Problemy z ustawieniem routera do kamer IP


(matio) #1

Cześć, już nie mam siły do tego i muszę zwrócić się do Was o pomoc. Więc tak - mam router Linksys AG142 v2 z softem 7.01.04-Phoenix. Połączenie z netem to neostrada, która jest skonfigurowana poprawnie i działa jak należy. Co jest nie tak? Ano to, że do routera podłączone są 2 kamery IP, z których obraz powinien być przesyłany do sieci za pomocą serwisu dyndns.org. a tego w żaden sposób nie umiem ustawić.

Próbowałem to skonfigurować opierając się na artykule z pewnej gazety, ale wszystko się wali (jak zwykle) zanim zdążyłem zacząć. Pierwszym krokiem było dodanie nowej kamery do routera. Sęk w tym, że po podłączeniu kamer do routera w zakładce Status > Local Network > DHCP Client table widać tylko mój komputer podłączony chwilowo do routera. EDIT: coś zrobiłem i teraz nawet komputera nie widać w DHCP Client table. Nie wiem co zrobić, aby router zauważył kamery.

Wiem, ze trzeba włączyć DHCP, ale jak to ustawić - nie mam pojęcia. obrazek

Wracając do dyndns.org. - kiedyś było tak, ze wchodząc na xxx.dyndns.org normalnie dało się oglądać obraz z kamery, ale tylko jednej. Żeby oglądać obraz z drugiej trzeba było na końcu wpisać :88 i było ok. Potem poszedł reset routera i wszystko poszło. Teraz po wejściu na xxx.dyndns.org pojawia sie monit logowania do routera (identycznie jak bym wpisał 192.168.1.1). Działa to tylko na kompie podłączonym do routera, z internetu xxx.dyndns.org się po prostu nie wczytuje.

Długi post, ale problem też duży, przynajmniej dla mnie. Dzięki tym którzy wytrwają do końca i będą w stanie mi pomóc, sprawa jest na prawdę pilna. :roll:

LINK do albumu ze screenami wszystkich opcji routera.


(Qmbbsbadvv) #2

looknij tuhttp://www.kamery.pl/pomoc/konfiguracja-kamery-ip.htm

albo tu masz http://reviews.cnet.com/4520-11334_7-6215035-1.html?tag=rb_content;rb_mtx - video krok po kroku