeś, że to grafa? Tak wynika z raportu, który załączyłem?

Freezy w ogóle nie pojawiały się przed aktualizacją biosu (nie pamiętam dokladnie, ale podejrewam, że korzystałem z karty co najmniej przez miesiąc przed aktualizacją biosu - m.in. zdążyłem przejść 3/4 Mafii II i sporo pograć w Call of Juarez: Więzy Krwi).

Jedynym problemem, jaki zauważyłem z kartą to taki, że np. na pasku aplikacji ikona Google Chrome ma rakie czarne obramowanie (tyczy się to również niektórych ikon w Panelu Sterowania). Dodatkowo, gdy po instalacji systeu instalowałem stery do grafy, był jakiś błąd i nie zainstalował się jeden element - PhysX, ale po restarcie kompa i ponownej instalacji wszystko było w normie.

Zresztą czy w raporcie nie byłoby napisane "probably caused by "sterowniki nvidia"?

Zwróć też uwagę, że Bios jest w wersji beta (słyszałem sprzeczne opinie na ich temat).

No, ale ja tam się nie znam.

Działałem na 2 wersjach sterowników (w międzyczasie zdążyły wyjść nowe).

PS. Wszystkie temperaturki w normie.

PS2. Stery do chipsetu zassałem ze strony nvidii, nie Asus (na asusie są przestarzałe, na nvidii z 2009 roku).


(dobryteddy) #4

Spróbuj zrobić test pamięci programem memtest+: http://www.memtest.org/#downiso


(Mihal277) #5

Ok, zrobię to jutro.

Ile trwa ten test?

I przede wszystkim - co wynika z tego raportu?

EDIT: Niestety, czytałem, że ten test może trwać aż 48 godzin. Niestety - to za dużo na moje warunki. Nie ma czegoś szybszego?


(dobryteddy) #6

To chociaż puść go na 2-3 godziny i zobacz, czy wyrzuci jakieś błędy.


(Mihal277) #7

Memtest nic nie wykrywa...

-- Dodane 13.05.2011 (Pt) 22:25 --

Podbijam...