Rażąca biel w monitorze

Witam, posiadam laptopa marki asus x409fl i podpiąłem go za pomocą kabla hdmi do monitora 22" acer r231. Problem jest taki,ze wyświetlana biel jest za jaskrawa i czytając coś strasznie bolą oczy. Laptop posiada dwie karty graficzne: Intel uhd graphics 620 oraz nvidia geforce mx 250. Z tego co wyczytałem to monitor korzysta z tej pierwszej. Rozdzielczość ustawiona na zalecaną 1920x1080,skala i układ 125%,zalecana 100%. W monitorze ręcznie ustawiłem jasność na 30 , kontrast na 40 mimo to wciąż razi. Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

Monitor korzysta z tej karty, która aktualnie jest wykorzystywana.

Spróbuj zmienić ustawienia jasności ekranu w panelu Intela UHD lub w samym Windowsie (ustawienia znajdziesz jak na zdjęciu) z tym że ten Windowsowy suwak zadziała prawdopodobnie tylko na ekranie laptopa. Dlatego regulację programową na wyjściu karty będziesz musiał raczej zarobić za pomocą panelu Intela.

Do tego zainstaluj sobie np. F.lux:

(lub użyj natywnej funkcji w Windows 10: https://windowsowo.pl/59414/swiatlo-nocne-night-light-w-windows-10-co-to-jest-i-jak-dziala/ )

A np. kalibracja monitora jest w stanie coś polepszyć? Znalazłem taką opcję w systemie jak “kalibracja kolorów”.

Jak cię razi to zmniejsz jeszcze bardziej jasność lub kontrast (najlepiej w monitorze, a jak nie to w sterownikach).
Zazwyczaj są różne ustawienia profili w monitorach. Nie jest tak, że jedno ustawienie nadaje się do wszystkiego.

dokładnie no i pamiętać że nie każdy widzi tak samo niektórzy mogą mieć słabszy wzrok co też może mieć inne skutki uboczne.

Dziękuję za pomoc. Temat do zamknięcia.