Przeglądarki tną się i do tego lapek


(Spolem) #1

Witam !

Panowie i panie specjaliści drodzy, pomóżcie mi z moim nowym problemem przez który nerwy tracę :evil:

A więc opowiem o sprzęcie na start:

Laptop HP Pavilion dv7

System: Win 7 Home Premium 64Bit

Co się stało znowu ?:

A więc. Na początku padła kamera HP TrueVision HD nie działała na stype.

Potem padły mikrofony wbudowane. Myślę, że zrobię przywracanie systemu do dnia którego działało to powinno pomóc lub reinstal CyberLink YouCamp. W ostateczności SERWIS. Ale jeśli znacie odp jak to naprawić to się nie obrażę.

A teraz największy problem :-x

Skończyła mi się wykupiona licencja w Nortonie i przez pewien okres czasu nie miałem Antywirusa.

Wczoraj zainstalowałem Avasta. Komp zaczął się tak ciąg, że OMG. Oczywiście zapewne przez to,że nie było antywirusa a ja buszuję po wszystkich stronach :smiley:

Teraz coś gorszego. Przeglądarki chodzą wolno (nawet i nie wejdą), a o filmach na YT to już można zapomnieć. Jedynie czasami fuks i coś się włączy po 5razy odświeżeniu.

Dodam: Internet Neostrada TP (używam Wi-FI leci z Livebox'a), prędkość: 2MB/s

Gdy pobieram coś z internetu nie zawsze dochodzi do maxa ostatnio. Potrafi ściągać nawet z prędkością 50,0KB/s , a czasami jeszcze mniej.

Tak więc zamykam swoją szybką przemowę i proszę was o pomoc :wink:


(mozilla007) #2

Jakie jest obciążenie procesora i temperatura podzespołów ?


(Krzywizna9) #3

A nie weszly do systemu Virusy ???


(Pharun) #4
  1. Hp mają tendencje do grzania się.

  2. Standardowo instalowane systemy na laptopach są instalowane bez głowy i bez optymalizacji więc po pewnym czasie "ciupią"

  3. Zanim zainstalowałeś Avasta to wywaliłeś Nortona czy masz własnie dwa antywirusy?

  4. Czy oprócz instalacji Avasta zrobiłeś skanowanie czy wychodzisz z założenia że wystarczy "mieć prezerwatywę w kieszeni żeby nie złapać żadnego paskudztwa-używanie jest tylko opcjonalne"?

  5. Jak wygląda zasięg na Twoim WiFi (jak masz np 1-2kreski zasięgu to raczej normalne że działa jak by chciało a nie mogło-siądź bliżej routera, tym bardziej że Liveboxy nie grzeszą mocą anten)

  6. Czy masz włączone indeksowanie dysków? (jak tak to częściowo muli i przegrzewa twardy dysk właśnie dlatego)

  7. Czy robiłeś test szybkości łącza na www.speedtest.net? Jaki wyszedł Ci PING?

  8. Czy czasem Windows nie ściąga sobie w tle aktualizacji bo mu na to pozwoliłeś? Możesz to zmienić na informowanie Cię o aktualizacjach i sam będziesz wybierał kiedy i jakie instalować.

  9. GIGANTYCZNOGARGANTUICZNA ilość dodatkowego oprogramowania wrzucana przez HP daje się pobić chyba tylko tym z Toshiby i Sony Vaio - wszystko to strasznie zmula komputer i po co? Żebyś mógł włączyć animację padającego śniegu podczas rozmowy przez Skype? Był swojego czasu program na Dobrych Programach który pozwalał wywalać dodatkowe oprogramowanie wrzucane przez producentów do laptopów-polecam zacząć od tego.

  10. Jakie jest po starcie systemu zużycie RAMu i procesora? Jakie temperatury? Jakie procesy latają?

To tyle co mi się nasuwa na razie. Kwestia kamerki i mikrofonów - sprawdź czy działają przy innych programach do komunikacji i czy sterowniki są dobrze zainstalowane, oraz czy nie masz wyciszonych mikrofonów w ustawieniach dźwięku. Jak nadal nie działa to zrób reinstalację albo przywracanie systemu. Jak nadal nie działa to serwis.


(Spolem) #5

Po przywróceniu systemu do dnia 21.10.11r. kamera nie zaczęła działać poprawnie lecz avasta nie było.

Zainstalowałem jeszcze raz + przeglądarkę chrome. Hmm avast nie chce działaś uinstal i znowu install.

Ok wszystko poprawnie działa. I zaczą jakoś internet działać poprawnie na chromo nie wiem jakim cudem.

Firefox od tamtego czasu nie chce się włączyć tylko chromo działa i korzystam z niego.

Nie mam chyba innego rozwiązania.

To co sprawdziłem teraz niżej.

Proszę o kilka wskazówek jak kompa oczyścić itp. żeby było lepiej :slight_smile:

  1. To już nie moja wina, lecz ten grzeje się na dużych grach jak GTA IV :lol: Niestety nie gram, bo nie idzie na lapku z grafą.

  2. Może.

  3. Mam 2 antywirusy. Norton wstrzymany (wyłączony) nie jest dostępny, ale jest ON.

  4. Oczywiście, że robiłem skanowania i usuwałem wirusy lub kwarantanna,naprawa.

  5. Wszystkie kreski, livebox za ścianą.

  6. Nie wiem. Od kupna nic nie grzebane w dysku i jego ustawieniach :smiley:

  7. 87

  8. Nie wiem

  9. A tego to ja już nie wiem.

  10. Procesor z 2,3 ( są 2 procesory chyba ), troche już chodzi lapek ale temp to: Core #0: 50C (min.49C,max.60C), Core #1: 51C(min.50C,max.58C) - sprawdzane programem Core Temp 1.0,

Ram: Chyba chodzi o pamięć fizyczną to:

Razem: 8139

Buforowana: 4911

Dostępna: 5203

Wolna: 348

-- Dodane 05.11.2011 (So) 2:24 --

Najlepiej będzie jak podam focie: http://img194.imageshack.us/img194/7047/ramvx.png


(pawcio1212) #6

nie z ramem wszystko w porządku

zapomniałeś napisać że jest wstrzymane 4831MB ramu

a jeśli dalej nie wierzysz to zrób skan memtestem

odinstaluj nortona i tak nie używasz


(Drago O) #7

Masz 200 MB wolnych ramów... to sporo tłumaczy... tylko nie wiem czemu masz aż tyle wstrzymanej... z tego co widzę na screenie przy podobnych parametrach mam 5000 wolnej pamięci...

Jeśli chodzi o oprogramowanie to ja każdemu zawsze polecam ściągnąc system niebrandowany i nim sie posługiwać... Ściągnij sobie normalnego Win 7 Home Premium 64Bit i zainstaluj przy użyciu swojego klucza :wink: Oczywiście jesli Ci się chce stawiać system na nowo...


(Spolem) #8

A jakiego ja mam wina ?

Przecież mam Win 7 Home Premium 64Bit

Laptop zakupiony w USA i wgrałem tylko spolszczenie.


(pawcio1212) #9

"wykorzystanie pamięci fizycznej 36%"- u góry monitora zasobów

możliwe że windows załadował sobie tam jakieś programy ale jeśli jakaś aplikacja chce użyć ramu to on jest od razu odblokowywana

to bardzo przyspiesza windowsa ale jeśli wyłączysz to wydajność spadnie


(Andrzejswit) #10

Popatrz tylko jak proces GG ukradł ci dużo ramu. Ponad 280mb!

Poszukaj sobie czegoś lżejszego: WTW lub AQQ.