RAM + Bios + Vista, problem ;/


(Wardbi) #1

Witajcie, generalnie pomysly mi sie koncza - takze pomyslalem ze napisze kto pyta nie bladzi...

generalnie chodzi oto...

Typ komputera Komputer z procesorem x64 obsługujący interfejs ACPI

System operacyjny Microsoft Windows Vista Ultimate 64 Bit

Typ procesora DualCore AMD Athlon 64 X2, 2400 MHz (12 x 200) 4600+

Nazwa płyty głównej Asus M2N-SLI Deluxe

Pamięć fizyczna 3584 MB (DDR2-667 DDR2 SDRAM) A ja mam 4 GB Zainstalowane ;D

Typ BIOS'u Award (10/29/07)

Ekran

Karta wideo NVIDIA GeForce 8500 GT

Jak widzicie Vista jest 64 bitowa i obsluga wiecej niz 4 gb ramu jest jak najbardziej ON, pamięci te są widoczne jako zainstalowane:

Moduły pamięci SPD

DIMM1: Kingston KHX6400D2LL/1GN 1 GB DDR2-667 DDR2 SDRAM (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)

DIMM2: Kingston KHX6400D2LL/1GN 1 GB DDR2-667 DDR2 SDRAM (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)

DIMM3: Kingston KHX6400D2LL/1GN 1 GB DDR2-667 DDR2 SDRAM (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)

DIMM4: Kingston KHX6400D2LL/1GN 1 GB DDR2-667 DDR2 SDRAM (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)

jak widzicie wersja RAM dziala na 800 mhz, tutaj opis: http://zakupy.wp.pl/KINGSTON-HyperX-KHX ... caid=17330

jednak w biosie ustawilem auto i przetaktowalo sie na 667 sadze ze nie istotne, nadal widzi tylko 3,5 gb ramu.

zeby byla jasnosc... w biosie wyskakuje mi installed memory 4096 a used 3583, podczas uruchamiania komputera jest test pamieci (chyba ze go ktos wylaczy) wiec wychodzi mi memory testing 3668992 a installed 4194304... co naturalne vista 64 bitowa widzi rowniez 3582 mb ramu...

pomysly...

miau...


(Technik Elektro) #2

zajdź do BIOSU i sprawdź czy nie masz przypadkiem wyłączonej opcji MEMORY REMAP


(Wardbi) #3

Bios, przejzalem caly, calkowicie wszystko jest na AUTO, funkcji: Memory Remap brak.

aktualizacja biosu? czy uszkodzona kostka pamięci?


(Technik Elektro) #4

trudno powiedzieć, wrzuć zrzut ekranu z tego co wyrzuci polecenie WINVER ? ?


(Wardbi) #5

nie jest to na tyle irytujacy problem bo z 3,5 gb ramu idzie pracowac :smiley:

natomiast ciekawi mnie to :slight_smile:

stad, odswiezam watek po powrocie do komputera. Sprawa wyglada tak: wyjalem z niego jedna kostke ramu i sprawdzilem ile bedzie widzial BIOS jezeli bedzie widzial 3 gb ramu to albo w rece mam uszkodzona kostke albo BIOS widzi max 3,5 gb ramu... po wyciagnieciu drugiej kostki i wlozonej pierwszej efekt byl taki sam... 3 GB. Wniosek kosci sa poprawne i dzialaja dobrze. jednak komputer jakims swoim znanym sposobem nie czyta ich poprawnie.

Dokladny BIOS: Sprzedawca Phoenix Technologies, LTD

Wersja ASUS M2N-SLI DELUXE ACPI BIOS Revision 1302

Data wydania 10/29/2007

Rozmiar 512 KB

, plyta: http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Asus_M2N_SLI_Deluxe_nForce_570_SLI/pelny,id,29643,s,1/

na przed ostatnim poscie z 2008-10-24 13:59:38: "pamięci 4Gb dual.800Mhz(Geil)" i kolesiowi to dziala. wiec domniewam ze BIOS powinien widziec 4 GB... ;]

Co ciekawe i istotne RAMY tradycyjnie sa przez komputer widziane na 667 mhz potem je przestawiam fizycznie w BIOSIE na 800. I maja wtedy wlasciwa sobie predkosc.

ja naprawde grzebie i nie widze niczego co by moglo powodowac ograniczenie wielkosci ramu do 3,5 GB... screena z winver wkleje pozniej jak sie zaloguje na viste 64 bitowa, moge tez wkleic screena z mandrivy dual? :twisted: ale sadze ze to nie bedzie potrzebne :slight_smile:

// edit - jak nizej znalazlem problem


(Wardbi) #6

juz znalazlem problem , chcac zresetowac bios, wyciagnolem CMOS, do tego bylo mi potrzebne wyciagniecie 2 karty graficznej (SLI). I widzi 4 GB.

po wlozeniu 2 karty graficznej... bios, widzi 3,5 GB bo karta ma w sobie 512 ramu (GF 8500 GT - 512 DDR).

co by tutaj zrobic? :twisted: