RAM nie działa


(Zul Ek) #1

hej :smiley: , potrzebuję pomocy ... kupiłam na allegro nowy RAM, tylko że przysłano mi chyba inny niż był na aukcji :frowning: . Po włożeniu RAM-u nie działał a na monitorze wyświetliły się paski. Na aukcji był wystawiony RAM KVR533D2N4/1G PC2 CL4, natomiast pocztą przyszedł KVR667D2N5/1G PC2 CL5. Czy to jest jakaś różnica?? Trzeba coś ustawić czy po prostu ten RAM u mnie nie pójdzie ?? PLISSS pomocy ... [-o<


(efazeti) #2

powinien działać (o ile jest w ogóle sprawny)

przysłano Ci szybszą pamięć 667MHz zamiast 533MHz

czy tą pamięć wkładasz jaką jedyną do płyty głównej czy masz jeszcze inne kości? jeśli tak to napisz jakie

wsadź tylko tą nową pamięć i ewentualnie zresetuj ustawienia BIOS do domyślnych (zworką lub poprzez wyjęcie baterii)


(Zul Ek) #3

Ten kupiony RAM jest ponoć nowy więc powinien działać. Ja mam już 512 taki sam model jaki chciałam kupić. I chciałabym aby działały oba :smiley:


(Dybowski Filip) #4

Oj na allegro to z tymi częściami bym uważał ja już raz dysk kupiłem zapłaciłem 100zł plus 20 za opinię serwisu, że jest nie sprawny (najpierw sam to stwierdziłem ale potrzebowałem jakiejś dokumentacji).

Więc ostrożnie z allegro a w szczególności z używanymi częściami, które są delikatne (ramy, dyski, itp).

Kasy nie odzyskałem do tej pory...

Więc sprawdź co tam Ci efazeti napisał i podaj jaką masz płytę główną


(efazeti) #5

ale jak wsadzisz tylko tą nową kość to komp też nie działa poprawnie?


(Zul Ek) #6

zaraz spróbuje włożyć sam ten nowy RAM. a moja płyta główna to ECS model:RC410L/800-M 1.0


(Dybowski Filip) #7

No i co działa???


(Zul Ek) #8

niet :frowning: nie włącza się monitor


(Dybowski Filip) #9

Upewnij się, że wszystko włożyłeś dobrze sprawdź w obu slotach pamięci, a jak nie to pamięć walnięta i módl [-o<


(Zul Ek) #10

spoko ;/ no mam nadzieje, że ten 'szanowny Pan' się odezwie :stuck_out_tongue:

dzięki za pomoc :zdrowie: