Programowanie - nie możliwe do wykonania

Czy istnienie w programowaniu coś czego się nie da jak na obecną chwilę wykonać ?

Jakiś określony program który miałby tak czy inaczej działać, albo coś ?

Czy jednak wszystko jest możliwe do wykonania w programowaniu jak na obecny dzień ? :slight_smile:

Dobre pytanie … ale ja odpowiedzi na nie szukałbym wśród osób zajmujących się sztuczną inteligencją (choć być może są takie tutaj na forum, nie wiem).

BTW niemożliwe pisze się razem, a ten temat bardziej nadaje się do działu Na luzie :slight_smile:

nie da sięna przykład zrobić programu który odkrył by samodzielnie coś czego człowiek jeszcze nie odkrył :slight_smile: I sztuczna inteligencja

Panowie, trochę pojechaliście z tą sztuczną inteligencją. Owszem to jest nie niewykonalne, ale nie trzeba szukać tak daleko. Jest bardzo obszerna klasa problemów NP - zupełnych. Są one teoretycznie rozwiązywalne, ale w niezbyt sensownym czasie. Co najważniejsze, pozornie wydają się one być banalne, ale diabeł tkwi w szczegółach.

Powiesz o jakich przykładach mówisz ?

Jeżeli chodzi o sztuczną inteligencje to jest ona cholernie trudna w wykonaniu w jako takiej formie namiastki myślenia człowieka ale już wykonalna. Przecież ludzie tworzą roboty na miarę tych z ‘Ja robot’. AI jest wykorzystywana w grach, komputer sam się uczy. Więc to już nie fikcja a rzeczywistość.

@***

Na pewno ludzie nie tworzą robotów na miarę tych z “Ja, robot”. Chyba nie ten sam film oglądaliśmy :). Tam miałeś jednostkę, która była w stanie funkcjonować tak jak człowiek (uczyć się, odczuwać emocje, itd.). Takiego robota nie ma i długo jeszcze nie będzie. Poza tym mówienie, że komputer sam się uczy to spore uproszczenie. Komputer uczy się wg narzuconych mu reguł (pisałem tego typu programy). Nie jest w stanie poznawać świata tak jak robi to człowiek.

No nie jest bo to jednak nadal maszyna, ale faktem jest to że ludzie się już zabawiają w Boga i tworzą coś na swoje podobieństwo.

A czy długo trzeba będzie czekać? Spójrz na nowinki technologiczne 2010 a porównaj je z tymi z 2011 - widać jak wszystko extremalnie szybko się rozwija. Szczególnie widać to z dłuższego okresu czasu np 5 lat.

Nie, są problemy nierozwiązywalne, chociażby http://pl.wikipedia.org/wiki/Problem_stopu

Powyżej wspomniano też o klasie problemów NP - trudnych obliczeniowo i dla większych rozmiarów danych nierozwiązywane w sensownym czasie.

A możesz podać dokładny przykład o co chodzi z tym NP ?

Co do sztucznej inteligencji http://www.geekweek.pl/tak-rodzi-sie-skynet/336036/ jesteśmy na dobrej drodze :smiley: .

To jest bardzo nieprecyzyjnie postawione pytanie, ale ogólnie to jest raczej tak, że rzeczy, których się nie da wykonać jest prawdopodobnie nieskończenie więcej od tych, które się da wykonać.

Jakieś dokładne przykłady tego co się nie da zrobić,skoro jest tego aż tak dużo ?

@***

Przykłady problemów klasy NP to m.in. problem podziału czy problem plecakowy. Więcej na ten temat powie Ci wikipedia.

Z tą sztuczną inteligencją nieźle pojechałeś.

Tak jak napisałem, to pytanie postawione jest bardzo ogólnie, więc podam kilka różnych ogólnych przykładów. Nie da się napisać:

• programu, który sam zmontuje film

• programu, który sam stworzy komiks

• programu, który sam dokona odkrycia naukowego

• programu, który rozstrzygnie problem kwadratury koła

• programu, który znajdzie dowód na twierdzenie Fermata

• programów rozwiązujących wspomniane problemy klasy P i NP

• programu łamiącego każdy szyfr

• programu bezbłędnie tłumaczącego z dowolnego języka na każdy inny

• programu przewidującego przyszłość

• funkcjonalnej przeglądarki internetowej w 100 liniach kodu

Zdaję sobie sprawę, że pomieszałem przykłady o różnym charakterze (niektóre mogą się wydać infantylne), ale pytanie postawione jest bardzo ogólnie.

Program który tłumaczy z każdego języka na wszystkie inne - dlaczego miałby być nie wykonalny ?

Czy nie na takim tropie jest google translate ?

Pytałeś o obecną chwilę, a na obecną chwilę Google bardzo sobie nie radzi z tłumaczeniem polski-angielski i odwrotnie.

Nie masz szans napisać idealnego algorytmu do tłumaczenia z języka w którym słowo oznacza 20innych w innym :slight_smile:

Ale nie można od razu stwierdzić, że nie jest to możliwe.

Nic nie jest nie możliwe :slight_smile:

Ok, to trochę rozjaśniło problem :wink:

Dzięki za odpowiedzi :slight_smile: