Ramy DDR2 a moja nieszczęsna płyta główna

Witam. Chcę zakupić do mojego komputera dwie kości ramu DDR2 po 1GB każda (Dual Channel), firmy Patriot z TEJ AUKCJI. Aktualnie mam jedną kość ramu (1GB) jakąś noname z timingami CL6. Wiem, że moja płyta główna obsługuje maksymalnie 2GB pamięci operacyjnej… :roll:

Oto moje pytania:

1. Czy warto kupić dwie takie pamięci i pozbyć się tej, którą teraz mam aby było jako Dual Channel i wykorzystało maksymalną ilość?

2. Czy moja płyta główna obsłuży takie pamięci z tej aukcji aby działały z normalną prędkością i opóźnieniem? Niepokoi mnie napięcie. Na tej aukcji podane jest, że pamięci pracują pod napięciem 2,1V – 2,2V, a w specyfikacji płyty głównej (link niżej) pisze "# Supports 1.8V DDR II DIMM ".

3. Wiem, że mój procesor został źle dobrany do tej płyty głównej, przez co ma obniżone taktowanie. Winna jest szyna FSB - procesor wymaga 1066MHz, a moja płyta obsługuje 800MHz max. Czy te ramy nie będą z tym w jakiś sposób kolidować czy będą normalnie działać?

4. Czy jakbym te kości zakupił to wzrost wydajności był by duży? (Szczególnie w grach.)

Specyfikacja mojego sprzętu:

Serdecznie pozdrawiam i czekam na prędką pomoc :wink:

Przyrost wydajności z DualChannel jak i większej częstotliwości czy mniejszych opóźnień jest tak mały, że nie opłaca się sprzedawać tej pamięci co masz i kupowania specjalnego zestawu do DualChannel.

Teraz pytanie, czy w ogóle potrzeba Ci więcej pamięci. Pograj w najbardziej wymagające gry (czy co tam zasobożernego robisz na swoim kompie), później Ctrl+Alt+Del -> Wydajność -> Pamięcć zadeklarowanaę -> Szczyt. Jeżeli wartość będzie podchodziła pod jakieś 800MB to możesz poczuć wzrost wydajności. Jeżeli natomiast gry na takich ustawieniach na jakie pozwala Ci procesor i karta graficzna nie zapełniają nawet 75% pamięci, to nie poczujesz wzrostu wydajności żadnej.

Jeżeli wyszło, że ilość wykorzystania pamięci sięga tego 1GB to na pewno warto dokupić pamięć, ale jako że się nie opłaca brać nowego zestawu, poszukaj w okolicznych sklepach (by nie płacić za przesyłkę) najtańszą kość RAM 1GB (nawet używaną), która będzie miała parametry (częstotliwość i opóźnienie) nie gorsze od obecnej.

BTW co do kupna dysku, to polecałbym raczej kupić Samsunga F2EG 500GB - niewiele drożej, a więcej i ogólnie “lepiej”.

Po pierwsze: Zwróciłeś uwagę, że Twoja płyta obsługuje pamięci z maksymalna częstotliwością 533 MHz?

Po drugie: Twoja płyta obsługuje max. 2 GB pamięci w jednym gnieździe czyli maksymalnie możesz zainstalować 8 GB pamięci.

PS. Przeciez Gigabyte ma pięknie zrobioną stronę www po polsku a Ty szukasz na stronie po angielsku i stąd te Twoje nieścisłości…

http://www.gigabyte.pl/products/mb/spec … _rev2.html

@Adalbert - Wiele razy sprawdzałem ten szczyt. Sięga nawet powyżej 1GB (czyli używa przestrzeni HDD) szczególnie podczas grania. Gry, w które gram są w sumie odpowiednie na mój procesor (F.E.A.R, Far Cry, DooM 3 etc) ale mimo wszystko widać specyficzne “wieszanie” się gry powodowane ramem… :stuck_out_tongue: Hmm myślałem także nad rozszerzeniem ilości pamięci, ponieważ “bawię się” w grafikę (Blender etc.) i to też jest jest zasobożerne. Moim zdaniem warto by powiększyć ilość ramu teraz - ale jakbym kupił jakieś lepsze pamięci to miał bym i na przyszłość bo dostanę za darmo trochę lepszą płytę główną też na s775… :wink:

cedar - Teraz to mnie zaszokowałeś. :shock: Po pierwsze to nie miałem pojęcia, że mogę mieć aż 8GB ramu a nie 2GB, jak to powiedział mi sam sprzedawca płyty głównej. Po drugie- Tak, zwróciłem uwagę na to, że u mnie maks jest 533MHz ale jak pisałem wyżej w przyszłości kości pamięci poszły by do nowej płyty głównej.

Ale do tej pory nikt mi nie powiedział czy jak bym zakupił te ramy i je podłączył to czy działały by normalnie? Czy działały by jako Dual i miały taką prędkość, na jaką pozwala płyta główna?

Pozdro :wink:

Tak, ta pamięć powinna działać - jednak jest pewna niepewność- :wink:

Nie wiesz aż nie sprawdzisz czy ta pamięć się “nie wyłoży” jeśli będzie taktowana z częstotliwością 553 MHz skoro jej nominalna częstotliwość to 800 MHz. 663 MHz na 99% będzie działało na 533 ale 800…? Widziałem przypadki, że były z tym problemy.

Z tą ilością pamięci to niech ktoś potwierdzi, bo mogłem jednak “zaszaleć” chociaż w specyfikacji na stronie podane są jako działające poprawnie z tą płytą moduły 2GB.

PS. Tu jest ciekawy wątek: http://forum.idg.pl/plyty_glowne-f105-g … 63908.html

@cedar - Aktualne moje ramy mają nominalną prędkość 800MHz (PC6400) i działają.

Hmm tak patrzyłem na tę specyfikację, a dokładniej na listę obsługiwanych pamięci i mnie zdziwił jeden element. Na nagłówku pisze coś takiego:

Model Name: 945PL-S3 (Rev.2.0) DDR2 667”, a poniżej jest lista. I na tej liście testowano maksymalnie kości 1GB ale… przykład z listy: “CM2X1024- 8500C5 , CM2X1024-6400C4” są to moduły z prędkością 1066MHz i 800MHz. Czyli wychodzi na to, że te patrioty powinny działać? Z drugiej strony jak zjedzie się na tej liście na dół jest kolejny nagłówek: “Model Name: 945PL-S3 (Rev.2.0) DDR2 533” i tam testowane moduły są o prędkości 533.

Już się naprawdę pogubiłem. :expressionless:

A może by tak kupić zamiast ramów płytę główną taką, by mój procesor mógł działać na pełnych obrotach i te ramy noname też? Mam max 200zł.