Program do ustawiania wygaszacza

Witam!

Potrzebuje programu który po wciśnięciu któregokolwiek (najlepiej do ustawienia) klawisza na klawiaturze włącza wygaszacz.

Pozdrawiam i proszę o pomoc!

Wygaszacze ekranu, to pliki o rozszerzeniu .scr. (lokalizacja zazwyczaj C:\Windows\System32)

Zrób sobie skrót na pulpicie i już. Skrót kliknąć prawym przyciskiem myszy- właściwości- zakładka Skrót- klawisz skrótu- ustaw jakiś wygodny.

Zrobiłem tak jak mówisz…

Utworzyłem skrót do wygaszacza,

Dodałem skrót klawiszowy “F12”.

Ale nie działa (po dwukrotnym kliknięciu prawym przyciskiem myszy wygaszacz startuje).

ScreenShot ustawiań.

Co mam w takiej sytuacji zrobić?

Jakiś bardziej skomplikowany skrót? Nie znam się na skrótach, ale takie F12 może już w systemie być przypisane do czegoś innego i się kłóci.

Właśnie problem polega na tym że nie działa na żadnym przycisku…

I do tego “skrót klawiszowy” działa na każdym innym pliku.

Teraz znalazłem. Żeby skrót działał, element docelowy musi być na pulpicie, lub w menu start…

Czyli skopiuj pliczek wygaszacza np. ssstars.scr na pulpit lub do startu. Utwórz do niego skrót. Skrótowi przypisz skrót klawiszowy.

Działa. Sprawdzałem

Tylko nie może to być F12. Musi być coś w stylu CTRL+ALT+L, lub inna literka.

A teraz kluczowe pytanie: czy na pewno chodzi ci o sam wygaszacz ekranu, czy celem jest zablokowanie dostępu do komputera. Bo w tym drugim przypadku lepiej sprawdzi się skrót wylogowania WIN+L

Chodzi mi o sam wygaszacz ekranu/wyłączenie monitora, więc wszystko już mam.

Wygaszacz wrzuciłem do nowego folderu w starcie a skrót mam na pulpicie i działa.

Dzięki za pomoc!