Program do robienia autorunu dla plyty pod ms dos


(Gole Kutasy) #1

poszukuję programu do robienia autorunu dla plyty pod ms dos


(lazikar) #2

A nie chcesz przypadkiem nagrac płyty botowalnej????


(Gole Kutasy) #3

tak chce to zrobic ale jakim programem


(lazikar) #4

Nero Burning room.


(Gole Kutasy) #5

a chodzi mi oto czy moge nim zrobic autorun a w dosie ze jak wsadze plyte i wlacze kompa czy dos pokaze mi menu takie Np takie jak tu

Image4.gif


(Greendev) #6

pokaze

góra ta z napisami czy windows czy CD-ROM - to maly pliczek - chyba EDB.SYS - musisz odpalic tylko wiersz polecen - plytke instalacyjna zgrozy 98 i np. Volkov Commanderem (z dyskietki w stacji - bedzie to dysk b:) - wybrac np. w lewym okienku - Filters - tam - [x] show hidden filles

wtedy zobaczysz wszystkie ukryte pliku na dysku A: (boot-owalna czesc CD-ROMu) - wtedy znajdziesz ten plik - jest maly.

na Allegro znajdz pakiet darmowych programów - wsród nich jest edytor hexadecymalny - nim mozesz pozmieniac niektóre literki, zeby sie nie wyswietlalo Micro......... :o :], albo po prostu poszukaj darmowego edytora plików ywkonywalnych - HackEdit - chyba jakas wersja jest free :smiley:

po tym masz masz dwie metody:

  1. konfiguracje robisz za pomoca autoexec.bat i config.sys - mozesz zrobic do 9 menu w configu.

tak wybrana konfiguracja jest wykrywana przez autoexec przez zmienne systemowe i i komendzie

GOTO %CONFIG%

wykonywanie autoexec-a skacze do sekcji np.:

:testowe

echo.

echo wybierz program do testowania:

echo.

echo. m. MemTest

echo.

echo. s. SysChk

echo.

choice /c:smq T:q,3 wybieram...

if errorlevel 3 goto

if errorlevel 2 goto

if errorlevel 1 goto



....

i teraz albo w sekcjach autoexec-a albo w malych plikch .BAT (wsadowe) wpiszesz obsluge menu i uruchamianie programow albo 2. piszesz sobie programik w Pascalu - który wyswietla menu - jakie sobie chcesz - co czym po wybraniu literki - konczy program z odpowiednim Errorcode - który po skonczeniu programu przejdzie do zmiennej systemowej errorlevel a errorlevel posprawdzasz kaskadowo

if errorlevel 5 goto

if errorlevel 4 echo blad programu - nie zaprogramowano takiego kodu powrotu z programu

if errorlevel 3 goto testowe

if errorlevel 2 goto poczatek

if errorlevel 1 goto costam

errorlevel jest = 0 jesli nic nie zaprogramujesz i program sie skonczy normalnie - wtedy chyba tez mozesz sobie

if errorlevel 0 goto costam

zeby nie tracic pozycji w menu.

tematy: konfiguracja plików startowych dla DOS, pliki wsadowe, pascal - kody powrotu z programu, program choice z katalogu windows/command, volkov commander albo inny manager plików pod DOS-a, dyskietka startowa zgrozy 98 albo 6.22

prawdopodobnie moze byc dyskietka startowa FreeDOS-a (nie instalacyjna :o), - instalacyjna DR-DOS-a pierwsza tez moze byc - ale musisz opanowac klawisz F8 albo F5 zeby Ci instalacja nie poszla


(Jas Mo) #7

zerknij jeszcze tu

http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/bootcd/bootcd7.php3