Proszę o sprawdzenie


(Canaletto) #1

Log z mojego II systemu - Win98 SE

Antywirus nie chce się zaktualizować, w dodatku często wywala komunikaty o błędach. Sądzę, że to wina jakiegoś syfu

Logfile of HijackThis v1.99.1

Scan saved at 19:43:00, on 06-02-15

Platform: Windows 98 SE (Win9x 4.10.2222A)

MSIE: Internet Explorer v6.00 SP1 (6.00.2800.1106)


Running processes:

C:\WINDOWS\SYSTEM\KERNEL32.DLL

C:\WINDOWS\SYSTEM\MSGSRV32.EXE

C:\WINDOWS\SYSTEM\MPREXE.EXE

C:\WINDOWS\SYSTEM\mmtask.tsk

C:\WINDOWS\SYSTEM\ATI2EVXX.EXE

C:\PROGRAM FILES\COMMON FILES\MICROSOFT SHARED\VS7DEBUG\MDM.EXE

C:\PROGRAM FILES\KASPERSKY LAB\KASPERSKY ANTI-VIRUS PERSONAL\KAVSVC.EXE

C:\WINDOWS\EXPLORER.EXE

C:\WINDOWS\TASKMON.EXE

C:\WINDOWS\SOUNDMAN.EXE

C:\WINDOWS\SYSTEM\SYSTRAY.EXE

C:\PROGRAM FILES\ATI TECHNOLOGIES\ATI CONTROL PANEL\ATIPTAXX.EXE

C:\PROGRAM FILES\MEDIA GATEWAY\MEDIAGATEWAY.EXE

C:\WINDOWS\SYSTEM\CTFMON.EXE

C:\WINDOWS\SYSTEM\DDHELP.EXE

C:\WINDOWS\SYSTEM\MSTASK.EXE

C:\WINDOWS\SYSTEM\WMIEXE.EXE

C:\PROGRAM FILES\KASPERSKY LAB\KASPERSKY ANTI-VIRUS PERSONAL\KAV.EXE

C:\WINDOWS\PULPIT\MOJE\SEJWY & INSTALKI\HIJACKTHIS\HIJACKTHIS.EXE


R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.wp.pl/

R1 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page_bak = http://www.wp.pl/

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza

O3 - Toolbar: &Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - C:\WINDOWS\SYSTEM\MSDXM.OCX

O4 - HKLM\..\Run: [ScanRegistry] C:\WINDOWS\scanregw.exe /autorun

O4 - HKLM\..\Run: [TaskMonitor] C:\WINDOWS\taskmon.exe

O4 - HKLM\..\Run: [SystemTray] SysTray.Exe

O4 - HKLM\..\Run: [LoadPowerProfile] Rundll32.exe powrprof.dll,LoadCurrentPwrScheme

O4 - HKLM\..\Run: [SoundMan] SOUNDMAN.EXE

O4 - HKLM\..\Run: [Zasobnik systemowy] SysTray.Exe

O4 - HKLM\..\Run: [CriticalUpdate] C:\WINDOWS\SYSTEM\wucrtupd.exe -startup

O4 - HKLM\..\Run: [ATIPTA] C:\Program Files\ATI Technologies\ATI Control Panel\atiptaxx.exe

O4 - HKLM\..\Run: [KAVPersonal50] "C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus Personal\kav.exe" /minimize

O4 - HKLM\..\Run: [Media Gateway] C:\PROGRAM FILES\MEDIA GATEWAY\MEDIAGATEWAY.EXE

O4 - HKLM\..\RunServices: [LoadPowerProfile] Rundll32.exe powrprof.dll,LoadCurrentPwrScheme

O4 - HKLM\..\RunServices: [ATIPOLL] ati2evxx.exe

O4 - HKLM\..\RunServices: [ATISmart] C:\WINDOWS\SYSTEM\ati2s9ag.exe

O4 - HKLM\..\RunServices: [MDM7] "C:\PROGRAM FILES\COMMON FILES\MICROSOFT SHARED\VS7DEBUG\MDM.EXE"

O4 - HKLM\..\RunServices: [kavsvc] "C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus Personal\kavsvc.exe"

O4 - HKCU\..\Run: [ctfmon.exe] ctfmon.exe

O8 - Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~1\OFFICE10\EXCEL.EXE/3000

O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\WINDOWS\SYSTEM\MSJAVA.DLL

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\WINDOWS\SYSTEM\MSJAVA.DLL

O16 - DPF: {17492023-C23A-453E-A040-C7C580BBF700} (Windows Genuine Advantage Validation Tool) - http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=36467&clcid=0x409

O16 - DPF: {D1E7CBDA-E60E-4970-A01C-37301EF7BF98} (Measurement Services Client v.3.7) - http://gameadvisor.futuremark.com/global/msc37.cab

O16 - DPF: {15AD6789-CDB4-47E1-A9DA-992EE8E6BAD6} - http://static.windupdates.com/cab/MediaAccessVerisign/ie/bridge-c18.cab

(Kuz5) #2

W Dodaj/Usun odinstaluj Media Gateway

Folder na czerwono usuń ręcznie a wpisy w HijackThis


(Hokku) #3

Jeżeli nie zajmujesz się debugowaniem skryptów, to masz uruchomiony, na codzień niemal na pewno zbędny, proces MS MachineDebugManager.

Rozważ zatrzymanie go w Narzędziach administracyjnych Panelu sterowania (Usługi) i przestaw w jego właściwościach na ręczne uruchamianie lub wyłącz.

FYI: Critical Updates jest zdaje się zbędny, jako że MS zakończył wspieranie platformy Win98. Nie czekałbym z zapartym tchem nawet na krytyczne poprawki.

Z obecności sygnalizowanych wcześniej wpisów MediaGateway/windupdates wnioskuję, że przydałoby się na tym systemie uruchomić czasem oprócz HijackThis także AdAware 1.05-1.06 i/lub Spybot Search & Destroy 1.4. Części kłopotów można także uniknąć, jeśli "zaszczepisz" rejestr instalując SpywareBlaster 3.5.1 i aktywując ochronę przed szkodnikami.


(Canaletto) #4

Pojawiły się nowe objawy : Azureus po 5 minutach pracy, sam się wyłącza, a eMule nie może podłączyć się do żadnego serwera.

Przeskanowałem partycję Spybot'em i PestPatrol'em, który ostatecznie się zawiesił ( :evil: )

Wrzucam loga :

Logfile of HijackThis v1.99.1

Scan saved at 10:25:25, on 06-02-19

Platform: Windows 98 SE (Win9x 4.10.2222A)

MSIE: Internet Explorer v6.00 SP1 (6.00.2800.1106)


Running processes:

C:\WINDOWS\SYSTEM\KERNEL32.DLL

C:\WINDOWS\SYSTEM\MSGSRV32.EXE

C:\WINDOWS\SYSTEM\MPREXE.EXE

C:\WINDOWS\SYSTEM\mmtask.tsk

C:\WINDOWS\SYSTEM\ATI2EVXX.EXE

C:\PROGRAM FILES\COMMON FILES\MICROSOFT SHARED\VS7DEBUG\MDM.EXE

C:\PROGRAM FILES\KASPERSKY LAB\KASPERSKY ANTI-VIRUS PERSONAL\KAVSVC.EXE

C:\WINDOWS\EXPLORER.EXE

C:\WINDOWS\TASKMON.EXE

C:\WINDOWS\SYSTEM\SYSTRAY.EXE

C:\WINDOWS\SOUNDMAN.EXE

C:\WINDOWS\SYSTEM\SYSTRAY.EXE

C:\WINDOWS\SYSTEM\DDHELP.EXE

C:\PROGRAM FILES\ATI TECHNOLOGIES\ATI CONTROL PANEL\ATIPTAXX.EXE

C:\PROGRAM FILES\KASPERSKY LAB\KASPERSKY ANTI-VIRUS PERSONAL\KAV.EXE

C:\WINDOWS\SYSTEM\CTFMON.EXE

C:\WINDOWS\SYSTEM\MSTASK.EXE

C:\WINDOWS\SYSTEM\WMIEXE.EXE

C:\WINDOWS\SYSTEM\SPOOL32.EXE

D:\PROGRAM FILES\PESTPATROL\PPCLEAN.EXE

C:\WINDOWS\PULPIT\MOJE\SEJWY & INSTALKI\HIJACKTHIS\HIJACKTHIS.EXE


R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.wp.pl/

R1 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page_bak = http://www.wp.pl/

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza

O3 - Toolbar: &Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - C:\WINDOWS\SYSTEM\MSDXM.OCX

O4 - HKLM\..\Run: [ScanRegistry] C:\WINDOWS\scanregw.exe /autorun

O4 - HKLM\..\Run: [TaskMonitor] C:\WINDOWS\taskmon.exe

O4 - HKLM\..\Run: [SystemTray] SysTray.Exe

O4 - HKLM\..\Run: [LoadPowerProfile] Rundll32.exe powrprof.dll,LoadCurrentPwrScheme

O4 - HKLM\..\Run: [SoundMan] SOUNDMAN.EXE

O4 - HKLM\..\Run: [Zasobnik systemowy] SysTray.Exe

O4 - HKLM\..\Run: [CriticalUpdate] C:\WINDOWS\SYSTEM\wucrtupd.exe -startup

O4 - HKLM\..\Run: [ATIPTA] C:\Program Files\ATI Technologies\ATI Control Panel\atiptaxx.exe

O4 - HKLM\..\Run: [KAVPersonal50] "C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus Personal\kav.exe" /minimize

O4 - HKLM\..\Run: [PPMemCheck] D:\PROGRA~1\PESTPA~1\PPMemCheck.exe

O4 - HKLM\..\Run: [PestPatrol Control Center] D:\PROGRA~1\PESTPA~1\PPControl.exe

O4 - HKLM\..\Run: [CookiePatrol] D:\PROGRA~1\PESTPA~1\CookiePatrol.exe

O4 - HKLM\..\RunServices: [LoadPowerProfile] Rundll32.exe powrprof.dll,LoadCurrentPwrScheme

O4 - HKLM\..\RunServices: [ATIPOLL] ati2evxx.exe

O4 - HKLM\..\RunServices: [ATISmart] C:\WINDOWS\SYSTEM\ati2s9ag.exe

O4 - HKLM\..\RunServices: [MDM7] "C:\PROGRAM FILES\COMMON FILES\MICROSOFT SHARED\VS7DEBUG\MDM.EXE"

O4 - HKLM\..\RunServices: [kavsvc] "C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus Personal\kavsvc.exe"

O4 - HKCU\..\Run: [ctfmon.exe] ctfmon.exe

O8 - Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~1\OFFICE10\EXCEL.EXE/3000

O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\WINDOWS\SYSTEM\MSJAVA.DLL

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\WINDOWS\SYSTEM\MSJAVA.DLL

O16 - DPF: {17492023-C23A-453E-A040-C7C580BBF700} (Windows Genuine Advantage Validation Tool) - http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=36467&clcid=0x409

O16 - DPF: {D1E7CBDA-E60E-4970-A01C-37301EF7BF98} (Measurement Services Client v.3.7) - http://gameadvisor.futuremark.com/global/msc37.cab

(Bbieniol) #5

Log jest tym razem czysty :slight_smile:

Próbowałeś przeinstalować Azora ?? A może połączenie eMule do netu blokuje jakiś FW ??


(Gutek) #6

A spóbuj uTorrent-a :wink: Ściagnołeś pewnie najnowszą wersje Azorka 2.4.0.0?


(Canaletto) #7

Tak.

Gdy miałem starszą wersję, wszystko działało :?


(Bbieniol) #8

No to chyba trzeba będzie powrócić do starszej wersji...

Nie orientuje się za bardzo, ale z tego co widze, to nie tylko Ty masz ten problem, więc pewnie wina lezy po stronie programu...


(Gutek) #9

Nie to nie o to chodzi tylko o ustawienia - http://www.azureus.qx.pl/index.html


(Canaletto) #10

Nie rozumiem.

Wszystkie ustawienia były na domyślne.

Azureus działa, ale tylko przez pewien czas.

Potem się wyłącza.

Gutek2222 A może znasz przyczynę dlaczego się tak robi i jak temu zaradzić. W podanym linku są tylko ogólne informacje.


(Gutek) #11

Zobacz na Konfiguracje - http://www.azureus.qx.pl/kategoria1.html - chociaz nie polecam nowej wersji niech ja opisza dokładnie :wink:


(Canaletto) #12

Ściągnąłem Azureusa 2.3.0.6

Teraz chciałbym go jakoś skonfigurować pod WinXP

Opis bazuje na screenach, które się nie wyświetlają.

Może jakiś inny link :smiley: