Pytanie o strone www


(Meteo17) #1

Więc tak jak kiedyś robiłem strony www w htmlu no i np http://www.xx.pl/index1

otwieralem np galerie to pokazywało sie na pasu http://www.xx.pl/galeria

Dziś znalazłem taką strone http://www.sweetnoise.fan.pl/ no i tutaj obojetnie na co wchodze cały czas na górze ten sam adres jest czy ta strona w htmlu jest czy jak?

Jak zrobić by cały czas był adres http://www.xx.pl jak wykonać taką strone.


(Wiesio52) #2

Załóż alias, np. na stronie xt.pl lub daj.pl. Wtedy cały czas na pasku adresu będzie ten sam adres.


(Meteo17) #3

Ok zrobie tak a jak dodać na strone system newsów.


(adam9870) #4

Nie przeglądałem kodu tamtej strony ale podejrzewam, że tam jest zrobiona pływająca lub zwykła ramka. I to np. xx/galeria wyświetla się w ramce :?

Możesz taki efekt zrobić nie na stronie z ramkami korzystając z aliansów. Ja polecam ten serwis aliansowy:

http://www.prv.pl/

A może podałbyś nazwę skryptu tego systemu newsów :roll:

Poza tym w pliku pomocy (readme itp) pewnie pisze, więc poczytaj :wink:


(Meteo17) #5

No masz racje tam są pływające ramki i wszytsko pokazuje w środku strony, poszukuje jakiegoś systemu newsów na strone.


(adam9870) #6

Jeżeli potrzebujesz nie zabardzo zaawansowanego to polecam skrypt Balona który napisał go dla Mnie :slight_smile: W większości on jest oparty na plikach tekstowych. Nawet fajny. Zobacz, to może Ci się spodoba i będziesz korzystał. Jak chcesz zobaczyć jak działa to tu zerknij.

Jak zdecydujesz się na niego to radziłbym polskie znaki takie jak ś czy ć zapisywać w newsach w plikach tekstowych wg. tej tablicy. (oczywiście jeżeli masz na stronie kodowanie w iso-8859-2). U Mnie jak nie zapisywałem wg. niej to źle wyświetlało ...


(Wiesio52) #7

Fajny nawet ten skrypt, ale jeżeli ktoś jest nieobeznany z PHP, polecam założenie konta na http://www.free4web.pl .


(adam9870) #8

Ten skrypt newsów Balona to jest już gotowy i nie trzeba znać PHP aby z niego korzsytać. Wystarczy zrobić dwa pliki wstawiając tam to co podał Balon :wink: