Przegrzewający sie Athlon 64 X2 5000+. ROZWIAZANIE


(Fictionace) #1

PS. ROZWIĄZANIE NA DRUGIEJ STRONIE.

Witam,

Mam problem.

Procesor w moim komputerze strasznie się grzeje w stresie.

Temperatura wzrasta ponad 100 stopni i komputer się wyłącza.

Procesor jak w tytule: Athlon 64 X2 5000+

Wymieniłem pastę. Radiator się nagrzewa i jest gorący.

Wgrałem dziś najnowszy bios.

Płyta główna to Asus M2N32-SLI Series.

Zasilacz: take me 400W

VCORE był ustawiony w biosie na auto. Auto ustawiło VCORE na 1.4V

Zmniejszyłem w biosie do 1.3V a AIDA64 pokazuje 1.344 V (???).

Zrobiłem test stabilności z zimnego startu i wyszło tak:

stabilitytestv.png

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Muszę popracować na komputerze w najbliższym czasie a on się do niczego nie nadaje...

Pozdrawiam

F.


(Tom837) #2

Witam

Co podkręcałeś?


(Daniel_1982) #3

Witaj!

Otwierałeś obudowę i przeczyściłeś wiatrak procesora wraz z radiatorem z kurzu?

"Zasilacz: take me 400W"

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

Wymień ten zasilacz np. na to:

http://allegro.pl/zasilacz-delta-400w-w ... 46206.html

Jak nie pomoże, to wymień układ chłodzący np. na to:

http://allegro.pl/revoltec-pipetower-am ... 88668.html

Daj nowy screen jak przeczyścisz układ chłodzący. Najlepiej też zetrzyj starą pastę i posmaruj nową.

nakladanie-pasty-termoprzewodzacej-cpu-polecane-pasty-t72248.html


(T Luk) #4

Raczysz chyba żartować? Maleństwo z dwoma heat-pipe'ami? To się nadaje najwyżej do chłodzenia chipsetu a nie do procesora :lol:

W tej cenie tylko SilentiumPC Spartan lub dołożyć do czegoś jeszcze lepszego: Fera HE1224.


(Daniel_1982) #5

do: t.luk

Nie przesadzaj. Wprawdzie ma to 2 head-pipe'y ale za to podstawka miedziana. Ten, który proponujesz ma w prawdzie 2 head-pipe'y ale podstawka już nie jest typowo miedziana. A tak się składa kolego że oba układy są podobne bo oba widziałem w akcji , więc nie pisz bzdur.


(Fictionace) #6

Dzieki za odzew.

Pastę już wymieniłem tydzień temu na: noctua NT-H1.

Przy okazji pasty wyczyściłem też radiator i wiatrak.

No właśnie nie podkręcałem nic..

Po zmniejszeniu VCORE do 1.3V trochę się poprawiło i dłużej zajmuje mu dobicie do 100stopni..

Zasilacz chcę wymienić na taki:

http://allegro.pl/zasilacz-corsair-cmpsu-400cxeu-400w-warszawa-i1746521502.html

Macie jeszcze jakieś pomysły co można zrobić poza wymianą zasilacza i chłodzenia ?


(darian) #7

fictionace , mam oryginalne chłodzenie na takim samym procesorze i temperatury nie przekraczają 50 stopni,prosty aluminiowy radiator i wentylator i jest dobrze wymień pastę (8zł) dobrze złóż i musi być dobrze jakoś nie wierzę żeby w Twoim przypadku pomogło chłodzenie za 100zł (zasilacz mam Tracer 400W więc szajs a działa)


(Fictionace) #8

darian

już wymieniałem pastę i to na taką za 35zł.

radiator odbiera ciepło więc chyba nie tam leży problem.

czy mógł byś wrzucić screen z jakiegoś programu diagnostycznego typu everest, speedfan ?

może mam coś z napięciami źle ustawione. chciał bym porównać.

z góry dziękuję.


(Daniel_1982) #9

Witaj ponownie!

pobierz ten program i zamieść printscreena:


(Fictionace) #10

Już pisałem wyżej, że czyściłem wiatrak i radiator...

Daniel_1982

Screen z tego programu:

testyhx.png

Ps. nie czekałem aż dobije do 100 stopni...


(T Luk) #11

Naprawdę próbujesz się ośmieszać czy tylko tak sobie ironizujesz? To coś realnie ma wydajność trochę większą od Thermalright HR-05, który jest dedykowany chipsetom (ok. 30-40 W?) Nie próbuj więc wmawiać ludziom bajeczek, że tutaj miedziana podstawa coś daje albo, że nagle tak technologicznie Revoltec się rozwinął, że to co Ty podałeś przebija coolery CPU z trzema heat-pipe'ami...I jeszcze polecasz to na dość ciepły procesor...No ręce opadają...

P.S. I żeby nie było...Ty możesz sobie coś najwyżej "oglądać w akcji" ale ja z kolei na bieżąco testuję takie rzeczy więc lepiej się już nie ośmieszaj, ok?


(Daniel_1982) #12

Ok może być ze czegoś nie wiem. Nie znaczy to jednak że wciskam komuś bajki.

"Nie próbuj więc wmawiać ludziom bajeczek, że tutaj miedziana podstawa coś daje albo, że nagle tak technologicznie Revoltec się rozwinął, że to co Ty podałeś przebija coolery CPU z trzema heat-pipe'ami...I jeszcze polecasz to na dość ciepły procesor...No ręce opadają..."

czy w tej wypowiedzi poniżej występuje słowo "przebija" xD?

"Nie przesadzaj. Wprawdzie ma to 2 head-pipe'y ale za to podstawka miedziana. Ten, który proponujesz ma w prawdzie 2 head-pipe'y ale podstawka już nie jest typowo miedziana. A tak się składa kolego że oba układy są podobne bo oba widziałem w akcji, więc nie pisz bzdur."

Jak widzisz tego nie powiedziałem. jest twój układ nieco lepszy ale to nieco. Szału nie ma. Tyle w temacie. Jak mam coś " w ręku" to się wypowiem a nie gdzie coś ktoś powiedział. Sam sprawdź a potem się wypowiedz ok? Pamiętaj że to co piszą często ni jak nie ma do tego jak to sprawdzisz sam. A ja to zrobilem montując oba te układy na procesorze AMD Phenom II 955. Zgadza się ze 3 head-pipe'y to nie to samo co 2, ale nie powiesz mi tego że konstrukcja podstawki nie ma znaczenia. Rurki rurkami a podstawka podstawką. Ja nie jestem specjalistą w chłodzeniu ale dzięki tobie się dokształcę a wtedy wrócimy do rozmowy ok?

A w ogóle to zamiast po mnie jechać to pomóc temu facetowi bo to nie ja ani nie ty masz problem tylko on.

Tyle w temacie. Prowadź to do końca, tylko zrób to solidnie.


(OgiX) #13

Linia -12V podaje prawie -15V. O ile te dane są poprawne - zasilacz do wymiany.


(T Luk) #14

Ok, nie wciskasz bajek, wciskasz bardzo słabe produkty.

O tak, z całej Twojej wypowiedz można wysnuć taki wniosek...

Wiesz, pisać można różne rzeczy ale dopóki sam czegoś nie przetestujesz, nie porównasz i nie będziesz miał odpowiedniego doświadczenia, to lepiej nie mąć ludziom w głowie bajeczkami o wydajnych coolerach CPU z dwoma heat-pipe'ami, ok? (chyba, że są to heat-pipe'y o grubości 10 mm) Druga sprawa jest taka, że do mocno grzejących się procesorów albo do ich mocnego OC nie poleca się i nie montuje ekonomicznych coolerów CPU. No ale to się o tym sam przekonasz jak trochę potestujesz...

Cały czas mu pomagam, żeby nie kupił czegoś z czego nie będzie zadowolony...


(Fictionace) #15

Sprawa zakończyła się happy endem.

Próbowałem z innym zasilaczem i nic się nie zmieniło.

Szukając informacji o moim procesorze trafiałem na różne dane na temat VCORE.

Niektóre strony mówiły o napięciu 1.325 - 1.375V a inne 1.2 - 1.25V w zależności od numeru "seryjnego"

Najbardziej wiarygodna wydała mi się strona:

http://www.cpu-world.com/CPUs/K8/TYPE-Athlon%2064%20X2.html

Wyjąłem procka sprawdziłem numer i zszedłem do zalecanego 1.25 VCORE i wszystko działa jak należy.

procekj.jpg

Dziwi mnie najbardziej, że bios w którym wszystko było ustawione na auto ustawiał VCORE na 1.39 !!

Dziękuję wam za pomoc i pozdrawiam.