Przestala dzialac nagrywarka


(Adi D) #1

Na poczatek chcialbym sie przywitac na forum

ale przejde do rzeczy...

No wiec mam sobie juz od dluzszego czasu ZEWNETRZNA nagrywarke dvd LiteOn SOHW-1633SX. Nie trzeba mi mowic ze firma ta jest do dupy bo juz sie o tym przekonalem wiele razy uzywajac tej oto nagrywarki.

Natomiast problem jest taki:

Nagrywarka dzialala normalnie i to juz od dluzszego czasu, az cos mi sie chyba przedostalo do kompa i do teraz system zamiast wykrywac mi moja nagrywarke pokazuje mi nie jeden inny cd rom a dwa inne cd romy:

4acxunk6xwwg59wj.jpg

Jak obydwa odinstaluje i chce zainstalowac od nowa to:

Ten gorny przynajmniej znajduje dla siebie sam sterownik windowsowy ale za to wogole nie dziala i wyswietla mi tylko "Stacja Dyskow (E:)" a po wlozozeniu plyty i tak nic nie czyta.

Ten dolny (z dziwnymi znaczkami) wydaje mi sie ze jest to wlasnie moja prawdziwa nagrywarka tylko ze nie znajduje ona dla siebie sterownika w windowsie - tak jak to robila zanim mi sie wszystko pochrzanilo - ale rozpoznaje sie jako takie wlasnie dziwne cos ze znaczkami i do tego nie znajduje dla siebie zadnego sterownika i wogole nie dziala.

Postanowilem ze sam wybiore jakis sterownik dla tego czegos z dziwnymi znaczkami to moze bedzie dzialac jako co innego wiec wybralem jakis tam z sterownik ze "(Stadardowych stacji dyskow CDROM)", zainstalowalem i owszem, teraz ten CD ROM dziala i czyta plyty CD a nawet DVD tylko ze dalej jest jako takie cos:

rndjxfw5nl6u417q.jpg

a do tego nie potrafi nagrywac plyt DVD ani CD co jest chyba oczywiste ze wczesniej mozna bylo to robic bez problemu.

Probowalem poszukac w sieci jakichs sterownikow do byle jakiej Nagrywarki DVD zeby zastapic ten ktory mam teraz ale niestety - dupa.

Wydaje mi sie ze mam teraz zainstalowane stery dla zwyklego odtwarzacza CD/DVD ale nie dla nagrywarki i nie mam pojecia co zrobic zebym mogl znowu nagrywac.

Wiec podsumowujac:

System zamiast wykrywac mi moja nagrywarke tak jak robil to wczesniej bezproblemowo, wykrywa jakies gowno ze znaczkami dla ktorego ja sam znaduje stadardowy sterownik windowsowy stacji dyskow CD i nie moge przez to nagrywac plyt cd i dvd a jedynie je odtwarzac. Co mam zrobic?

Dodam ze najprawdopodobniej wirus ktory wczoraj mi sie dostal do kompa to:

Exploit.HTML.CodeBaseExec

UPDATE:

Nie jestem na 100% przekonany ze ta nagrywarka sie zchrzanila od tego wirusa

UPDATE2:

Czy ktos sie orientuje czy zakup nowej nagrywarki rozwiaze ten problem? Czy moze ten wirus czy co to tam jest bedzie robilo to samo z kazdym podlaczonym napedem?

Z gory dziekuje za pomoc

Pozdrawiam...


(szczepan601) #2

Witamy,

Ja nie narzekam, mam już trzecią i gwarancję dalej na 2 lata, czyli wieczny sprzęt :slight_smile:


(Canaletto) #3

Najprostsza metoda :

Przejdź się do kolegi ewentualnie do serwisu i zobacz, czy problemy występują na innym pececie :wink:


(Tomek Zamlynny) #4

Panel sterownia-> System->Sprzęt-> Menadzer urządzeń-> Kontrolery IDE ATA/ATAPI Pomocniczy kanał IDE usun powyższy kanał(reset kompa) napisz na w jakim trybie pracuje :?: i na jakim kanal :?: zainstaluj sterowniki do ASPI dla XP


(Adi D) #5

No to tak to u mnie wyglada:

soa0gbts9zszzp9e.jpg

Nie mam Pomocniczego kanału IDE, a zainstalowanie tych sterownikow nic nie dalo :confused: nadal jest to samo

Natomiast zauwazylem ze po usunieciu tego kontrolera SCSI i RAID znika mi ten naped o ktorym mowilem ze "jest ale nie dziala" - ten na screenie, ktorego nazwa zaczyna sie od SCSIVAX

Ale i tak jak go usune i ponownie uruchomie komputer to pomimo tego ze odlaczam moja nagrywarke od USB to on na nowo samoczynnie sie instaluje... Ja juz nic z tego nie rozumiem...


(McDracullo) #6

Yelon na początek to przeczytaj to:

http://forum.dobreprogramy.pl/rules.php :)]

Następnie przeczyść system adawerem wklej loga z hijacka(tu masz napsiane jak)

Następnie przysięgnij że nigdy nie bedziesz korzystał z nielegalnego oprogramowania :mrgreen:


(Adi D) #7

Dobra, sprawdzilem nagrywarke na laptopie ojca i okazuje sie ze tam sie dzieje to samo czyli tez ja wykrywa jako to gowno z dziwnymi znaczkami:

rndjxfw5nl6u417q.jpg

Teraz to juz nie mam pojecia o co moze chodzic...


(JNJN) #8

Jeśli na dwóch kompach jest to samo,czyli wskazuje na uszkodzony napęd.

Może wgranie nowego firmware do napędu coś da.

http://cdrinfo.pl/software/artykuly/art ... 0102200158

OTy - kosmos.