Program do ograniczenia porusznia się po dysku

Witam,

jaki jest program gdzie mogę z konta administratora, ograniczyć inne konto, żeby mógł się poruszać po tych aplikacjach co ja chcę ? Czy wogóle można tak ??

W systemie Windows Xp chyba nie ma czegoś takiego, ale w Vista oferuje taką funkcję.

A jeżeli masz XPka to pozostaje jakiś program zewnętrzny. Poszukaj na google programu do kontroli rodzicielskiej.

Do kontroli rodzicielskiej nie za bardzo. Przetestowałem dwa takie dobre, ale mało co mogłem zablokować oprócz stron tych erotycznych.

Może jest coś innego ??

Więc chyba nie. Ja przynajmiej nie znam żadnego sposobu, ale poczekaj na wypowiedzi innych osób.

Ekhm, poszperałem trochę w necie i co do folderów to jest coś takiego.

Ograniczasz konto użytkownika którego chcesz zablokować i ukrywasz foldery do których nie chcesz, aby ten dany użytkownik miał dostęp. Następnie wyłączasz opcję widoku plików ukrytych i już, ten użytkownik nie może odkryć tych plików ponieważ nie ma takich uprawnień. Sposób trochę na około, ale lepsze to nic niż.

jak masz XP prof, to mozesz zrobic tak:

1. twoje konto z uprawnieniami admina

2. drugie konto z ograniczonymi

3. w ustawieniach zabezpieczeń katalogów dajesz żeby dostęp do danego katalogu mieli tylko admini (czyli zwykły user nie) - oczywiście partycja musi być NTFS

Ja z powodzeniem stosuje tą metodę już od dłuższego czasu i jak narazie sie sprawdza.

(jesli masz XP home, to mozesz dysk wrzucic do kompa z XP PROF, dac te ustawienia i juz na Twoim HOME efekt bedzie taki sam - robilem tak u swojej dziewczyny i smiga az milo - tylko nie dawaj ustawien na konkretnych uzytkownikow, ale na grupy! !!

Ewentualnie możesz zaszyfrować katalog danego programu (albo tylko pliki kluczowe), certyfikaty dać użytkownikom, którym chcesz zapewnić dostęp do aplikacji i tez uzyskasz ten sam efekt (oczywiscie znowu win XP prof)

Albo poszukaj programu HideFolders XP - intuicyjny bardzo prosty w obsłudze. Dodajesz wybrane katalogi, które mają być ukryte i tyle

qqrh8

Dzięki Twój sposób wydaje się być ok. Więc się zastosuje :stuck_out_tongue:

Pozdro

Zainteresuj się także GroupPolicy (gpedit.msc), oczywiście jeśli posiadasz XP w wersji professional.