Proszę o sprawdzenie loga

Proszę o sprawdzenie loga długo uruchamia się system avast znalazł trojny nie mogę otworzyć dysków ze skrótów błąd copy.exe

Wpisz w okienko Uruchom polecenie regsvr32 /i shell32.dll i kliknij OK.

Usuń powyżej przedstawiony wpis korzystając z HijackThis.

Wklej log z ComboFix.

Twój pendrive jest zainfekowany.

W tej chwili ComboFix usunął infekcję z dysku, ale…

Infekcja będzie wracać na dysk systemowy po każdym użyciu pendrive.

Na razie zrób to:

Do Notatnika wklej:

Windows Registry Editor Version 5.00

[-HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoints2\{6cba0fc6-e83d-11db-b504-000e504a3629}] 

[-HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoints2\{7458293a-e922-11db-b506-000e504a3629}]

Z menu Notatnika >>> Plik >>> Zapisz jako >>> Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki >>> Zapisz jako FIX.REG >>>

plik uruchom (dwuklik i OK).

Zrestartuj komputer.

Daj nowy log z Combo.

.

Ten klucz dalej jest, więc spróbuj jeszcze raz powtórzyć to z poprzedniego mojego postu.

Jeśli znów się nie uda, to zajmij się tym ręcznie:

>> - tak będę oznaczała: “kliknij”

(+) - tak będę oznaczała: “kliknij w znak plusa”

>>START>>URUCHOM>>wybierz (lub wpisz) REGEDIT>>OK

>>(+)HKEY_CURRENT_USER>>(+)software>>(+)microsoft>>(+)windows>>(+)currentversion>>(+)explorer>>(+)mountpoints2>

>zaznacz “{6cba0fc6-e83d-11db-b504-000e504a3629}”>>prawoklik>>usuń

>zaznacz “{7458293a-e922-11db-b506-000e504a3629}”>>prawoklik>>usuń

Daj nowy log z ComboFix.

.

Tak, teraz jest OK!

Oczywiście tylko do następnego użycia pendrive.

Wg mnie najlepiej byłoby sformatować pena - ale to tylko takie moje osobiste zdanie.

Może ktoś ma lepszy pomysł…

Dzięki :smiley: ale :frowning: jest następny problem otóż po restarcie: start systemu długo trwa, napis “zapraszamy” ok 20 sek a ikonki na pulpicie uruchamiają sie po 35 sek.

Proponuję usunąć aplikację dostępową neostrady, a połączenie skonfigurować ręcznie: http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=91864

Przeskanuj system programem Odkurzacz i usuń wszystko, co zostanie znalezione.

Dodatkowo przejrzyj XP - Optymalizacja, odchudzanie dla trochę bardziej zaawansowanych. Lub Optymalizacja i odchudzanie Windowsa XP dla trochę mniej zaawansowanych.