Program do projektowania kolorystyk?


#1

Poszukuje programu do projektowania kolorystyk obsługującego maksymalną zgodnosc z DWG (pliki autocada) próbowałem juz corela i addobe illustratora ale miałem problemy z otwarciem tam plików dwg.

Prosze o pomoc...


(Z35ikr) #2

dziwne............. chyba dwa najbardziej odpowiednie programy.

AutoCAD od 2004 wprowadził full dowolne kolorystycznie hatch'e.


#3

a jak na zwykły rysunek dwg mozna nałożyc kolorki??? bo dopiero zaczynam zabawe i niemogłem znaleźć tej funkcji ;/ A co do corela to zmniejszał mi rysunek i nieradził z obróbką ;/ popróbuje jeszcze różnego formatowania i moze pujdzie ;p


(Z35ikr) #4

W cadzie? Wybierasz "hatch" w "Pattern" (okienko 2) wybierasz "solid", na górze zakładka "gradient" i wybierasz kolory i albo wybierasz obiekt, albo klikasz na obszar gdzie ma być umieszczony ten kolor.


#5

wielkie dzięki :smiley: ale mam jeszcze problem z wpisaniem danego koloru... wpisuje wartosc RGB oddzieloną kropkami lub przecinkami i wyskakuje ze wartosc jest błedna ;/ jak moge wpisywac nazwy kolorów???


(Monczkin) #6

mac1944 proszę zacząć używać polskiej pisowni na forum.


(Oskar 1981) #7

zrób tak: zainstaluj w CADzie drukarkę systemową >> tools >> option >> plot and publish >> add and configure plotter >> add a plotter wizard. tam wybierasz drukarkę o nazwie post script level. instalujesz.

kiedy drukujesz zmieniasz drukarkę na tą zainstalowaną. teraz drukujesz rysunek jak na zwykłej drukarce tyle że wskazujesz plot to file. nastepnie otwierasz to w photoshoopie lub corelu jako raster.

myślę, że o to ci chodziło

edit

RiK ja mam wrażenie, że my w podobnej branży działamy :wink:


#8

Wielkie dzięki :wink: Już będe wiedział :wink:


(Z35ikr) #9

..........z tymi kolorami to :shock:

tak na pałę wpisywałem i działają, podaj może dla przykładu jeden co Ci nie wchodzi to spróbuję u siebie.

ps. oskar_h jeżeli arch to bingo :twisted:


#10

w pole koloru wpisuje 63,63,127 (inne też próbowałem ;/) i mi nie wychodzi...


(Z35ikr) #11

No tu ups. U mnie działa. Nie wiem jak jest przyczyna takiego zachowania programu u Ciebie.


#12

Narazie zaczołem robić w Corelu tą elewacje :wink: zobaczymy jak wyjdzie. Może po formacie będzie inaczej :wink: