RAM działa stabilnie tylko na dzielniku 1:1


(zgredzio) #1

Posiadam GEIL ULTRA (2x1024MB) CL4 800 MHz. Timingi 4-4-4-12. Problem w tym, że komputer nie działa normalnie, a najczęściej w ogóle nie rusza, jeśli dzielnik ustawię na większy niż 1:1. Udawało mi się uruchomić jakoś na 1:1,25, ale zazwyczaj pojawiał się blue screen, chociaż udało mi się kilka razy puścić Super PI na 16M. Ale to wyjątki. Napięcie dawałem na 2,34 V (max), ale też nic. Podsumowując, komp pracuje stabilnie tylko na dzielniku 1:1, a chciałbym to zmienić. Może ktoś ma jakiś pomysł?

Sprzęt:

Foxconn P35A

Intel Dual Core E2160 1,8 GHz@3087 MHz 1,42V


(Gugu007) #2

Spróbuj upgrade BIOS-u.

Memtestem sprawdzałeś pamiątki?

Przy OC zasiłka może Ci nie wyrabiać lub coś się przegrzewa (np. pamiątki)

Albo na mostku musisz podnieść napięcie...

Życzę owocnych poszukiwań! :mrgreen:


(Mateusz 931) #3

Spróbuj podnieść napięcie na NB

I trochę chyba za duże napięcie na tych pamiątkach. Ustaw Timingi ręcznie, dopasuj fsb do dzielnika i próbuj.


(Gen Salvador) #4

miałem kiedyś te pamięci, wybijały błędy przy napięciu powyżej 2,2V ale może były jakieś lipne.

odpal CPU-Z i sprawdź częstotliwość pamięci, do 450Mhz powinny dojść na CL4 potem to już loteria


(zgredzio) #5

Co do biosu, to mam P28, podobno najstabilniejszy. Sprawdzałem MemTestem te pamięci kiedyś i były błędy. Ostatni test. Zasilacz powinien wytrzymywać (CHIEFTEC GPS-450AA-101A 450W), a temperatura pamięci chyba nie była wysoka po zwiększeniu dzielnika, chociaż było czuć, że są dość ciepłe. Timingi ręcznie ustawiałem, a teraz chodzą na 2,25V. Gdy udało mi się kilka razy uruchomić na 1:1,25, to częstotliwość była tak ok. 428 MHz. Pokombinuję jeszcze z NB, może coś z tego wyjdzie.