Przy poruszeniu obudowy gaśnie ekran


(Kowal9971) #1

Hej, mam problem polegający na tym że kiedy komputer trochę pochodzi to wyłącza się ekran a na karcie graficznej zaczyna świecić czerwona dioda (zamiast zielonej). Zaczęło się to dziać po OC do (3.1 przy podwyższonych napięciach). Myślałem że to problem uziemienia zasilacza, połączyłem jego obudowę z obudową komputera kabelkiem ponieważ używam uszczelki tłumiącej drgania i zasilacz bez tego nie styka się z obudową. Po tym zabiegu problem występuje rzadziej. Przed chwilą uruchomiłem test OCCT, po 5min nic się nie działo, postanowiłem trochę postukać w obudowę dla pewności że problemu już nie ma, no i stało się. Co mam zrobić? Dodam że ustawienia biosu przywróciłem do oryginalnych...


(Dwodnicki) #2

OCCT musi chodzić min 1godzinę. Ale co masz na myśli że wyłącza się ekran, komp chodzi? a ekran tylko jest czarny? Czy masz na myśli zwis. Stukanie w obudowę to raczej odpada:P

Musisz rozwinąc tekst że ekran gaśnie, czy komp chodzi przy tym wyłączonym monitorze? itp.


(Kowal9971) #3

Komputer chodzi tak samo jak przed zgaśnięciem ekranu, na ekranie się wyświetla jedynie komunikat że kabel od monitora został odłączony (OSD). Kabel od monitora sprawdzony, podłączony nowy, to samo się dzieje. Stukanie w obudowę to znaczy (uderzenie w górny panel z lekką siłą, otwartą dłonią), i poruszanie obudową na boki. Myślałem że było gdzieś zwarcie, ale sprawdziłem każdy przewód zasilacza i żaden nigdzie nie styka się z obudową ani żadnym innym elementem w budzie, nawet zaizolowałem wtyczki, i dalej to samo. Dzieje się to kiedy komputer długo pochodzi, albo jest w stresie...

PS: Dodam że żeby dokonać OC musiałem wgrać zmodyfikowany bios dodający możliwości zmiany napięć. Pobrałem go stąd http://prohardver.hu/tema/gigabyte_ga-ma69g-s3h/hsz_5114-5114.html ma69vm-s2 F9M

Oto pomiary temperatur po 20min z 1h testu w OCC:

beztytuugnr.th.png

EDIT: Zaktualizowałem sterowniki do najnowszej wersji 260.63 za chwilę wykonam test w 3DMarku i zobaczymy czy problem nadal występuje...

EDIT2: PROBLEM ROZWIĄZANY!!!