Prolem z katrą MicroSD podczas połączenia adapterem


(Yoshihiropl) #1

Witam.

Mam pewien problem na który niestety w googlach nie znalazłem odpowiedzi, na forum również szukałem - bezskutecznie.

Jeżeli był już taki wątek a ja go przeoczyłem prosiłbym o podanie linka i usunięcie tego tematu.

Niedawno zakupiłem telefon, a wraz z nim kartę pamięci (MicroSD 2Gb).

Używałem jej już jakiś czas, zarówno do obsługi mp3 jak i zdjęć, czy też filmików.

Połączenie kablem/bluetooth z moim laptopem (Acer Extensa 5220, win XP) działa bez problemu tj. przesyłam pliki zarówno z kompana kartę (telefon) jak i odwrotnie. Kiedy wkładam jednak kartę do adaptera i tym sposobem łączę się z laptopem pojawia się problem.

Niby wszystko ok, lapek czyta kartę jednak gdy próbuję ja otworzyć wyskakuje komunikat:

"Dysk w stacji dysków F jest niesformatowany, czy chcesz sformatować go teraz?"

Już to"brzmi" podejrzanie, jednak klikam ok po czym pojawia się kolejny komunikat:

"Nie można sformatować dysku w stacji dysków F"

Gdy klikam na ikonkę karty prawym -> właściwości wyskakują następujące dane:

Wolne miejsce: 0

Zajęte miejsce: 0

Podczas gdy włożę kartę z powrotem do telefonu wszystkie pliki są dostępne (muzyka/tapety itd.)

Wie ktoś w czym może być problem??

Dodam, że gniazdo kart pamięci jest sprawne, gdyż karty od aparatu cyfrowego (Memory Stick Duo) czyta w pełni poprawnie.

PS: "Przełacznik" blokujący na adapterze w pozycji odblokowanej :wink:

Pozdrawiam


(Bunio) #2

Miałem podobnie z tym wyświetlaniem plików i czytaniem ogólnym karty przez komputerem.

Powodem było...założone hasło na kartę :wink:

Więc tu możesz popróbować w razie potrzeby zdjąć to hasło.

Na jednym telefonie (telefon właśnie z tą microSD) wszystko działało sprawnie - przeglądałem pliki bez żadnego wpisywania hasła, a inny telefon wołał o hasło i za nic nie dał odczytać plików.


(Yoshihiropl) #3

Nie to nie sprawa haseł.

Sprawdzałem 2 różne karty (MicroSD) i za każdym razem to samo.

Tak samo sprawdzałem te karty i na 2 różnych modelach telefonu działają poprawnie, na laptopie przy połączeniu kablem również.

Problem pojawia się tylko gdy wpinam je w adapter i wkładam w gniazdo kart pamięci.

Może to wina adaptora, jednak gdyby tak było to chyba laptop w ogóle nie wykrywał by karty, a tak przecież nie jest ;/


(Bunio) #4

Być może problem leży po stronie samego adaptera.

Warto sprawdzić inny lub najlepiej kilka innych (np. innej marki, ale niekoniecznie).