Ram problem z trybem dual-channel


(Lukasz S) #1

Witam. Mój problem wygląda następująco mam płytę główną Asus A8N-SLI i niestety mam problem z trybem dual-channel posiadam 1GB pamięci dotychczas pamięci pracowała w trybie single w 1 slocie 256MB w 2 także 256MB i w 3 slocie 512MB postanowiłem przełożyć kości tak aby te po 256 pracowały w dualu czyli jedno 256Mb w 1 slocie a drugie w 3 slocie a 512 w drugim i to pojawia się problem po tej zmianie komputer się nie uruchamia słychać tylko 3 razy bip płyty głównej i nic nie idzie dalej gdy wyjmę kość 512 komputer się uruchamia i wszystko jest ok. W czym może być problem dodam jeszcze że procesor był podkręcany to może być jego wina?


(Meason) #2

Jak podkręcałeś proca to mogłeś też podkręcić pamięci. Spróbuj zresetować BIOS. A tak w ogóle to czy pamięci obsługują Dual?


(JNJN) #3

A pamięci to?

Do dualu powinny być pamięci dobierane najlepiej parami o takich samych parametrach i jednego producenta.

Płyta ma 4 banki pamięci,możliwe że do poprawnej współpracy trzeba aby były obsadzone wszystkie banki modułami pamięci - instrukcja do płyty i poczytaj.

Reset biosu.

Obsadź moduły jak były wcześniej,przekładaj moduły w bankach - metoda prób i błędów.

Poczytaj:


(Lukasz S) #4

Te 2x po 256 to http://www.allegro.pl/item180588608_pamieci_elixir_2x256_400_dual_channel_gw_od.html

A 512 to http://www.allegro.pl/item179927745_512mb_ddr_goodram_400mhz_super_cena_sklep_poznan.html

Na mojej poprzedniej płycie czyli ASUS P5GV-MX pracowały bez problemu. Jeszcze popróbuje je poprzekładać